U četvrtak je počela ovogodišnja "Noć punog miseca". Osamnaesto izdanje jednog od najpopularnijih zadarskih turističkih proizvoda trajat će do danas, kada je finalna i glavna večer događanja, a u međuvremenu, u prva dva dana događanja posjetitelji su kao i predhodnih godina bili ponovo u prilici upoznati se s povješću zadarskog kraja, prije svega gastronomskom povješću s obzirom da su u fokusu manifestacije bila stara jela, mediteranska jela, a onda i stari zanati.
Ovogodišnje izdanje "Noći punog miseca" je okupilo 60 izlagača iz Županije i cijele Hrvatske čiji je asortiman očekivano bio najzanimljiviji turistima koji su obilazili vrlo temeljito štandove postavljene na Rivi, centralnom mjestu događanja. Na Rivi je bila i pozornica na kojoj su se izmjenjivali brojni izvođači, a nije nedostajalo ni brodova – štandova, posebno preuređenih za tu priliku. Najbolja tunjevina, srdele čuvenih kaljskih ribara, novigradske dagnje, ninski šokol, smokve, sir, rakija….delicije dobro znane pravim gurmanima zavladale su zadarskom rivom. No bilo je i drugih proizvoda, ne toliko zadarskih i mediteranskih no također veoma atraktivnih posjetiteljima.
Kruha i riba
Zdravi kruh se mogao pojesti na štandu Rožić gdje su se prodavale i frigane ribe pa je bio sasvim očekivan i red ispred. Trgovci ističu da je promet dobar, da su zadovoljni.
Malo dalje nailazimo na štand udruge "Priroda za sve", lokaciju za domaće sokove, velik izbor smutija od raznog vrsta voća, izvrsno osvježenje za vruće ljetne noći.
Trgovkinja Ana Rosandić ističe da im jako dobro idu sezonske kombinacije, ovoga ljeta posebice smuti od lubenice.
Na štandu Sunce – torte i kolači očekivano kolači, uglavnom razne vrste štrudili i gibanica. U Zadar su stigli iz Jastrebarskog, vlasnica Nada Golojuh ističe da dolaze godinama i da su zadovoljni, da ljudi prepoznaju stare recepture i činjenicu da sve rade tu na licu mjesta.
– Ovo događanje "Noć punog miseca" je pun pogodak, drži gospođa Golojuh.
Slaže se i Zvonimir Kalić, vlasnik istoimenog OPG-a, mladić koji je nedavno ušao u najuži krug u okviru jednog nacionalnog izbora za mladog poljoprivrednika godine. On drži proizvode od industrijske konoplje: hladno prešano ulje, brašno, proteinski prah, čaj…
Industrijska konoplja
-Znam što ćete me pitati, smije se. I odmah ću vam reći – ne ovo je industrijska konoplja i ne može se pušiti, informira nas.
Kalić je također, kako dodaje, zadovoljan dolaskom u Zadar, ističe da sve više ljudi prepoznaje kvalitetu proizvoda koji se mogu napraviti od konoplje.
– Sviđa mi se što se mogu naći neke stvari kojih nema po trgovinama. Jer to je uostalom i cilj nas turista, ako već želimo nešto kupiti, da nađemo stvari koje su autohtone. Supruga i ja smo uživali u nekakvim pljeskavicama, koliko sam percipirao i jako su bile dobre. Doći ćemo obavezno i na završnu večer, obećao nam je jedan njemački turist.
Malo dalje je ekipa mladih momaka iz Velike Britanije. Kažu da slučajno naletili i dobro se najeli tune. Ističu da je jeftinije nego po restoranima i da im je drago da su uštedjeli koju funtu.
najnovije
najčitanije
Županija
obavijest vodovoda
U četvrtak navečer na nekoliko sati bez vode ostaju Posedarje
Nogomet
Novi trener
Liverpool odabrao Kloppova nasljednika? Započeli su pregovori s Nizozemcem
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Hrvatska
AMNESTY INTERNATIONAL
“Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante, ograničava pobačaj, a Romi i Srbi su diskriminirani”
Ostali sportovi
Marcel Hirscher
Skijaška legenda planira povratak, ali pod drugom zastavom
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Crna Kronika
NAPAD
TEŽAK NAPAD U VIRU: Staklenom bocom i fizičkom snagom udario 53-godišnjakinju, ozlijeđena je
Rukomet
bliži se kraj sezone