Konzum Gradu duguje milijun kuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Dugovanje Agrokora Tržnici Zadar
Pitanje o Konzumovu dugovanju na sjednici Gradskog vijeća 11. srpnja postavio je Mladen Malta, nezavisni vijećnik s liste Mosta. Zanimalo ga je, kako stoji u zapisniku s Gradskog vijeća, "s obzirom na događanja oko Agrokora, odnosno njihovog plaćanja, koji je dug Konzuma prema gradskoj Tržnici Zadar"
Marin GOSPIĆ
Pitanje o Konzumovu dugovanju na sjednici Gradskog vijeća 11. srpnja postavio je Mladen Malta

Tvrtka Konzum propalog hrvatskog poduzetnika Ivice Todorića, Gradu Zadru duguje milijun kuna!

Riječ je o dugu prema gradskoj tvrtki Tržnica Zadar kojoj Konzum  mjesecima nije platio troškove najma, potrošnje vode, niti kamata na  glavnicu. Detalji duga navode se u materijalima za iduću sjednicu Gradskog vijeća, do čijih smo podataka došli uoči iduće sjednice u utorak, 1.  kolovoza. Iz dokumentacije se vidi da Konzum, koji je inače u podnajmu  prostora na gradskoj tržnici temeljem ugovora s prvim zakupcem Saragom, Gradu mjesecima nije plaćao svoje obveze.

O tome koliko teško Konzum plaća svoje dugove prema gradskoj tvrtki  najbolje kazuje podatak da su sredinom srpnja tek platili račune za  troškove vode za prosinac prošle godine!

Platili tek 66.000 kuna

Zanimljivo je pritom da su ovaj račun i dio onoga za najam platili nekoliko dana nakon vijećničkog pitanja o Konzumovu dugu, no uspjeli su  platiti tek oko 66.000 kuna, te je dugovanje opet ostalo na brojci od gotovo milijun kuna. A pitanje je bi li platili i ovo malo da na zadnjoj  sjednici  Gradskog vijeća nije zatraženo pojašnjenje o ovim brojkama. 

Naime, pitanje o Konzumovu dugovanju na sjednici Gradskog vijeća  11. srpnja postavio je Mladen Malta, nezavisni vijećnik s liste Mosta. Zanimalo ga je, kako stoji u zapisniku s Gradskog vijeća, "s obzirom na događanja oko Agrokora, odnosno njihovog plaćanja, koji je dug Konzuma  prema gradskoj Tržnici Zadar".

Na zahtjev Grada, Tržnica Zadar je i dostavila odgovor koji se dalje  proslijeđuje vijećniku Malti, a u podacima kojima raspolažemo precizno  se navode stavke duga Gradu koji se vodi na ime Saraga. Naime, Tržnica  je prostor u prizemlju glavne zgrade na tržnici iznajmila Saragu, a ovaj ga  je 2009. godine dao u podnajam Konzumu, zbog čega se dug službeno  vodi na Sarag, a plaća ga Konzum.

Dugovanje glasi na Sarag

Prema izvještaju što ga je direktor Tržnice Vlatko Marušić dostavio  pročelniku za financije Ivanu Mijoloviću, Konzum im tako "na dan 30.  lipnja 2017. godine duguje 1.050.742,31 kuna". Budući da je nekoliko dana nakon prozivke na sjednici Gradskog vijeća Konzum platio djelić dugovanja, Marušić u izvještaju Odjelu za financije navodi da su "na dan  18. 07.  2017. godine plaćeni svi troškovi vode za 2016. i 2017. u iznosu od  15.442,16 kuna i dio najma za siječanj u iznosu od 51.615,05 kuna", navodi direktor Tržnice.

Gradu ostaje za nadati se kako će ovaj dug, s obzirom na tešku situaciju u Agrokoru, na kraju biti saniran ili da će Sarag kao glavni zajmoprimac platiti Konzumov dug. Naime, direktor Tržnice zbog ugovora između Saraga i Konzuma sklopljenog 2009. godine još je bio na udaru kritika zadarskih trgovaca, koji su mu prigovarali kako nije raspisao javno  nadmetanje za zatvoreni prostor tržnice, no Marušić je tada izjavio da je  riječ o "sporazumu o tehničkoj suradnji između Saraga i Konzuma".

Dug za najam 899.149 kuna!

 Vlatko Marušić u izvještaju Gradu navodi da im Sarag "na dan  30. lipnja 2017.  godine ukupno duguje 1.050,742,31 kuna", a pojedinačne stavke duga su sljedeće: 

- troškovi vode za prosinac 2016. iznose 2.530,10 kuna

- kamate za 2016. iznose 136.150,31 kuna

- troškovi vode od siječnja do lipnja 2017. iznose 12.912,06 kuna

- troškovi najma od siječnja do lipnja 2017. iznose 899.149,84 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)