Vatrogastvo izlazi iz DUZZ-a

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
trut
Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut posjetio je jučer Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zadra i 93. Zrakoplovnu bazu Zadar. Ravnatelj Trut svakog tjedna tijekom sezone obilazi jednu od priobalnih županija kako bi u razgovoru sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima stekao uvid u stanje protupožarne zaštite.

- Stanje u protupožarnoj zaštiti ocijenio bih vrlo pozitivnim. Ono što je bitno jest da imamo dovoljno tehnike, osobito one zrakoplovne i da je ona sva ispravna. Na sve požare koji se pojave promptno se reagira, što se uostalom vidi i u ovom razdoblju kada nije bilo požara koji su se više razvili, rekao je Damir Trut.

No Truta najviše, izgleda, brine stav vatrogasne zajednice prema njegovoj Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Prema riječima županijskog zapovjednika i zapovjednika JVP Zadra Željka Šoše, vatrogasci se, pripremom novog zakona o vatrogastvu, planiraju izdvojiti iz sustava DUSZ-a.

- U dogovoru s resornim ministrom i premijerom planira se izlazak vatrogastva iz DUSZ-a, koji nije prihvatio vatrogastvo ovakvo kakvo jest. Pokušali su nam nametnuti sustav koji nije u suglasju s našim standardnim operativnim postupcima koji su se na terenu pokazali kao prihvatljivi, rekao je Šoša, dodajući da je bilo velikih natezanja oko ukidanja vatrogasnog telefonskog broja 93 i stavljanja sve pod broj 112.

O tom problemu Damir Trut kaže:

- Ne postoje tu dvije institucije, jer vatrogastvo je dio sustava kao i DUSZ u kojem među inim službama postoji i služba za vatrogastvo. Ona vodi brigu o cjelokupnom vatrogastvu u Hrvatskoj. Temeljem Ustava RH, vatrogastvo je u obvezi lokalne i regionalne samouprave, a ne u organizaciji DUSZ-a, koji je tu da reagira ako se dogode neke veće katastrofe. Za operativne postupke je nadležna struka i tu se nikad nitko nije miješao niti se treba miješati, rekao je Damir Trut.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno