Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najviše mjesta ostalo na menadžmentu i njemačkom

Autor: Ante Rogić

27.07.2013. 22:00
Najviše mjesta ostalo na menadžmentu i njemačkom

Foto: Zvonko KUCELIN



I prije početka gradnje Novog kampusa, s izgradnjom kojeg se predviđa i veći broj studenata na Sveučilištu u Zadru, brojka zainteresiranih za upis na odjele Sveučilišta je daleko premašila upisne kvote. Činjenica je, dakle, da Sveučilište sa svojim programima, bilo starim poput psihologije ili novijim kao što je studij španjolskog, pobuđuje itekako velik interes. A on se ove godine mjeri u brojci od 14.568 kandidata, koliko ih je ukupno bilo za studijske programe Sveučilišta u Zadru. Brojka upisnih mjesta je bila daleko manja, ukupno 1391.
– Interes koji je pokazan na ljetnom upisnom roku je više nego dobar. Riječ je o gotovo šest tisuća prijava više nego lani i s time možemo biti više nego zadovoljni, kazao je rektor Sveučlilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić.
Gotovo sva mjesta na ljetnom upisnom roku su popunjena. Za jesenski rok je ostalo ukupno 103 mjesta na redovnim studijima, te 200 na izvanrednim. Zanimljivo je kako su ove godine popunjena mjesta na studijima koji su već bili gotovo pa otpisani, poput grčkog ili latinskog. Od 20 mjesta koliko se nudilo na grčkom, za jesen su ostala slobodna samo dva, a od predviđenih 30 na latinskom pet je slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.
– Moram priznati kako nas je to iznenadilo. U svakom slučaju raduje interes za stare jezike, to je jako dobro, komentirao je rektor Uglešić.
Iz popisa slobodnih mjesta za jesenski upisni rok za preddiplomske studije vidljivo je kako je na gotovo svim studijima ostao minimalan broj slobodnih mjesta. Ipak, dva se studija ističu, njemački jezik i književnost i menadžment. Na njemačkom je ostalo 17 slobodnih mjesta, a kvota je bila 80, što je dakle, čak i dobra popunjenost, no zato je, čini se, potpuno podbacio studij menadžmenta na kojem je upisano samo deset od 40 ponuđenih mjesta.
– Istina, riječ je zapravo o jedinom studiju na kojem je ostalo dosta nepopunjenih mjesta. Glavni razlog je što su oni jedini u Hrvatskoj stavili višu razinu matematike, kazao nam je Uglešić napomenuvši kako se to mora promijeniti, jer je očito kako su kandidati vidjevši to odlučili se za druge studije menadžmenta u Hrvatskoj.