Ribar na sat?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ribarica
Kad je loše vrijeme ili lovostaj ribari su i po nekoliko dana kući, ali dok su na brodu rade i po nekoliko dana bez prestanka

Ministarstvo gospodarstva donijelo je nedavno Pravilnik o radnom vremenu, odmorima i dopustima radnika na pomorskim ribarskim plovilima. Pravilnikom je propisano radno vrijeme ribara, njegov raspored, prekovremeni rad, rad u smjenama, noćni rad, dnevna stanka te dnevni i tjedni odmor.

 - Ovaj Pravilnik je neprihvatljiv i neprovediv za ribare. Naime, kad su ribari na moru u lovu, oni nemaju radnog vremena, rade koliko je potrebno. Radno vrijeme ribara se ne može propisati jer ovisi o ribi, ulovu, vremenskim prilikama, lovostaju. Ribari su na moru i rade kad im se za to ukaže prilika, a ne kad im to propiše radno vrijeme, objasnio je Ante Tonći Fabijanić, predsjednik Ceha za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore. Dodao je da se nada da će se ovaj pravilnik promijeniti jer je jednostavno neprovediv.

Fabijanić je objasnio da je ribarstvo specifično zanimanje i kako se ne može ribarima propisati da rade osam sati dnevno ili 40 sati tjedno. Naime, prema njegovim riječima, . Ribarima se ne može propisati radno vrijeme, kao većini zaposlenika. Fabijanić je mišljenja da se ribare ne može uspoređivati ni s drugim pomorcima, onima koji rade na trgovačkim ili putničkim brodovima. Naime, ostali pomorci imaju određene smjene, koje odrade i potom su u većini slučajeva slobodni, dok s ribarima nije takva situacija.

 - Svi radnici znaju kad moraju doći na posao i kad moraju i mogu s njega otići. Znaju kad imaju slobodne dane, koliko dana godišnjeg odmora imaju i slično. Kod ribara nije tako, oni kad su na brodu rade, a kad je brod u luci, na godišnjem su odmoru, zaključio je Fabijanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno