Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svaki normalan i pristojan gost je uvijek dobrodošao

27.07.2010. 22:00
Svaki normalan i pristojan gost je uvijek dobrodošao


Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe kaže kako ponekad mediji slobodno tumače ovakve incidente te da se ipak ovakvoj koncentraciji gostiju uz nepodnošljive vrućine oni uvijek događaju, no napominje da su to samo izolirani slučajevi
“Izdvojeni incident na plaži u nekoj pri…. nije vrijedan ovolikih rasprava. Lokalno postalo globalno, ma nemoj? Da li se more talasa ili mreska u pjeni valova? Ma koga briga kad je temperatura preko 30 C pa su svi nervozni, željni svađe: od djece preko doktora, vozača i konduktera…Dragi gosti svih narodnosti i nacija dobro nam došli u Hrvatsku tako lijepu, tako blizu i ne zaboravite onu staru …svakog gosta 3 dana dosta…”
Komentar je to jednog čitatelja internetskog portala na aktualnu tematiku napada na turiste. Pokušaj silovanja Norvežanke, pretučeni Britanac, pretučen Norvežanin, napad na srpske turiste neki su od primjera “ljetne agresivnosti” posljednih dana koji ostavljaju dojam da gostinjska brutalnost eskalira. Naslovi vijesti na srpskim portalima tipa “Ne prestaju napadi na srpske turiste u Hrvatskoj” dodatno “zagrijavaju klimu nesigurnosti” na hrvatskoj obali. Koliko je zapravo takva slika (ne)realna? Je li (ne)realno očekivati da u vrijeme kada u Hrvatskoj ima oko pola milijuna turista ne dođe do ikakvog incidenta? Koliko medijska prezentacija prije spomenutih događaja doprinosi stavu o sigurnosti turista u Hrvatskoj?
Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe na to komentira kako ponekad mediji slobodno tumače ovakve incidente te da se ipak ovakvoj koncentraciji gostiju uz nepodnošljive vrućine oni uvijek dešavaju, no napominje da su to samo izolirane situacije.
– Osobno smatram da je Hrvatska apsolutno sigurna zemlja, ističe Šupe.
U posljednje vrijeme dogodilo se nekoliko napada na turiste srpske nacionalnosti. Jedan od tih napada dogodio se u Podgradini kraj Zadra. Često se kroz medije proteže pitanje o nacionalno uvjetovim napadima i sigurnosti gostiju.
Šupe ponovno napominje da Hrvatska spada u sam svjetski vrh po pitanju sigurnosti turista, te napade na srpske turiste tumači kao izolirane incidente ili provokacije kojima se pridaje previše pažnje.
– Svaki normalan i pristojan gost je uvijek dobrodošao. Reći ću da ovi napadi ne pripadaju nikakvoj organizaciji nego su to zasebni slučajevi.
U svakom slučaju, svaki napad na turista, koliko očekivan, toliko je i nepotreban te baca lošu sliku na sigurnost i gostoprimstvo posjetitelja Hrvatske.


 KARAMARKO: TURISTI SU SIGURNI


Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, nakon sjednice Povjerenstva, osvrnuo se i na nedavne napade na turiste diljem Jadrana, kojima je zagarantirao sigurnost.
– Napad u Zadru nije bio inspiriran nacionalnim razlikama. Ali, to sve neće narušiti sigurnost turista koji dolaze u Hrvatsku, posebno onih iz Srbije, jer policija efikasno rješava takve slučajeve, rekao je Karamarko. Na novinarski upit o odnosima s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, Karamarko je ustvrdio da tu nema nesporazuma iako u suradnji ponekad dolazi do disonantnih tonova.