Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mali Donatolinci kreirali svoju verziju priče i oduševili publiku

28.06.2021. 07:35


Polaznici dramsko – lutkarske radionice Donatolina 1 pri Kazalištu lutaka Zadar, koju vode Anđela Ćurković Petković i Irena Bausović Tomljanović, u petak su navečer izveli premijeru svoje predstave »Tvornica čokolade«, nastale prema romanu Roalda Dahla. »Charlie i tvornica čokolade«.
U predstavi je nastupilo 31 dijete, osnovnoškolske dobi.
– Iako je predstava nazvana »Tvornica čokolade«, mi smo samo slijedili tijek priče, koja se obrađuje u romanu. Djeca su svojim improvizacijama dramatizirala ovu novu verziju priče, koju je kolegica Irena Bausović Tomljanović uobličila u pravi tekst, objasnila je Anđela Ćurković Petković i dodala kako se na predstavi radilo kratko i intenzivno.
– U dva mjeseca smo uspjeli zaokružiti radionicu i predstaviti »Tvornicu čokolade«. Djeca su sudjelovala u svim segmentima radionice, kroz pisanje teksta, improvizacije na scenama i plesne točke. Ona čine srž cijele predstave, jer nisu samo glumci u predstavi, već i njezini stvaratelji. Ja se nadam da je publika prepoznala i nagradila njihov trud, jer smo mi vrlo ponosne na svu djecu, kao i na to što smo u ovim problemima krcatoj i izazovnoj godini uspjele napraviti našu premijeru, kazala je Ćurković Petković.
– Predstava zapravo ima povijest, jer je njezina premijera trebala biti još prošle godine u ovo vrijeme. Međutim, zbog koronavirusa to nismo uspjeli realizirati. Ali smo zato imali naše lutkarske improvizacije, koje smo nazvali »Lutkarski cirkus«. Djeca su radila s lutkama, te su se naučili animirati lutke, jer smo mi ipak dramsko – lutkarska radionica, objasnila je Irena Bausović Tomljanović i dodala kako, kada se ispod svega povuče crta, nije sve bilo izgubljeno.
– Nakon toga smo se odlučili ili napraviti predstavu, ili odustati od svega pa što bude. U dva mjeseca smo uspjeli realizirati kvalitetnu predstavu. Radili smo s prekidima, imali smo i čitače probe. Problema smo imali i oko organizacije naših izleta, koje smo ranijih godina tradicionalno imali, zaključuje Bausović Tomljanović.


Put u Rijeku
Za kraj su nam Anđela Ćurković – Petković i Irena Bausović – Tomljanović ispričale kako se
u rujnu nadaju putovanju u Rijeku na festival Profesionalnih dramskih lutkarskih radionica, kojima je Rijeka, kao Europski grad kulture trebala biti mjesto okupljanja, a događanje je, zbog pandemije koronavirusa, bilo odgađano već tri puta. To je festival profesionalno vođenih lutkarske radionica za djecu, pri asocijaciji Assitej, koja je Svjetska asocijacija kazališta za djecu i mlade i profesionalno vođenih dramskih radionica za djecu i mlade.