Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zahlađenje otjeralo kampere

27.07.2011. 22:00
Zahlađenje otjeralo kampere


Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom, koje je proteklu nedjelju zahvatilo zadarsko područje, potjeralo je goste u pojedinim kampovima koji su “digli sidro” i vratili se svojim domovima. Tome je, dakako, kumovala i temperatura zraka koja se smanjila za desetak stupnjeva.
Kako doznajemo u kampu “Borik” dio gostiju je napustio kamp, i to uglavnom inozemni, a prestali dio ostao je ne obazirući se na vremenske prilike. Razlozi njihova odlaska bili su upravo nepovoljni vremenski uvjeti.
– No ostali su gosti koji su optimistični kad je vrijeme u pitanju te su uporni u iščekivanju sunca i zatopljenja. Također, gosti koji su ostali dosta su zadovoljni smještajem i uvjetima kampiranja. Unatoč najavama loših vremenskih prilika sredinom tjedna, imamo dosta turista u dolasku, pojašnjavaju nam iz kampa “Borik”.
Zanimljivo je da u strukturi gostiju dominiraju Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Nizozemci, Francuzi i Talijani.
Kakva je situacija u kampu “Zaton” pojasnio je Marinko Marinović.
– Iako je u nedjelju padala kiša i puhao vjetar, ni jedan turist iz našeg kampa nije otišao. Dakle, nepovoljne vremenske prilike nisu se odrazile na rezervacije, a niti na stanje u kampu. Dapače, možemo reći da nikad nismo imali više gostiju. U usporedbi s prošlom godinom u isto vrijeme imamo sedam posto više ostvarenih noćenja, kazuje Marinović.
Nepovoljni vremenski uvjeti nisu naštetili poslovanju kampa, jedino što je primjetno, kazuje Marinović, smanjena je potrošnja u ugostiteljskim objektima. Potrošnja bi bila sigurno veća da je vruće. S obzirom na to da se zbog zahlađenja gosti manje kupaju, slobodno vrijeme provode u Zadru.
Sredinom tjedna očekuje se novo pogoršanje vremena. No kamp redovito prati i informira svoje goste o vremenskim prilikama te meteorološku prognozu svakodnevno izvjesi na recepciji.
– Cijeli je kamp pokriven bežičnim internetom tako da i gosti prate vremenske prilike, dodaje Marinović.
U strukturi gostiju trenutačno su vodeći Danci koji su zastupljeni sa 36,53 posto, potom ih prate Danci sa 20 posto, Nijemci sa 18 posto te su na četvrtom mjestu Austrijanci i na petom Francuzi.