Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Staro groblje u Biogradu – muzej na otvorenom

28.06.2021. 12:20


U lapidariju biogradskog Zavičajnog muzeja predstavljena je knjiga »Staro groblje u Biogradu na Moru«, zadivljujući spomenik umijeću pričanja priča o biogradskom počivalištu mrtvih. Knjiga je nastala po ideji gradonačelnika Ivana Kneza te nastavlja niz stručnih publikacija proisteklih iz istraživanja djelatnika Zavičajnog muzeja.
Autorski trojac čine Marina Ninčević, Ela Dujmović i Draženko Samardžić. Recenzenti ovog vrijednog izdanja su Petra Blažević i Ljubomir Radić, a izvrsne fotografije koje obogaćuju ovu knjigu, snimio je biogradski fotograf dr. Vinko Pešić.


Mjesto tišine, razmišljanja i sjećanja
– Želja nam je bila ukazati na njegovo postojanje i nazočnost u zajednici. Jer groblja su sveta mjesta prema kojima se treba odnositi s dubokim poštovanjem. Ona su mjesta tišine, razmišljanja i sjećanja na one koje smo poznavali, kazao je Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.
Skupno groblje u Biogradu otvara se 1850. godine. Već 1898. došlo je do njegova proširenja kao i 1902. godine. Do tada su se ugledni ljudi pokapali u crkvi sv. Stošije, a ostali uokolo crkve. Neki su se sahranjivali i u Franjevačkom samostanu sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu.
– Biogradsko groblje, svojevrsni muzej na otvorenom, prošlo je put od mjesta za ukop ‘malo van sela’ do mjesta danas u srcu grada, a da se nije pomaknulo ni milimetra, naglasio je Samardžić, a potom su govorili i recenzent Ljubomir Radić te autorica Marina Ninčević.


Prvi ukop 1829. godine
Kada je austrijska vlast zabranila pokapanje mrtvaca u crkvama i oko njih zbog zdravstvenih razloga to je bio jedan od razloga izgradnje novoga groblja. U tom groblju tako su pokapani bogatiji Biograđani, trgovci i posjednici (Pelicarići, Lukačići, Strpići i dr.) koji su izgradili kapelice – grobnice. Lokacija ovoga groblja bila je neposredno uz samo naselje. Na starom groblju nalazi se i dio groblja u koje su se pokapali pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti.
– Staro groblje mijenja život grada od prvog ukopa 1829. godine do zatvaranja 1989. Novo groblje otvoreno je 1987. godine, rečeno je na prezentaciji.
Knjiga sadrži tekstove o načinima ukapanja kroz prošlost, o grobnoj arhitekturi i povijesno-umjetničkoj izradi grobova te tekst o poimanju i kršćanskom pogledu na smrt i umiranje. Knjiga sadrži i DVD na kojem su pohranjene starije knjige umrlih kao i noviji popis pokopanih na sada već starom groblju.




Besplatni primjerci
– Nadamo se kako će ova knjiga postati neizostavni dio biogradske prošlosti te pomoći svima koji se odluče baviti proučavanjem povijesti grada Biograda, a živućim nasljednicima mrtvih koji su pokopani na groblju, koje sada ima funkciju parkovne arhitekture, pomoći oko praćenja rodoslovlja i obiteljske loze, zaključio je Draženko Samardžić.
Jedna od autorica i urednica knjige Marina Ninčević također se osvrnula na knjigu, njezino nastajanje i značaj te potpisala primjerke koje su posjetitelji dobili na dar. Svi zainteresirani za ovu knjigu po svoj besplatni primjerak mogu doći u Zavičajni muzej.