Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Pekingu nikad brojniji

Autor: Roman Morović

27.07.2008. 22:00
U Pekingu nikad brojniji


Zanimljivo je da je ovo prvi put da na Olimpijskim igrama ima više zadarskih nego splitskih jedriličara. Zadarsko jedrenje se prvi put pojavilo na OI u Ateni, a evo već u Pekingu bit ćemo najbrojniji u hrvatskoj reprezentaciji – kaže Grancarić
Jedriličarska sezona pomalo se zahuktava, a svoj će vrhunac zasigurno doživjeti na Olimpijskim igrama u Pekingu. Hrvatska reprezentacija na Daleki istok putuje s velikim ambicijama i nikad brojnija.
– Na OI u Peking ide ukupno deset jedriličara, a hrvatska reprezentacija nastupa u sedam klasa što je apsolutni rekord. Najveći broj hrvatskih jedriličara koji je do sada nastupio na Olimpijskim igrama je četiri i to je bilo u Sydneyu i Ateni. Cilj nam je bio povećati tu brojku, ali ovo što smo postigli je daleko iznad naših očekivanja. To je velika stvar za hrvatsko jedrenje – rekla je glasnogovornica Hrvatskog jedriličarskog saveza i JK Uskok Zrinka Grancarić.
Kakve su prilike na Dalekom istoku već su iskusili Pavle Kostov i Petar Cupać, koji su od 1. do 15. srpnja bili na pripremama u Kini zajedno sa svojim trenerom Ivanom Bulajom, a od ukupno 25 članova reprezentacije u Peking putuje čak sedam Zadrana.
– Ukupno u Peking putuje 25 članova hrvatske reprezentacije od čega sedam Zadrana. To su Šime Fantela i Igor Marenić, te njihov trener Edo Fantela iz JK Sveti Krševan, zatim posada Uskoka Pavle Kostov i Petar Cupać, njihov trener Ivan Bulaja i ja kao glasnogovornica Saveza – kaže Grancarić i dodaje.
– Zanimljivo je da je ovo prvi put da na Olimpijskim igrama ima više zadarskih nego splitskih jedriličara. Zadarsko jedrenje se prvi put pojavilo na OI u Ateni, a evo već u Pekingu bit ćemo najbrojniji u hrvatskoj reprezentaciji. Zadar može biti itekako ponosan na svoje jedriličare.
Jedrilice su u Peking otputovale još u svibnju te će tamo spremne čekati hrvatske jedriličare.
– S obzirom na dosta stroge carinske preglede kada su u pitanju ovako daleke lokacije, brodovi se uvijek šalju kontejnerom i to dosta ranije, tako da smo mi naše poslali još u petom mjesecu.
Jedrilice su već tamo, na njima su se jedrile pripreme, a cijela reprezentacija u Peking putuje 2. kolovoza – zaključila je Grancarić.
Otvaranje Olimpijskih igara je 8. kolovoza, a već idućeg dana starta i olimpijska regata koja će trajati otprilike tjedan dana za svaku klasu.