Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kamp Zaton na vrhu Europe

27.07.2010. 22:00
Kamp Zaton na vrhu Europe


Najviše ocjene u Europi nosi Turisthotelov kamp Zaton, a kvaliteta je donijela laskava priznanja i Alanu Starigrad, kao i parku Soline Biograd
Hrvatskim kampovima ovih dana stigla su nova priznanja iz talijanske udruge kampista Federcampeggio i više od tisuću čitatelja njenog časopisa “Il campeggio italiano” koji su hrvatskih osam kampova ocijenili najboljima nagradivši ih za simpatičnost, ekologiju i kvalitetu, izvijestili su iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).
Plasman kampova iz Zadarske županije više je nego uspješan jer je tržište prepoznalo kvlitetu kampova Alan Starigrad, Park Soline Biograd te posebno Turisthotelov Zaton.
Dolaze ova priznanja nedugo nakon boravka ministra Damira Bajsa upravo zbog kampinga u Turisthotelovom naselju Zaton, kada je i konstatirano kako kampovi spadaju u hrvatsku elitnu ponudu. Naime, elitizam određuje – plasman u svojoj “branši” u Europi, a srazmjerno tome moguće cijene.
Kampovi koji su nagrađeni za “simpatičnost i ekologiju” su Alan Paklenica, Stobreč-Split te Zablaće iz Baške na otoku Krku, dok su to za “simpatičnost i kvalitetu” kampovi Kovačine s Cresa, Kam Park Soline Ilirije u Biogradu te Poljana na Malom Lošinju.
Uz te, posebnu su nagradu za poštivanje europskih standarda za ekološki razvoj te kvalitetu talijanski kampisti namijenili Turisthotelovom kampu Zaton Holiday Village, označivši ga i jednim od najboljih kampova u Europi.
Posebnu nagradu dobio je i kamp Park Umag.
Iz KUH-a ističu važnost tih priznanja s obzirom da su talijanski kampisti tradicionalni u hrvatskim kampovima tijekom cijele sezone te sve više ističu povećanje razine kvalitete u hrvatskom kampingu.
Podsjećaju i da su već ranije ove godine posebna priznanja za kvalitetu, ekologiju i sadržaj te preporuke hrvatski kampovi dobili i od njemačkog i nizozemskog autokluba ADAC-a, odnosno ANWB-a.
ADAC-ovu tzv. žutu tablu za ovu su godinu dobili tako kampovi Zaton kod Zadra, Kanegra, Stella Maris, Park Umag i Finida u Umagu, Lanterna i Solaris u Poreču, Poljana na Malom Lošinju, Vira na Hvaru i Nevio u Orebiću.
Dva su hrvatska kampa, Zaton i Park Umag dobili i ADAC-ovu oznaku “superplatz” (super-kamp).
ANWB je pak preporučio kampistima kampove Kovačine na Cresu, Konobe i Pila u Punatu na Krku, Adriatic u Šibeniku te Rio i Zaton kod Zadra.


 TURISTHOTELOVO POLUGODIŠTE


Kad ističemo priznanje Turisthotelovom kampu Zaton, a istovremeno je na Zagrebačkoj burzi izlistan pokazatelj poslovanja Turisthotela u prvom polugodištu ove godine valja ga spomenuti. Turisthotel je već godinama iznimno uspješan, a lanjska je godina značila i rekordnu dosad zabilježenu dobit, i njenu isplatu u ovoj godini, što valja imati na umu kod usporedbi.
U obrazloženju uprave stoji:
U prvom polugodištu 2010., ostvarena su ukupno 130.402 turistička noćenja, 1% manje, u odnosu na isto razdoblje 2009. godine.
U strukturi, strani gosti su zastupljeni s 89%, a domaći s 11%.
Apartmanski dio naselja Zaton, ostvario je 60.388 noćenja , te pad od 5%, u odnosu na proteklu godinu, dok je kamp ostvario 70.014 noćenja i rast od 2%. Struktura gostiju za cijelo naselje, po zemljama, je sljedeća: Njemačka 38,18% (-5%), Hrvatska 11,09% (+8%), Poljska 9,99% (+2%), Austrija 7,64% ( +12%), Nizozemska 5,18% (+24%), te ostale zemlje s pojedinačnim udjelom manjim od 5%.
U financijskom pogledu nakon briljantne prošle godine stanje je sljedeće:
U prvom polugodištu ostvaren je ukupni prihod u iznosu od 50.030 tisuća kuna, 11% manji od prošlogodišnjeg za isto razdoblje. Pad prihoda zabilježen je kod usluga kateringa u inozemstvu (prodaja trgovačke robe) za 16%, odnosno, za 3.123 tisuće kuna, kod financijskih prihoda (kamate i tečajne razlike) za 49% ili za 2.448 tisuća kuna, te kod ostalih prihoda (naplata spornih potraživanja, šteta od osiguranja i sl.) za 82% ili za 1.025 tisuća kuna.
S druge strane, ukupni rashodi ostali su praktično na prošlogodišnjoj razini, manji su tek za 1%, i iznose 55.810 tisuća kuna, što je rezultiralo ostvarenim gubitkom u poslovanju u iznosu od 5.780 tisuća kuna, koji je za 12,8 puta veći od prošlogodišnjeg.