Staro groblje u Biogradu - muzej na otvorenom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Predstavljena zanimljiva knjiga kao prilog biogradskoj povijesti
Nadamo se kako će ova knjiga postati neizostavni dio biogradske prošlosti te pomoći svima koji se odluče baviti proučavanjem povijesti grada Biograda, kazao je Draženko Samardžić, jedan od autora i ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja
Draženko Samardžić, Marina Ninčević, Ljubomir Radić

U lapidariju biogradskog Zavičajnog muzeja predstavljena je knjiga »Staro groblje u Biogradu na Moru«, zadivljujući spomenik umijeću pričanja priča o biogradskom počivalištu mrtvih. Knjiga je nastala po ideji gradonačelnika Ivana Kneza te nastavlja niz stručnih publikacija proisteklih iz istraživanja djelatnika Zavičajnog muzeja.
Autorski trojac čine Marina Ninčević, Ela Dujmović i Draženko Samardžić. Recenzenti ovog vrijednog izdanja su Petra Blažević i Ljubomir Radić, a izvrsne fotografije koje obogaćuju ovu knjigu, snimio je biogradski fotograf dr. Vinko Pešić.

Mjesto tišine, razmišljanja i sjećanja

- Želja nam je bila ukazati na njegovo postojanje i nazočnost u zajednici. Jer groblja su sveta mjesta prema kojima se treba odnositi s dubokim poštovanjem. Ona su mjesta tišine, razmišljanja i sjećanja na one koje smo poznavali, kazao je Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.
Skupno groblje u Biogradu otvara se 1850. godine. Već 1898. došlo je do njegova proširenja kao i 1902. godine. Do tada su se ugledni ljudi pokapali u crkvi sv. Stošije, a ostali uokolo crkve. Neki su se sahranjivali i u Franjevačkom samostanu sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu.
- Biogradsko groblje, svojevrsni muzej na otvorenom, prošlo je put od mjesta za ukop ‘malo van sela’ do mjesta danas u srcu grada, a da se nije pomaknulo ni milimetra, naglasio je Samardžić, a potom su govorili i recenzent Ljubomir Radić te autorica Marina Ninčević.

Prvi ukop 1829. godine

Kada je austrijska vlast zabranila pokapanje mrtvaca u crkvama i oko njih zbog zdravstvenih razloga to je bio jedan od razloga izgradnje novoga groblja. U tom groblju tako su pokapani bogatiji Biograđani, trgovci i posjednici (Pelicarići, Lukačići, Strpići i dr.) koji su izgradili kapelice - grobnice. Lokacija ovoga groblja bila je neposredno uz samo naselje. Na starom groblju nalazi se i dio groblja u koje su se pokapali pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti.
- Staro groblje mijenja život grada od prvog ukopa 1829. godine do zatvaranja 1989. Novo groblje otvoreno je 1987. godine, rečeno je na prezentaciji.
Knjiga sadrži tekstove o načinima ukapanja kroz prošlost, o grobnoj arhitekturi i povijesno-umjetničkoj izradi grobova te tekst o poimanju i kršćanskom pogledu na smrt i umiranje. Knjiga sadrži i DVD na kojem su pohranjene starije knjige umrlih kao i noviji popis pokopanih na sada već starom groblju.

Besplatni primjerci

- Nadamo se kako će ova knjiga postati neizostavni dio biogradske prošlosti te pomoći svima koji se odluče baviti proučavanjem povijesti grada Biograda, a živućim nasljednicima mrtvih koji su pokopani na groblju, koje sada ima funkciju parkovne arhitekture, pomoći oko praćenja rodoslovlja i obiteljske loze, zaključio je Draženko Samardžić.
Jedna od autorica i urednica knjige Marina Ninčević također se osvrnula na knjigu, njezino nastajanje i značaj te potpisala primjerke koje su posjetitelji dobili na dar. Svi zainteresirani za ovu knjigu po svoj besplatni primjerak mogu doći u Zavičajni muzej.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)