Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prošlost kulture i tradicije življenja u Poljani

27.07.2010. 22:00
Prošlost kulture i tradicije življenja u Poljani


Večeras ćemo uploviti u jednu malu prošlost, upoznati vrijednosti kojih više nema. Večeras ćemo razapeti jedra i otploviti na pučinu. Večeras ćemo osjetiti dah prošlosti našega dragog mjesta. Vrijednosti koje smo našim radom iznjedrili na površinu čine nas sretnima i ponosnima, kazala je Biserka Perić, pjesnikinja i predsjednica KUD-a “Sv.Mihovil”. U Poljani na otoku Ugljanu ovu nedjelju održana je promocija njezine knjige pod nazivom “Običaji i tradicija Poljane”. S velikim iščekivanjem da čuju prva čitanja iz ovog uratka okupio se veliki broj mještana Poljane, otoka Ugljana i njihovih gostiju. Na improviziranoj pozornici sportskog centra “Bobac” izmjenjivale su se članice KUD-a koje su čitale dijelove poglavlja iz knjige a potom bi prisutne počastile izvedbom svojih pjesmama “Jedan mali brodić”, “Ano, Ano” i “Kuludrica”. Dojmove o knjizi s prisutnima su podijelili prof. Sonja Perić, recezent, Damir Kolega, apsolvent povijesti i povijesti umjetnosti i don Antun Pećar.
– Knjigom sam zašla u malu povijesnu prošlost kulture i tradicije življenja. Nastojala sam prikazati drevne običaje ovoga mjesta koji još žive u nama kako starijima tako i mlađima, kazala je autorica. Svi koji pročitaju knjigu, upoznat će se, između ostalog, i s vjernim opisima članica KUD-a, koje su žene tradicije, supruge, majke, kućanice, ratarice, vinogradarice, vrltarice-verdurice, čuvarice tradicije kulture življenja i folklorne baštine.
Kulturno umjetničko društvo “Sv. Mihovil” djeluje i radi od 1997., danas ima 21 članicu, i očekuju da im se pridruže novi članovi.
– Tužne smo što se u KUD nije uključio niti jedan muškarac tako da smo samo mi žene koje djelujemo i ulažemo mnogo energije i svoga slobodnoga vremena, kazala nam je Biserka Perić.
Članice KUD-a nastoje očuvati kulturno blago Poljane, njegovati folklorne, etnografske vrijednosti i običaje, te očuvati povijesnu prošlost svoga mjesta. Trude se kontinuirano okupljati i održavati zajedničke večeri pjesama i poezije, izdaju knjige i druge publikacije vezane uz mjesto Poljanu i surađuju s drugim udrugama sličnog sadržaja.
Čitatelji će se u knjizi upoznati s narodnom nošnjom starom 150 godina koju je sačuvala njena vlasnica Milka Špar. Upoznat će se i s poljanskim kolom, koje je od velike vrijednosti za rad društva kao i iskustvo voditeljice plesa Meri Ivanov. Od autorice doznajemo kako njihova članica Nevenka Sturnela ima jedan od najljepših ženskih glasova Poljane, a i šire. Biserka Perić u knjizi je navela kako su muški mještani Poljane dobri vinari, maslinari, uljari, a nadasve brodari. U monografiji se nalaze i poglavlja o iseljenicima iz Poljane, školstvu i obrazovanju, jeziku, folkloru. Autorica, koja iza sebe ima dvije zbirke pjesama, “Vridne ruke moje matere” i “Biser na školju”, nada se da će i ova knjiga pronaći put do svojih čitatelja.