Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Možda ćemo mijenjati formaciju protiv Hajduka

Autor: Drago Bajković

27.07.2009. 22:00
Možda ćemo mijenjati formaciju protiv Hajduka

Foto: Vedran SITNICA



Splićani su ostvarili loš rezultat u Osijeku i pokušat će se vaditi na nama. Otvoreno ući u borbu s njima bilo bi ravno samoubojstvu. Zato treba biti pametan, zgusnuti svoje redove i prijetiti iz kontri. Još je dosta do te utakmice, imam vremena odlučiti kako ćemo se suprotstaviti Hajduku, kazao je Zebić
Zadrov strateg Dalibor Zebić ni u ponedjeljak nije mogao vjerovati što se to dogodilo njegovoj momčadi u drugom poluvremenu utakmice s Cibalijom. Prvoligaš sa Stanova je u prvom poluvremenu bio dominantan i stvorio 5-6 izglednih prigoda za postizanje zgoditka. Međutim, u nastavku kao da je na teren istrčala neka druga momčad. Nakon ovakvog teškog poraza na otvaranju prvenstva odmah su se pojavila pitanja koja se tiču igre u formaciji 4-4-2. Analizirali su se uzroci i održani su sastanci s igračima, kojima je ovim porazom poprilično narušeno samopouzdanje.
– Još ne mogu vjerovati da nam se dogodilo to što se dogodilo. I dalje smatram da smo prvo poluvrijeme odigrali solidno, ništa više od toga, jer nismo uspjeli realizirati priličan broj prigoda. Međutim, ono što se dogodilo u nastavku je katastrofa – kazivao je ozbiljnim glasom jučer ujutro Zebić.
Gol, pa raspad
– Mi jednostavno moramo materijalizirati te šanse ako mislimo pobjeđivati. Gledao sam snimke nekih utakmica iz ovoga prvog kola i uvjerio se da su neke momčadi poentirale iz puno manje izglednih situacija nego što smo ih mi imali.
Pokušao je Zebić ukratko analizirati što se to dogodilo u drugom poluvremenu.
– Činjenica je da su Vinkovčani postigli zgoditak nakon velike pogreške u našoj obrani. Nakon toga se dogodio kolaps, potpuni raspad sistema, što jednostavno ne smijemo dopustiti. Činjenica je da se Zadru sezonama ponavlja ta boljka, primimo zgoditak i onda se raspadnemo. Rezultat 0:1 nije nenadoknadiv, dapače, pravim pristupom i igrom, posebno na svom terenu može se sustići i prestići ta prednost suparnika. A mi nakon tog prvog zgoditka dopustimo da nam se dogode još dvije takve situacije, oba smo puta mi gostima dali lopte u tim akcijam i oni su na kraju poentirali.
U prethodna dva dana dosta se razgovaralo s igračima, pokušavaju se pronaći uzroci koje treba što prije otkloniti.
– Analiziramo svaki detalj s te utakmice, a gledali smo i snimku. Dosta vremena se troši u priči s igračima i pokušavamo ih “vratiti” nakon ovog teškog poraza. Samopouzdanje je palo, to nije upitno, ali tko kaže da se s jednom pravom partijom to ne može vrlo brzo vratiti. Kroz treninge ćemo pokušati ispraviti te greške koje smo radili protiv Vinkovčana. Djelomično imamo opravdanje, jer smo prvi put u službenoj utakmici igrali u toj formaciji. Međutim, to su sve iskusni igrači i takve se situacije jednostavno ne smiju ponavljati. I još nešto, u ovoj formaciji moramo biti još agresivniji i borbeniji, jer samo tako možemo pobjeđivati. A to nisam dovoljno osjetio protiv Cibalije.
Zebić je kazao kako postoji mogućnost da protiv Hajduka na Poljudu promijeni sustav.
– Sve ćemo odlučiti nakon sastanaka i razgovora s igračima. Činjenica je da je vjera poljuljana i nisam siguran hoćemo li na Poljudu istrčati s četiri igrača u zadnjoj liniji. Možda se privremeno vratimo na stari sustav. Splićani su ostvarili loš rezultat u Osijeku i pokušat će se vaditi na nama. Otvoreno ući u borbu s njima bilo bi ravno samoubojstvu. Zato treba biti pametan, zgusnuti svoje redove i prijetiti iz kontri. Još je dosta do te utakmice, imam vremena odlučiti kako ćemo se suprotstaviti Hajduku. Bod iz tog dvoboja bio bi odličan i vratio bi poljuljano samopouzdanje. Lakše bi onda bilo igrati i protiv Šibenika, drugačije je s bodom na kontu nego bez njega – kazao je na kraju razgovora Zebić.
 


Playmaker Alimanović


Jedno od pitanja nakon utakmice s Cibalijom bilo je ono “ima li Zadar playmakera”, tj. igrača koji je sposoban napadačima uputiti tzv. pametnu loptu u zadnji pas?
– Ovaj sustav je ponešto drugačiji od onoga kada se igra 3-5-2. Igranje u sustavu 4-4-2 zahtjeva puno više kretanja i borbenosti. Radi se o vrlo ofenzivnoj formaciji u kojoj nekoliko igrača mogu biti tzv. “playmakeri”. Igrač koji se više trebao ubacivati u sredinu i posluživati napadače je Alimanović. Međutim, ne znam iz kojeg razloga od njega u ovoj utakmici nismo dobili to što smo očekivali. Bila mu je to prva utakmica u dresu Zadra pa mu se djelomično može oprostiti. U svakom slučaju smatram da ne treba odmah osuđivati, već ovoj momčadi dati priliku da pokaže kako zna igrati, pa i u ovoj formaciji 4-4-2 – kazao je Zebić




 


Zadar u srijedu protiv Primorca


Zadrani će kroz tjedan, točnije u srijedu, odigrati prijateljsku utakmicu u Biogradu protiv Primorca.
– Puno stvari vidjet ćemo i na toj utakmici i pokušati pronaći najbolji sastav koji ćemo suprotstaviti Hajduku na Poljudu – kazao je Zebić čija će momčad na Poljudu gostovati u nedjelju, 2. kolovoza budući da Splićani imaju europskih obveza (Žilina).