Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Slovenski vojnici smiruju sukob Albanaca i Srba

27.07.2011. 22:00
Slovenski vojnici smiruju sukob Albanaca i Srba


Jedan pripadnik kosovskih specijalaca, Enver Zumberi, koji je u sukobu sa Srbima kod Zubinog Potoka ustrijeljen u glavu, preminuo je u bolnici. Još jedan specijalac teže je ozlijeđen u eksploziji bombe, ali život mu nije ugrožen
Situacija na granici između Kosova i Srbije, nakon što je dan ranije između Srba i Albanaca ponovno progovorilo oružje, polako se smiruje. Iako su dva granična prijelaza Jarinje i Brnjak preuzeli pripadnici KFOR-a, nakon što su ih postrojbe kosovske specijalne policije zauzele prethodne noći, kosovski Srbi i drugu noć zaredom proveli su na barikadama kojima su blokirali prilazne ceste do dvaju spornih prijelaza.
Dogovor o povlačenju specijalaca postignut je u 20-satnim pregovorima Prištine i Beograda, uz posredovanje zapovjednika KFOR-a Erharda Bühlera. Na prijelaze bi ponovno trebali biti razmješteni kosovski policajci srpske narodnosti i europske misije Eulex, nakon čega bi i sve ceste na sjeveru Kosova trebale biti ponovno otvorene za promet, nakon što se uklone barikade lokalnih Srba.
Žrtve zasad broji samo jedna strana, barem one ozbiljnije. Jedan pripadnik kosovskih specijalaca, 31-godišnji Enver Zumberi, koji je u sukobu sa Srbima kod Zubinog Potoka, nedaleko od Brnjaka, ustrijeljen u glavu, preminuo je u bolnici. Još jedan specijalac teže je ozlijeđen u eksploziji bombe, ali njemu život nije ugrožen. Dostupne informacije govore kako je među Srbima troje ranjenih.
Pahor zabrinut
Do sukoba je došlo kada su jedinice specijalne policije iz Prištine krenule preuzeti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, području većinski naseljenom Srbima. Ta dva prijelaza oglušila su se na nedavnu odluku Prištine o zabrani uvoza roba iz Srbije, zbog ranije odluke Beograda o nepriznavanju žiga kosovske carine, koja je pak onemogućavala kosovski izvoz u Srbiju.
No novo krizno žarište na sjeveru Kosova upućena je motorizirana satnija Slovenske vojske u sklopu snaga KFOR-a, kao taktička rezerva skupine Istok, pod čiju nadležnost spada i sjever Kosova. Slovenska motorizirana satnija krenula je prema Kosovskoj Mitrovici iz Peći, gdje je glavna baza slovenskog kontingenta na Kosovu, a 80-tak slovenskih vojnika zamijenit će sadašnje pripadnike KFOR-a na području na kojem su izbili sukobi između Albanaca i Srba. Njihova zadaća bit će kontrola tog područja, sprečavanje sukoba i osiguranje mira.
Rat za interpretaciju akcije
Na Kosovu je raspoređen najveći kontingent Slovenske vojske u inozemstvu: među ukupno šest tisuća pripadnika KFOR-a na Kosovu je i 317 slovenskih vojnika. Zabrinutost za sigurnost slovenskih vojnika na Kosovu zbog novih sukoba na Kosovu izrazio je jučer i slovenski premijer Borut Pahor.
Prestankom sukoba nastavlja se rat za interpretaciju akcije Prištine. Kosovski premijer Hashim Thaci i dalje tvrdi kako je zauzimanje graničnih prijelaza bilo “dobra odluka”. Prema njegovim riječima, Priština ne može tolerirati da dio kosovskog teritorija ostane “crna rupa, ne samo za Kosovo, nego i za Europu”. S Thacijem se slaže i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, koja poručuje kako je pravo da nadzire cijeli svoj teritorij “suvereno i legitimno pravo Kosova”.
Iako se špekulira da kosovska akcija nije pokrenuta bez znanja, a vjerojatno i bez odobrenja Washingtona, jučer su Sjedinjene Američke Države iskazale žaljenje što akcija nije bila usklađena s međunarodnom zajednicom, iako je nisu izravno osudile. Washington u priopćenju poziva vlade Kosova i Srbije da hitno nastave raditi na smanjenju napetosti i ublažavanju trenutne situacije, tražeći od svih strana da se suzdrže od nasilja.
Dan ranije akciju Prištine kritizirali su i u Bruxellesu i u Ujedinjenim narodima. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton nazvala je predsjednika Tadića i premijeraThacija, zatraživši od njih da učine sve što je potrebno kako bi se smirile napetosti.


 MORH: NEMA OŠTEĆENJA NA HRVATSKIM HELIKOPTERIMA


Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je jučer da na hrvatskim helikopterima na koje je pucano sa zemlje na sjeveru Kosova nije bilo nikakvih oštećenja, niti su posade helikoptera primijetile da je na njih bila otvorena vatra. KFOR-ove službe na zemlji zamijetile su pješačku vatru u zoni leta helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, o čemu su izvijestile zapovjednika hrvatskog kontingenta u KFOR-u, no posade helikoptera tijekom obavljanja zadaća nisu uočile otvaranje vatre na njih, niti su helikopteri oštećeni, rekao je za Hinu glasnogovornik ministarstva obrane Goran Grošinić.