Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svijeće i cvijeće za poginule suborce

Autor: Velimir Brkić

27.07.2008. 22:00
Svijeće i cvijeće za poginule suborce

Foto: Vedran SITNICA



Pukovnija je iznjedrila veliki broj visokih časnika, dočasnika i zapovjednika. Kroz sastav 7. Domobranske pukovnije prošlo je preko 2.000 branitelja. Njih 34 je poginulo, a više stotina ih je ranjeno. Novim ustrojem HV-a 1998. godine pukovnija je ukinuta, no sjećanje na teške ratne dane ostaje zauvijek
Polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju te misom zadušnicom u kapelici Gradskog groblja jučer je obilježena 16. godišnjica utemeljenja 7. Domobranske pukovnije Zadar, koja se dokazala u svim važnijim bitkama u Domovinskom ratu, od Maslenice do Oluje.
Ratni zapovjednici pukovnije, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MUP-a i Hrvatske vojske zapalili su svijeće i položiti vijence u spomen na poginule pripadnike 7. Domobranske pukovnije i na sve pale hrvatske branitelje. Počast poginulima u ime Grada Zadra odali su gradonačelnik Živko Kolega sa suradnicima. U ime Zadarske županije vijence su položili zamjenici župana Josip Miletić i Đani Bunja. Svijeće su zapalili i roditelji i rodbina poginulih branitelja.
7. Domobranska pukovnija u okviru preustroja Hrvatske vojske i ustrojavanja domobranstva u oružanim snagama utemeljena je u srpnju 1992. godine. Okosnicu i udarnu jezgru postrojbe sačinjavali su iskusni ratnici iz 112., 159., 134. i 164. brigade HV-a. Potvrdu o visokom stupnju obučenosti i bojovnoj spremnosti 7. Domobranska pukovnija je zorno iskazala tijekom svih pobjedonosnih operacija te je zbog svog doprinosa stekla veliki ugled i poštovanje unutar oružanih snaga RH. Domobranska pukovnija, uz 134., pokrivala je područje Zadarske županije od Suhovara do Vinterinaca. Jedna je od prvih domobranskih postrojbi koja je sudjelovala u velikim borbenim operacijama, kao što je akcija Maslenica. Pukovnija je iznjedrila veliki broj visokih časnika, dočasnika i zapovjednika. Kroz sastav 7. Domobranske pukovnije prošlo je preko 2.000 branitelja. Njih 34 je poginulo, a više stotina ih je ranjeno. Novim ustrojem HV-a 1998. godine pukovnija je ukinuta, no sjećanje na teške ratne dane ostaje zauvijek.