Iz cijeloga svijeta dolaze u Zadar učiti hrvatski jezik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Zoranićeva arkadija
Autor: 
Volim hrvatski jezik jer je vrlo lijep, a inače jako volim učiti strane jezike. Došla sam u Zadar zbog profesionalnih razloga. Mislim da hrvatski jezik ima posebno mjesto u budućnosti u Europskoj uniji, kaže Katja Kmetič-Marceau
Arif SITNICA
Ovogodišnji polaznici Zoranićeve arkadije

Završila je Zoranićeva arkadija, 10. Međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika, književnosti i kulture. Dvanaest polaznika iz dvanaest različitih zemalja tijekom dva tjedna učili su hrvatski jezik, ovisno  o stupnju dosadašnjeg poznavanja. Škola se, inače, održava u organizaciji Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, a voditeljica je  dr. sc. Marijana Bašić. U programu su sudjelovali lektori Marija Bobanović, Ana Vulelija i Ivan Magaš, a za individualnu nastavu je bila zadužena  Katarina Tokić.

Svaki dan od 9 do 13 na rasporedu su bile jezične vježbe, a u poslijepodnevnim satima u prostorijama Studentskoga kluba "Božo Lerotić" organizirane se radionice, predavanja, kao i posjeti muzejima.

Katja Lambrichts dolazi iz Luksemburga, te radi kao pravnica lingvistica na Europskom sudu pravde.

- Volim hrvatski jezik jer je vrlo lijep, a inače jako volim učiti strane jezike. Došla sam u Zadar zbog profesionalnih razloga. Mislim da hrvatski  jezik ima posebno mjesto u budućnosti u Eurospkoj uniji. Dakle, nije samo lijep jezik za učenje, već je korisno znati ga i za posao, kaže Katja ističući kako joj je posebno bilo teško učenje padeža.

Emil Kmetič-Marceau je najvjerojatniji budući student na Sveučilištu  u Zadru, a dolazi iz Kanade. Kaže kako je u dva tjedna jako puno naučio,  te vjeruje kako može u potpunosti svladati hrvatski jezik. Planira studirati arheologiju na zadarskom Sveučilištu, iako je prvo mislio samo učiti  jezik.

Trideset godina u Hrvatsku dolazi Janneke van der Sluis. Jako dobro  priča hrvatski, ali joj fali znanje gramatike pa je stoga odlučila malo bolje  naučiti. Ova knjigovotkinja se još prošle godine u rujnu prijavila za Zoranićevu arkadiju.

- Puno sam naučila u ova dva tjedna, a sad ću nastaviti kući vježbati.  Imam tu prijatelje, mogu i s njima vježbati. Uz predavanja sam bila i na  svim poslijepodnevnim radionicama, a volim raditi s glinom, te sam  upoznala glagoljicu, kaže Janneke koja još govori njemački, francuski i  engleski.

A, engleski savršeno priča Paul Pryce-Jones koji dolazi iz Velike Britanije i prvi put je u Hrvatskoj.

- Hrvatska je u velikoj Britaniji poželjna destinacija, a smatram kako je  važno za početak naučiti jezik. Prošao sam tečaj u Londonu i htio sam  napredovati te sam tako došao na Zoranićevu arkadiju. Po završetku  škole idem dalje za Split i Dubrovnik, kaže Paul koji je prošlog ljeta bio na  Kreti, a prije toga je odlučio učiti grčki za koji kaže kako je malo lakši od  hrvatskoga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)