Cili Pag u Vlašićima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
OD LUNA DO FORTICE
Biti na Pagu i na jednom mjestu kušati specijalitete poput paškog sira, janjetine, vina, maslinovog ulja, kupiti jedan od prepoznatljivih suvenira poput Paške čipke, soli, suvenira od maslinovog drva i sl. za sve posjetitelje bio jer pravi doživljaj
ŠUŠUR U VLAŠIĆIMA - Na Sajmu otočkih proizvoda od Luna do Fortice okupilo se 19 izlagača

Piše A​na  ŽUNIĆ,  predsjednica  Udruge Volim  Vlašići

Kad mi je urednik Plodova zemlje i mora  Nedjeljko Jusup punudio na napišem   nešto o sajmu od Luna do Fortice, sugerirao je da tekst započnem sa nekom zanimljivošću. Svi znaju, rekao je Jusup, da na otoku Pagu ima  ovaca i paškog sira.

Vijest bi bila, recimo, da na  otoku ima i neka krava.

 A, vjerovali ili ne,  ima i to  prava krava. Rasna. Ima i ime,  zove se Gordana,  a njezini  vlasnici su članovi obitelj  Žunić iz Vlašića. Oni su jedini  na otoku Pagu koji su zadržali  tradiciju i već generacijama u  obiteljskom gospodarstvu  drže poneku kravu. Radi mlijeka i djece.

 Unikatan pothvat

- Na otoku napučenom ovcama, imati kravu unikatan je  pothvat, kaže Slavko Žunić,  vlasnik OPG-a iz Vlašića.

No, kako su krave došle u  Vlašiće?

- Moja pokojna mama Marija je morala ići u Dinjišku,  kad ovdje nisu postojali  dućani, kupiti litru mlijeka a  onda je ćaća otišao na put u  Brinje i kupio kravu, prisjeća  se Slavko.

Kravu držati nebi bilo moguće  da Vlašići nisu  jedna od  rijetkih zelenih oaza u paškom  kamenjaru. Zato i nije iznenađenje da je poljoprivreda  nekada ovdje bila glavna djelatnost ovdašnjih stanovnika,  točnije ovčarstvo i vinogradarstvo. Time se stanovnici, uz ribarstvo, bave i danas, no najznačajnije mjesto danas zauzima turizam. Maleno mjesto  s oko 220 stanovnika, smješteno je u zaštićenoj uvali na jugu otoka Paga.

Nedaleko Vlašića, u susjednoj uvali prema zapadu,  smjestila se još manja Smokvica, s tek nešto više od 50 stanovnika.

Grobovi Liburna i  glagoljica

Područje Vlašića bilo je u  prapovijesti, u vrijeme dok su  Liburni vladali ovim područjem, vrlo živo i aktivno.  Tako između Vlašića i Smokvice još možete vidjeti ostatke  liburnske gradine stare gotovo  3000 godina. U blizini su pronađeni grobovi Liburna, te  razni drugi arheološki nalazi  iz tog doba.

Vlašići se u povijesnim dokumentima prvi put spominju  u 11. stoljeću. Tada, 1070. godine, kralj Petar Krešimir IV  određuje da selo treba pripasti  pod ninsku biskupiju.

Župna crkva Sv. Jeronima  izgrađena je, prema nekim izvorima, 1401. godine, no gotovo sa sigurnošću možemo tvrditi da to nije točno. Crkva se,  naime, spominje još 1292. godine, a postoje dobri razlozi za  vjerovanje da je i od tog vremena dosta starija. Vjerojatno  je 1401. godine bila temeljito  pregrađena, pa se tako ta godina pojavila kao godina njene gradnje. Ova su nagađanja  vezana uz jednu drugu crkvu  koju stari dokumenti spominju, crkvu Sv. Ivana Krstitelja,  čija je lokacija donedavno bila  nepoznata. Njeni su ostaci  pronađeni nedavno, sjeverno  od crkve Sv. Jeronima. Iz tih  ostataka očito je da se radilo o  jednobrodnoj starokršćanskoj  crkvi s poligonalnom apsidom, a vrlo je moguće da je s  današnjom crkvom Sv. Jeronima činila dvojnu starokršćansku crkvu. Crkva Sv. Jeronima  obnovljena je krajem prošlog  stoljeća. Zvonik je prislonjen  uz crkvu i ukrašen dvostrukim  prozorima sa svih strana. Pred  crkvom je pronađena nadgrobna ploča, vrijedan kulturno-povijesni spomenik s natpisom na glagoljici. Natpis  kaže da je ploču 1485. godine  dao izgraditi pop Ivan Tešić  «sebi i svojima».

Praposvijesna gradina

Godine 2012. na nenaseljenom otočiću Veli Sikavac u  blizini Vlašića došlo je do jednog od najznačajnijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj u  zadnje vrijeme. Otkriveni su  ostaci velike tvrđave i kompleksa, za koje se u početku  vjerovalo da potječu iz prapovijesti. Detaljnija istraživanja  sljedeće godine ovo su vjerovanje tek u manjoj mjeri potvrdila. Naime, tamo zaista jest  postojala prapovijesna gradina, čiji život se nastavlja i u  rimsko doba, što nalazi potvrđuju. Većina ostataka potječe, međutim, iz 6. stoljeća.  Ovdje se radilo o velikoj bizantskoj utvrdi iz doba cara  Justinijana i njegove rekonkviste. Zidovi utvrde široki 2  metra bili su pojačani sa šest  kula. Unutar utvrde pronađeni su ostaci 37 objekata i  dva trga, te je vjerojatno u vrijeme barbarskih prodora Slavena i Avara ovdje bio pravi  grad.

Jezero s bočatom  vodom

 Na otočiću postoji jezero s  boćatom vodom, a na mjestu  gdje se ono spaja s morem  pronađen je umjetno napravljeni prag, koji je, bez sumnje, služio za sprječavanje  prodora slane morske vode u  jezero. Zanimljiv je i pronalazak ostataka crkve iz 15. stoljeća, pa se može tvrditi da je  ovo mjesto bilo vrlo dugo naseljeno. Istraživanja na ovom  otočiću daleko su od dovršenih, pa će sigurno biti još  mnogo zanimljivih i uzbudljivih otkrića.

Dio mreže Natura 2000

Kad god sam u prigodi ističem da su Vlašići zaista posebni i neistraženi, još uvijek  neiskomercijalizirani kao ostala turistička mjesta na otoku  Pagu i zato nam je želja zaštiti  mjesto od prekomjerne izgradnje, apartmanizacije i betonizacije da mještani i posjetitelji mogu uživati u komadiću  netaknute prirode koju je  zaštitila i Europska unija u  ekološkoj mreži Natura 2000.

Ako ima još netko tko nije  upoznat ponovljam:   Natura  2000 su područja u kojima se  posebno štite vrste i staništa  koja su ugrožena na europskom (i svjetskom) nivou.  Većina zapadnih zemalja su  kroz godine industrijskog razvoja uništile svoju prirodu i  sada silni novac ulažu u revitalizaciju, a ovo relativno malo  područje Vlašića od iznimne  vrijednosti zbog svoje biološke raznolikosti postalo je  dijelom Europske mreže Natura 2000 i povjereno nama na  daljnje čuvanje.

Lokalitet u Vlašićima  značajan je po vrlo lijepom slijedu zajednica (flore i faune)  te bogate bioraznolikosti na  malom prostoru. Zbog nedovoljne informiranosti, osviještenosti mještana i posjetitelja, nebrige za prirodu oko  nas, postoji opasnost da se u  budućnosti zbog prekomjernog izlovljavanja i branja  zaštićenih biljnih i životinjskih  vrsta, planiranja građevinskih  projekata na području Vlašića,  kopno i obala počnu nasipavati u svrhu dobivanja  građevinskog zemljišta te da  se trajno unište staništa  zaštićenih biljaka i životinja.

Udruga Volim Vlašići, koje  sam predsjednica,  registirirana je u veljači 2016. godine s  ciljem očuvanja i zaštite prirode i okoliša područja Vlašića i  unapređenje kvalitete života u  lokalnoj zajednici.

Udruga broji 40 članova te  je od samog osnutka  pokretač  raznih akcija, manifestacija i  događanja u selu (eko akcije,  Sajam otočnih proizvoda „Od  Luna do Fortice“, MTB maraton „Pedalom po Pagu“, radionice recikliranja za djecu u  osnovnoj školi, uređenje Eko  etno kuće, organizacija  izložbe starih fotografija, postavljanje info panoa u mjestu...).

To su samo neki od projekata koje je udruga dosad pokrenula, a u planu nam je odraditi radionice kompostiranja i  posvetiti se u budućnosti razvoju eko proizvodnje kroz  edukacije, predavanja i prezentacije.

Sljubljivanje sira, pršuta  i žutice

Sve se mijenja, ali bogatstvo  i raskoš okusa tradicionalne  paške kuhinje ostaju.  To je jedan od razloga zbog kojeg se  mnogi odlučuju svoj odmor  provesti u Vlašićima i na otoku Pagu. Paški sir od ovčjeg  mlijeka svjetski je poznata delicija, a ljubitelji i poznavatelji  sira uvrštavaju ga među deset  najboljih sireva svijeta. Vlašići  su još uvijek ovčarski kraj, tako  i danas neka domaćinstva  proizvode svoj vlastiti sir.

Naravno, nećemo zaboraviti niti pašku janjetinu, s  ražnja, ispod peke ili spravljenu na neki drugi način. Tu su i  razna ukusna jela od ribe i  plodova mora, te pršut i autohtono vino „paška žutica“.

Otočni proizvodi na  jednom mjestu

Domaći pršut i vino savršeno će se sljubiti s paškim  sirom, a čašom žutice vrijedi  zaliti i druge delicije koje su se  našle u bogatoj gastronomskoj ponudi Sajma otočnih  proizvoda u Vlašićima.

Upravo je to bio razlog zašto  je udruga Volim Vlašići prošle  godine pokrenula Sajam  otočnih proizvoda „Od Luna  do Fortice“. Biti na Pagu i probati na jednom mjestu specijalitete poput paškog sira, janjetine, vina, maslinovog ulja  ili kupiti jedan od prepoznatljivih suvenira poput Paške čipke, soli, suvenira od maslinovog drva i sl. za sve posjetitelje  pravi je doživljaj.

Cilj ovog sajma je da se na  jednom mjestu predstave  otočni proizvođači; OPG-i,  tvrtke, obrti, udruge sa  otočnim proizvodima; od hrane i pića (sir, vino, školjke,  slastice, maslinovo ulje, med,  prošek, akija, sol..), do prirodne kozmetike i rukotvorina:  paške čipke, suvenira te fotografija otoka Paga kako bi prezentirali bogatstvo okusa i mirisa te ljepotu cijelog otoka  Paga.

Uz 19 izlagača na Sajmu su  se predstavila i otočna mjesta  sa gastronomskim proizvodima, običajima, tradicijskom i  kulturnom baštinom specifičnom za kraj iz kojeg dolaze  pa tako i naš KUD Sv. Jeronim.  Bilo je, dakle, svega.  Ića, pića,  pisme i lipog druženja. Vlašići  krcati domaćeg svita i paških  gostiju iz raznih zemalja pa  što reći nego: Doviđenja dogodine na 3. Sajmu otočnih  proizvoda Od Luna do Fortice.

Pici u padelici i druge delicije

Ove godine na Sajmu otočnih proizvoda imali smo 19 izlagača:

Paška sirana d.d. – Pag: Paški sir

Adriatic Shell j.d.o.o. - Stara Povljana: dimljene i marinirane dagnje, marinirane kozice i trlje

Udruga Veli Škoj Zubovići – Zubovići: „Pici (izdanci češnjaka) u  padelici“, janjeći gulaš s palentom, češnjak

Vina otoka Paga – Pag: vina

OPG Franjo Zubović - Kolan: Paški sir, prošek i travarica

Solana Pag d.d. – Pag: sol i proizvodi od soli

Borsha Idea kućna radinost – Pag. Borše, suveniri „Mirisi otoka  Paga“

OPG Tangar – Mandre: proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda -  Mandre

OPG Vidas – Novalja: Paški sir, maslinovo ulje, janjeće kožice

OPG Davorka Tičić – Povljana: vina

OPG Nedeljko Baričević – Lun: suveniri od maslinovog drva, maslinovo ulje

Natura Luna GT grupa – Novalja: prirodna kozmetika, čaj od lista  masline

OPG Nada Leko  - Vlašići: med

Udruga Paška alka – Pag: Paška čipka

KUD Sv. Jeronim – Vlašići: pletene čarape, torbe, fritule i bubice

Udruga Volim Vlašići – Vlašići: magneti, eko proizvodi (domaća  marmelada)

RO Bura – Miškovići: riba i školjke

OPG Slavko Žunić – Vlašići: janjetina ispod peke, „starčevina na  lešo“, paški sir

Ivan Šupraha – fotogtaf amater, član foto kluba Pag: izložba fotografija paških motiva

U zabavnom programu nastupili su: Klapa Puntamika – Zadar,  KUD Sv. Jeronim Vlašići i KUD Rtina pod nazivom „Dalmatica“, KUD  Bartul Kašić – Kolan, Pivači na Kanat - Kolan

Pokrovitelji Sajma: TZ grada Paga, TZ grada Novalja, TZ općine  Povljana, TZ općine Kolan, Grad Novalja, Grad Pag, Općina Kolan  kojima se zahvaljujemo što su prepoznali i podržali ovaj projekt te se  nadamo da će nas iduće godine u Vlašićima biti još i više. Nima do  otoka Paga....

Did Mate

Moj pokojni pradjed Mate Žunić,  držao je u selu dućan, prodavao  duhan, a u njegovoj konobi uvijek  je bilo preko 10.000 litara vina,  pune bačve žita, pšenice, kukuruza...Ali, to su bila neka druga vremena jer se danas u Vlašićima poljoprivredom bavi mali broj ljudi,  uglavnom za osobne potrebe, a u  selu postoji još samo nekoliko vinograda, svi ostali su nažalost zapušteni. Sjećam se da sam kao  mala djevojčica u Vlašiće dolazila i  da je na livadama uvijek bilo magaraca.

Danas toga, nažalost, više nema  ali zato imamo kravu u selu. Magarci i konji su se nekad koristili  kao ispomoć u polju a sada ih je  zamijenila strojna mehanizacija.

Kolo na Kolišću

U Vlašićima koji su oduvijek bili bogat kraj stanovnici su se uvijek bavili poljoprivredom. Pješačili su po nekoliko desetaka kilomatara više puta dnevno, cijeli dan radili u polju ili čuvali ovce, a navečer se umorni uz pjesmu vraćali doma i plesali kolo na Kolišću tj. Kulini (glavnom trgu u mjestu).

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)