Matešić: Zatražili smo obustavu radova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
iznajmljivači na rubu živaca
Mi smo zbog turističke sezone i sigurnosnih pitanja u vidu omogućavanja pristupa žurnim službama ipak zatražili obustavu. Iznajmljivači su, naravno, s pravom nezadovoljni, istaknula je Matešić
Vedran SITNICA
Radovi u Ulici Barešića

Tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch - und Tiefbau GmbH Co. KG, izvođač na izgradnji kanalizacijske mreže za »cjelinu Zadar«, najveću i najzahtjevniju cjelinu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane, otpočetka nije najbolje »sjeo« stanovnicima Dikla i Puntamike.

Turistički prihodi ugroženi zbog radova

Sporost i nemar pri izvođenju radova, nekvalitetna izvedba, suhe špine, ponovna iskopanja već asfaltiranih terena..., primjedbe su zbog kojih su reagirali Odvodnja i Grad Zadar, izdavši Nijemcima upozorenja zbog značajnog odudaranja od usvojenog dinamičkog plana izvođenja radova. U siječnju je, prema tadašnjim informacijama nositelja projekta, komunalnog poduzeća Odvodnja d.o.o. Zadar, u 17 posto utrošenog vremena obavljeno 4,5 posto ugovorom predviđenih radova. Nakon prvog upozorenja, odnosno 20 posto utrošenog vremena ta se brojka povećala na 7 posto.

Sada je tu turistička sezona, a građani su isfrustrirani činjenicom da su im prihodi ugroženi zbog radova, kojima kao da nema kraja. Općenitim pa i sadašnjim stanjem nezadovoljan je predsjednik MO-a Puntamika Niko Marin.

- U lipnju su započeli radovi na dnu uvale Dražanica i nastavljaju se sa Sutomiškom ulicom čime će se probiti na Put Dikla. Što o tome misle iznajmljivači i ugostitelji, ne moram vam ni pričati, kazao je Marin koji se više puta aktivirao u zadarskim medijima kako bi odgovorne pozvao na reakciju.

Predsjednik MO-a Puntamika tvrdi da je glavni problem Puntamičana bila Ulica Antuna Gustava Matoša, u kojoj su radovi probili sve rokove pa samim time kasne i svi ostali. Srećom, bar će stanovnici te ulice sada moći odahnuti jer je u svibnju postavljen nosivi sloj asfalta od križanja te ulice s Ulicom Vladana Desnice do križanja s ulicom Put Dikla. Ni to oduševljenje nije dugo trajalo jer su potom radovi prešli semafor kod Ekonomske škole na Put Matije Gupca.

Izostalo pravovremeno informiranje

U Diklu smo naišli na gradilišta u ulicama Put Špetica, Put Njivice i u Barešićevoj ulici, dok je na Obali Petra Krešimira IV., gdje je postavljen prvi sloj asfalta, stanje mirno. Kupača ima, a nije se požalio ni vlasnik restorana Ive Milin, koji je pozdravio radove na tom dijelu grada.

Predsjednica MO-a Diklo Martina Matešić smatra, pak, kako su iznajmljvači s pravom nezadovoljni.

- Diklo je ovu sezonu dočekalo kao jedno veliko gradilište, a što je slučaj i s ostalim dijelovima grada Zadra. Više puta smo izrazili nezadovoljstvom dinamikom radova na sustavu odvodnje, kao i svega što ovi radovi nose sa sobom, a posebice problematike javnog prijevoza, pristupa sigurnosnim službama i u konačnici turističke sezone. I sami smo ponovo zatražili očitovanje od nadležne tvrtke Odvodnja d.o.o. Zadar o predviđenom datumu prestanka radova s obzirom da inicijalno dogovoreni rokovi nisu ispoštovani.

Naime, ovdje je potrebno dodatno istaknuti kako Odluka o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova Grad Zadra ne obuhvaća projekte financirane sredstvima EU fondova, međutim, mi smo zbog turističke sezone i sigurnosnih pitanja u vidu omogućavanja pristupa žurnim službama ipak zatražili obustavu. Iznajmljivači su, naravno, s pravom nezadovoljni, istaknula je Matešić dodajući kako nije pitanje činjenice da se sustav odvodnje treba izgraditi već isključivo pravovremenog informiranja građana da će se u određenom razdoblju njihova ulica zatvoriti i raditi.

- U tom slučaju oni neće bukirati svoje smještajne kapacitete ili će unaprijed informirati goste i sukladno tome prilagoditi cijene. Ovim putem apeliramo u ime svih iznajmljivača i gospodarstvenika koji posluju u ugostiteljstvu i turizmu da je već sada vrijeme da se informiraju stanari ulica koje će se raditi u predsezoni i sezoni 2023. godine.

Projekt poboljšanja vodno - komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane ima tri gradbene cjeline, a »cjelina Zadar« obuhvaća 112 gradskih ulica u 16 zadarskih četvrti od Dikla do Arbanasa. Vrijednost radova po Ugovoru s njemačkim izvođačem Ludwig Pfeifferom iznosi 258.703.691,99 kuna bez PDV-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno