Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatska osvaja Peking

Autor: Kristian Sirotich

27.07.2008. 22:00
Hrvatska osvaja Peking

Foto: AP



Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskoga olimpijskoga odbora, smatra da Hrvatska ima više od deset kandidata za medalje u Pekingu. Predsjednik HOO-a dobro zna što govori, budući da i površan pogled na popis hrvatskih olimpijaca budi nadu da bi predstojeće Olimpijske igre mogle biti najuspješnije hrvatske do sada
Danas iz Zagreba put Pekinga kreće prvi dio hrvatske olimpijske reprezentacije, do otvaranja Igara 8. kolovoza u Pekingu će se okupiti gro olimpijske obitelji koja će se ove godine svjetskom auditoriju predstaviti nikad brojnija i nikad ambicioznija. U Pekingu će se tijekom vrućih kolovoških dana okupiti 106 hrvatskih sportskih nada, nastup kojih treba podijeliti u tri kategorije. U prvu kategoriju ulaze sportaši od kojih uspjeha tradicionalno gladna nacija očekuje najviše, druga su kategorija sportaši koji ne spadaju u krug potencijano najvećih favorita ali bi uz malo sreće, pogođenu formu ili dobar ždrijeb mogli nešto učiniti, a treća su kategorija oni sretnici koji su uspjeli izboriti svoje mjesto pod olimpijskim krugovima iako su daleko od svjetskog vrha u svojim sportovima ili disciplinama.
Koliko zaista zadovoljstva ljubiteljima sporta mogu hrvatski sportaši priuštiti u Pekingu? Olimpijske igre u Barceloni, prve na koje su hrvatski sportaši došli iz samostalne države, uvijek će ostati u sjećanju, naročito srebro košarkaša predvođenih neponovljivim Draženom Petrovićem i njihov sraz s prvim i jedinim pravim Dream Teamom, te bronce Gorana Ivaniševića u pojedinačnom teniskom turniru i u paru s Goranom Prpićem. Nakon Barcelone došla je Atlanta sa zlatom rukometaša i srebrom vaterpolista, potom Igre u Sydenyju na kojima su medalju osvojili Nikolaj Pešalov (zlato) i veslački osmerac (bronca). Atena je bila daleko najuspješnija, olimpijsku besmrtnost podno Olimpa tada su dosegnuli zlatni rukometaši, srebrni Duje Draganja i braća Siniša i Nikša Skelin, brončani Nikolaj Pešalov, te Mario Ančić i Ivan Ljubičić. Što donosi Peking? Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskoga olimpijskoga odbora, smatra da Hrvatska ima više od deset kandidata za medalje u Pekingu. Predsjednik HOO-a dobro zna što govori, budući da i površan pogled na popis hrvatskih olimpijaca  budi nadu da bi predstojeće Olimpijske igre mogle biti najsupješnije hrvatske do sada.
Tko će zaustaviti Blanku?
Status najveće zvijezde u hrvatskoj olimpijskoj reprezentaciji uživa Blanka Vlašić. Splićanka je jedna od najvećih zvijezda Igara uopće, najavljujući njezin skorašnji nastup mnogi se atletski stručnjaci pitaju samo jedno: može li u Pekingu Blanka biti zaustavljena? Prošle godine u Oslu, na otvaranju Zlatne lige, Blanka Vlašić poražena je posljednji puta, nakon toga je osvojila svjetsko zlato, svjetsko dvoransko zlato, nanizala 34 pobjede, ustalila se na visinama o kojima mnoge njezine suparnice još uvijek samo sanjaju. U posljednje gotovo dvije godine Blanka svakim svojim nastupom i lakoćom pobjeđivanja izaziva strahopoštovanje kod svojih suparnica, toliko je dominantna na zaletištima visa da se čini kao sigurna oklada za najsjajnije odličje u Pekingu. Nikada niti jedan hrvatski sportaš na ljetnim olimpijskim igrama nije bio u tako izraženoj ulozi favorita i samo je pitanje kako će se narednih dana Blanka nositi s pritiskom. No, niti tu ne bi smjelo biti problema, budući da je u posljednje dvije godine dokazala da zna nositi breme favorita. Uostalom, ako je kakva psihološka barijera i postojala Blanka je se uspjela riješiti na Svjetskom prvenstvu u Osaki.
S bremenom favorita nikada nije problema imao Duje Draganja, jedan od najbržih plivača današnjice, također spada među potencijalne osvajače olimpijske medalje u Pekingu. Splićanin u svijetu plivanja uživa velik ugled, svjetski rekorder na 50 slobodno u malim bazenima u obje svoje discipline uživa golemi ugled (50 i 100 slobodno) i u obje bi discipline mogao doći do postolja iako je samo na 50 slobodno u najužem krugu kandidata za jedno od odličja. Budući da su sprinterske discipline izuzetno nepredvidljive Draganja je u isto vrijeme i kandidat za ulazak u finale i kandidat za osvajanje najsjajnijega odličja. Krug hrvatskih sportaša za koje se vjeruje da će se iz Pekinga vratiti s jednim od odličja zatvorit će aktualni olimpijski pobjednici rukometaši i aktualni svjetski prvaci vaterpolisti.
Rukometaši i vaterpolisti
Predvođena Ivanom Balićem, Petrom Metličićem, Mirzom Džombom muška rukometna reprezentacija posljednjih desetak godina uživa status hrvatskog sportskog hita, posljednjih godina pod vodstvom Lina Červara osvojili su sve osim europskoga zlata. Rukometaše u Pekingu u prvoj fazi natjecanja očekuju utakmice protiv Poljske,  Francuske, Španjolske, Brazila i Kine, samo dvije pobjede trebale bi biti dovoljne za četvrtfinale, kada započinje prava borba za odličja. Ivano Balić i suigrači, bez obzira na sve probleme koji ih s ozljedama prate, ne strahuju niti od jednoga suparnika. Červarovim izabranicima trofeji su jednostavno zapisani u zvijezdama. Vaterpolisti su u prvi krug favorita iskočili nakon Svjetskog prvenstva u Melbourneu, Ratko Rudić napravio je odličan posao, ukomponirao je mladost i iskustvo i dobio – rezultat. Sve što Igor Hinić, jedini iz ove reprezentativne garniture koji će zaigrati na svim četirima igrama na kojima su nastupili hrvatski vaterpolisti, i suigrači moraju učiniti je – ponoviti Melbourne. Budu li dosegli formu i zaigrali kao prije nešto više od godine dana u Australiji medalja sigurno neće biti daleko. Vaterpolisti će mjesto u završnici olimpijskog turnira tražiti preko utakmica sa  Srbijom, Njemačkom, SAD-om, Kinom i Italijom, samo čudo bi se moglo desiti da u “vodenoj kocki” ne zaigraju u četvrtfinalu.
Nakon hrvatske vaterpolske i rukometne reprezentacije, Blanke Vlašić i Duja Draganje na red dolaze sportaši koji bi u Pekingu mogli iznenaditi. A njihov je popis poduži. Počev od veslača Siniše i Nikše Skelina, tenisača (Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Ivo Karlović, Marin Čilić) u pojedinačnom dijelu ždrijeba i parovima, preko Sanje Jovanović, Ivane Brkljačić, u tom su krugu i boksač Marijo Šivolija, Sandre Šarić u tekwandou,  do medalje bi možda mogao i netko od hrvatskih jedriličara, na tom su popisu još i Tamara Boroš, čak i Zoran Primorac, koji će, unatoč činjenici da je na zalasku karijere, učiniti sve da se od stolnog tenisa na vrhunskoj svjetskoj razini dostojno oprosti na svojim šestim olimpijskim igrama. Na koncu zašto ne bi mogli iznenaditi i košarkaši, koji su se na olimpijsku scenu vratili nakon 12 godina izbivanja.
 
HRVATSKA OLIMPIJSKA REPREZENTACIJA
Atletika: Ivana Brkljačić, Blanka Vlašić, Vera Begić, Jurica Grabušić, Andras Haklits, Nedžad Mulabegović, Vanja Perišić, Nikolina Horvat, Sanja Gavrilović, Martin Marić
Biciklizam: Radoslav Rogina, Matija Kvasina, Vladimir Miholjević
Boks: Marijo Šivolija, Marko Tomasović
Gimnastika: Tina Erceg, Fili Ude
Jedrenje: Petar Cupać, Šime Fantela, Ivan Kljaković Gašpić, Pavle Kostov, Igor Marenić, Luka Mratović, Mateja Petronijević, Marin Lovrović, Siniša Mikuličić, Luka Radelić
Kajak-kanu: Stjepan Janić, Emir Mujčinović.
Košarka: Roko Leni Ukić, Davor Kus, Marko Popović, Marin Rozić, Nikša Prkačin, Marko Tomas, Zoran Planinić, Sandro Nicević, Marko Banić, Krešimir Lončar, Stanko Barać, Ante Tomić, Damjan Rudež. *
Plivanje: Duje Draganja, Sanja Jovanović, Marko Strahija, Mario Todorović, Alexei Puninski, Gordan Kožulj, Vanja Rogulj, Saša Imprić, Nikša Roki, Dominik Straga, Smiljana Marinović, Monika Babok, Bruno Barbić, Ante Cvitković, Anja Trišić.
Rukomet: Venio Losert, Mirko Alilović, Renato Sulić, Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković, Igor Vori, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Marko Kopljar, Drago Vuković, Goran Šprem, Petar Metličić, Ljubo Vukić, Tonči Valčić. *
Stolni tenis: Tamara Boroš, Zoran Primorac, Sadra Paović, Rui Wu Tan, Andrea Bakula, Andrej Gaćina.
Streljaštvo: Suzana Cimbal Špirelja, Josip Glasnović, Petar Gorša, Snježana Pejčić.
Taekwondo: Sandra Šarić, Martina Zubčić.
Tenis: Mario Ančić, Ivan Ljubičić, Ivo Karlović, Marin Čilić.
Vaterpolo: Frano Vićan, Damir Burić, Andro Bušlje, Zdeslav Vrdoljak, Aljoša Kunac, Maro Joković, Mile Smodlaka, Teo Đogaš, Pavo Marković, Samir Barač, Igor Hinić, Miho Bošković, Josip Pavić.
Veslanje: Nikša Skelin, Siniša Skelin, Ante Kušurin, Mario Vekić.
* Popis rukometne reprezentacije još treba skratiti za jednog igrača


Mateša: Ispunili smo sve zahtjeve struke
Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskoga olimpijskoga odbora, u ponedjeljak će iz zagrebačkog hotela Sheraton ispratiti prvi dio hrvatskih sportaša na Olimpijske igre, u utorak će i sam krenuti put Pekinga. Prvi čovjek HOO-a složit će se s tvrdnjom da hrvatska  reprezentacija nikada ambicioznije nije putovala na Olimpijske igre, iako će pitanje koliko medalja očekuje ostati bez odgovora.
– Ono što mene čini izuzetno zadovoljnim je činjenica da smo u posljednje četiri godine uspjeli stvoriti uvjete da toliki broj naših sportaša ispuni norme za odlazak na Olimpijske igre i da smo možda po prvi put ispunili sve one zahtjeve što je struka pred nas postavila, odnosno da smo ispratili sve te njihove programe. Istina, postoji jedan lijepi broj sportaša koji bi u Pekingu mogao doći do medalje, na temelju forme iz posljednje pola godine najmanje desetak hrvatskih sportaša spada u taj krug potencijalnih osvajača medalja, ali to se nikada sa sigurnošću ne može tvrditi – kaže Zlatko Mateša, koji je u četvrtak navečer bio riječki gost na otvaranju kompleksa bazena na Kantridi, prvom sportskom objektu kojega je Rijeka izgradila nakon Dvorane mladosti.
– Kompleks je prekrasan, na Mediteranu nema ljepšega od njega – zaključit će Mateša.


Blanka među sto najboljih u Timeu
Američki tjednik Time je među najvećim svjetskim sportašima upozorio na stotinu imena na koja treba obratiti pažnju tijekom Olimpijskih igara u Pekingu, a svoje mjesto među njima pronašla je i najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić. Splitska skakačica uvis je stavljena na 90. mjesto, a popis predvodi američka košarkaška zvijezda LeBron James. Time Blanku predstavlja kao 24-godišnjakinju iz Splita, nedodirljivu u svojoj disciplini, koja je ime dobila po marokanskom gradu Casablanci.
– Nakon osobnog i nacionalnog rekorda (204 centimetra) preskočenog u Dohi u svibnju prošle godine, te sjajnih 207 u kolovozu iste godine, Blanka se sve više približava sanjanoj visini svjetskog rekorda od 210 centimetara – stoji u Timeu.
Iza Jamesa se nalazi 41-godišnja plivačica Dara Torres, na trećem je mjestu Michael Phelps, a slijede kineski preponaš Liu Xiang, te njegov sunarodnjak, košarkaš Yao Ming. Među prvih deset još su atletičarka Allyson Felix (SAD), gimnastičarka Shawn Johnson (SAD), desetobojac Roman Šebrle (Češka), skakačica u vodu Guo Jingjing (Kina) i sprinter Tyson Gay. Odmah iza njega slijede Asafa Powell i Usain Bolt.