Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Neka se Hrvatska čuje u Kini

Autor: Davor Petrović

27.07.2008. 22:00
Neka se Hrvatska čuje u Kini


U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu Hrvatska se naziva Kolodia. Želim da se zbog vas ta riječ, Kolodia, što češće izgovara u Pekingu. Vi ste naš ponos i dika – rekao je premijer Ivo Sanader
Svaka čast starom Pierreu de Coubertinu, ali na Olimpijskim igrama ipak se natječe za medalje. Od Barcelone do danas smo ih fino rasporedili, imamo tri zlata, četiri srebra i pet bronca, a siguran sam da će se te brojke ubrzo promijeniti. Uvjereni smo da ćete napraviti sve za dobre rezultate u duhu fair-playa – istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader u hotelu “Sheraton” na svečanom ispraćaju prve grupe hrvatskih sportaša koja je ovog ponedjeljka krenula prema Pekingu. Odlično informirani premijer počastio ih je s nekoliko općih podataka o Kini, da bi potom u svoj kratki govor ukomponirao nešto što mnogi nisu znali.
– U najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu Hrvatska se naziva Kolodia. Želim da se zbog vas ta riječ, Kolodia, što češće izgovara u Pekingu. Vi ste naš ponos i dika – zaključio je Sanader uz kojeg su na svečani ispraćaj došli i ministri Ivan Šuker i Dragan Primorac, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i posebni izaslanik predsjednika RH Stjepana Mesića, Amir Muharemi.
Ispred Hrvatskog olimpijskog odbora visoke goste pozdravili su predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, te član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak.
– Veliko je zadovoljstvo biti u ovoj poziciji poslije četiri godine čekanja od Atene. U tom razdoblju činili smo sve što je u našoj moći da boje Hrvatske u Pekingu brani što više sportaša. Eto, taj cilj se ostvario, danas imamo najbrojniju delegaciju u povijesti, a sada je sve na našim olimpijcima – rekao je Mateša.
Uz napomenu da su svi sportaši u odličnoj formi, Mateša je značajno pogledao Šukera i upozorio ga na vrlo izglednu “rupu” u državnoj blagajni.
– Znam da su u prvom dijelu ove godine iz proračuna iscrpljena sva sredstva za hrvatske vrhunske sportaše. To je jedina proračunska stavka koja je već potrošena, ali siguran sam da našoj Vladi neće biti problem posegnuti u blagajnu nakon dostignuća iz Pekinga – dodao je prvi čovjek HOO-a.
Vrdoljak se, pak, vratio na početke hrvatskog olimpizma.
– Od našeg prvog nastupa u Barceloni prošlo je dosta vremena i puno stradanja, rata i nevolje, da bismo do ovoga došli. U Pekingu ćete predstavljati jednu zdravu, ponosnu i veliku zemlju. Znajte da su Olimpijske igre kruna svih kruna u životu svakog sportaša – istaknuo je Vrdoljak, podsjetivši olimpijce i njihove trenere da u Pekingu ni slučajno ne zaborave prijaviti neke lijekove koje možda koriste, a nalaze se na listi zabranjenih sredstava.
Za kraj je zagrebački gradonačelnik svečano obećao da za osvajače medalja neće škrtariti pri povratku.
– Olimpijsko geslo kaže da je važno sudjelovati, ali jasno je da svako od vas razmišlja o većim stvarima. Ako se vratite s medaljama, Grad Zagreb opet će se baciti u trošak kako bi vam priuštio doček koji zaslužujete. A takvim troškovima uvijek se najviše veselimo – zaključio je Bandić.


Deklaracija fair-playa
Prije odlaska u Peking plivač Gordan Kožulj je u ime sva 24 putnika iz prve grupe hrvatskih olimpijaca pročitao Deklaraciju fair-playa, koji su združenim snagama osmislili HOO i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. Nakon toga na taj dokument svoj su potpis, uz Kožulja, stavili: Mario Todorović, Aleksej Puninski, Marko Strahija, Sanja Jovanović, Vanja Rogulj, Saša Imprić, Nikša Roki, Smiljana Marinović, Anja Trišić, Dominik Straga, Ante Cvitković, Monika Babok, Bruno Barbić i Duje Draganja (plivanje), Marijo Šivolija – Jelica i Marko Tomasović (boks), Tina Erceg i Filip Ude (gimnastika), Stjepan Janjić i Emir Mujčinović (kajak), Ante Kušurin, Mario Vekić, te Nikša i Siniša Skelin (veslanje), kao i njihovi treneri, Tomislav Karlo, Dimitar Bobev, Miloš Milošević, Alexandre Seleznjev, Mike Bottom (plivanje), Igor Kriajimskij i Magda Ilić (gimnastika ), Igor Čulin, Dragutin Milinković i Franjo Pavlović (veslanje).


Draganja: Bumo vidli
Nikada u povijesti hrvatsko plivanje nije imalo toliko natjecatelja na Olimpijskim igrama. Povrh toga, plivačka reprezentacija nikada nije ni bila tako kvalitetna. Između novog vala mladih nada i starih lavova Gordana Kožulja i Marka Strahije, generacijski stoje naše najveće uzdanice u borbi za medalje, Sanja Jovanović i Duje Draganja. Novopečeni član ambicioznog zagrebačkog kluba “Dubrava” i vlasnik srebra na 50 slobodno sa zadnjih Olimpijskih igara u Ateni istaknuo je da vračanje i čaranje prepušta medijima, a svoja je očekivanja sažeo u jednu kratku rečenicu.
– Bumo vidli – ispalio je fetivi Splićanin Draganja, i to prilično uvjerljivo, kao da je peta generacija rođenih Zagrepčana.
Unatoč senzacionalnim rezultatima u zadnjih godinu dana Sanja Jovanović ostala je maksimalno skromna.
– Konkurencija je strašna, svi koji nešto vrijede bit će u Pekingu. Mislim da plasman u polufinale Olimpijskih igara nije mala stvar, a za mene bi ulazak među prvih osam bio ravan zlatnoj medalji – rekla je Sanja.
Prvi susret s Olimpijskim igrama Kožulj je imao 2000. u Sydneyju, tako da sada nije opterećen tremom i imperativima.
– Cilj mi je dati sve od sebe, otplivati svoje osobne rekorde, pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti. Ne znam u kakvoj su formi moji konkurenti, ali ja sam dobro pripremljen – istaknuo je Kožulj.
Veslači i kajakaši na mirnim vodama na Olimpijskim su igrama uglavnom bilježili značajne rezultate, o čemu naviše govori sasvim pristojna niska medalja. Kada je riječ o Pekingu, najveće izglede za plasman na pobjedničko postolje imaju Siniša i Nikša Skelin, osvajači srebra u Ateni.
– Za finale će se boriti osam izjednačenih posada, a svi koji prođu imaju realne šanse za medalju. Najveća nepoznanica je staza, jer tamo nije bilo velikih natjecanja. No, kako je nama, tako je i ostalima. Ako uđemo u finale, sve je moguće – rekao je Siniša Skelin koji će skupa sa starijim bratom propustiti svečano otvaranje Olimpijskih igara zato što ih već idućeg dana očekuje borba za finalnu utrku.