Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Trijumf klapske pjesme na Kolištu

Autor: Velimir Brkić

27.07.2008. 22:00
Trijumf klapske pjesme na Kolištu

Foto: Velimir BRKIĆ



U Privlaci je u okviru ovogodišnjeg Privlačkog kulturnog ljeta održana 3. smotra klapa pod nazivom “A ‘ko piva”. Nepregledno mnoštvo je moglo uživati u pjesmi nekih najboljih dalmatinskih klapa, a među okupljenima se našlo i dosta stranaca koji su pokazali kako im dalmatinska pjesma nije strana
Ljubitelji klapske pjesme i ove nedjelje su došli na svoje. U Privlaci je u okviru ovogodišnjeg Privlačkog kulturnog ljeta održana 3. smotra klapa pod nazivom “A ‘ko piva”. Koliko je zanimanje za ovaj, sada već tradicionalni događaj govori nedovoljan broj sjedalica za sve okupljene. Nekoliko stotina ljudi ostalo je stajati, dok je nepregledno mnoštvo u okolnim kaletama i kalama moglo uživati u pjesmi nekih najboljih dalmatinskih klapa. Među okupljenima bilo je i dosta stranaca koji su pokazali kako im dalmatinska pjesma nije strana.
Generalni sponzor događaja bili su Zadarska županija, Turisthotel d.d. i Tankerska plovidba d.d. Događaj je održan pod pokroviteljstvom Općine Privlaka i supokroviteljstvom TZ Privlaka, u organizaciji Ive Mustać-Klarić i privlačke ženske klape “Libar”.
Osim domaće ženske klape “Libar”, koja je prošle godine na večeri debitanata na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2007. osvojila prvu nagradu publike, nastupile su i muške klape “Vir” iz Vira, “Kamen” iz Kamena pokraj Splita te “Morčić” iz Rijeke. Gost večeri je bila muška klapa “Kamen” koja ove godine slavi 50 godina djelovanja. Prema ocjeni okupljenih, ovogodišnji susret bio je jedan od najboljih do sada. Svaka od klapa se predstavila s nekoliko klasičnih dalmatinskih pjesama, ali i poznatih obrada. Program je vodio Ante Kolanović, novinar HRT-a, sa suvoditeljicom Alisom Surić.
Na Kolištu, trgu gdje su se sakupljali privlački težaci, sabunjari i pomorci, bake i djedovi, svoju nadasve uspješnu točku imale su mlade glumice Anđa i Goge iz Bibinja, šibenski pjesnik Dinko Škevin te legendarni Ljubo Stipišić Delmata, koji je s klapom “Kamen” otpjevao antologijsku pjesmu “Dalmatino povišću pritrujena”.
– Hvala svima onima koji su nam pomogli u održavanju ovog susreta klapa, od sponzora do mještana Privlake koji su svojim velikim odazivom dali još veću vrijednost ovom događaju. Svake godine imamo novo iskustvo te smo dobili dodatni motiv da se još više angažiramo ne bi li iz godine u godinu ovi susreti bili sve bolji i bolji, naglasila je Iva Mustać-Klarić, voditeljica klape “Libar”.