Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bogata ponuda “Noći punog miseca” privlači turiste, ali i domaće

28.07.2018. 13:21
Bogata ponuda “Noći punog miseca” privlači turiste, ali i domaće


 U četvrtak je počela ovogodišnja "Noć punog miseca".  Osamnaesto izdanje jednog od najpopularnijih zadarskih turističkih  proizvoda trajat će do danas, kada je finalna i glavna večer događanja,  a u međuvremenu, u prva dva dana događanja posjetitelji su kao i predhodnih godina bili ponovo u prilici upoznati se s povješću zadarskog  kraja, prije svega gastronomskom povješću s obzirom da su u fokusu  manifestacije bila stara jela, mediteranska jela, a onda i stari zanati.
Ovogodišnje izdanje  "Noći punog miseca" je okupilo 60 izlagača iz  Županije i cijele Hrvatske čiji je asortiman očekivano bio najzanimljiviji  turistima koji su obilazili vrlo temeljito štandove postavljene na Rivi,  centralnom mjestu događanja. Na Rivi je bila i pozornica na kojoj su se  izmjenjivali brojni izvođači, a nije nedostajalo ni brodova – štandova,  posebno preuređenih za tu priliku. Najbolja tunjevina, srdele čuvenih  kaljskih ribara, novigradske dagnje, ninski šokol, smokve, sir, rakija….delicije dobro znane pravim gurmanima zavladale su zadarskom  rivom. No bilo je i drugih proizvoda, ne toliko zadarskih i mediteranskih no također veoma atraktivnih posjetiteljima.


Kruha i riba
Zdravi kruh se mogao pojesti na štandu Rožić gdje su se prodavale i  frigane ribe pa je bio sasvim očekivan i red ispred. Trgovci ističu da je  promet dobar, da su zadovoljni.
Malo dalje nailazimo na štand udruge "Priroda za sve", lokaciju za  domaće sokove, velik izbor smutija od raznog vrsta voća, izvrsno osvježenje za vruće ljetne noći.
Trgovkinja Ana Rosandić ističe da im jako dobro idu sezonske kombinacije, ovoga ljeta posebice smuti od lubenice.
Na štandu Sunce – torte i kolači očekivano kolači, uglavnom razne  vrste štrudili i gibanica. U Zadar su stigli iz Jastrebarskog, vlasnica Nada  Golojuh ističe da dolaze godinama i da su zadovoljni, da ljudi prepoznaju stare recepture i činjenicu da sve rade tu na licu mjesta.
– Ovo događanje "Noć punog miseca" je pun pogodak, drži gospođa  Golojuh.
Slaže se i Zvonimir Kalić, vlasnik istoimenog OPG-a, mladić koji je  nedavno ušao u najuži krug u okviru jednog nacionalnog izbora za  mladog poljoprivrednika godine. On drži proizvode od industrijske konoplje: hladno prešano ulje, brašno, proteinski prah, čaj…


Industrijska konoplja
-Znam što ćete me pitati, smije se. I odmah ću vam reći – ne ovo je  industrijska konoplja i ne može se pušiti, informira nas.
Kalić je također, kako dodaje, zadovoljan dolaskom u Zadar, ističe da  sve više ljudi prepoznaje kvalitetu proizvoda koji se mogu napraviti od  konoplje.
– Sviđa mi se što se mogu naći neke stvari kojih nema po trgovinama.  Jer to je uostalom i cilj nas turista, ako već želimo nešto kupiti, da  nađemo stvari koje su autohtone. Supruga i ja smo uživali u nekakvim  pljeskavicama, koliko sam percipirao i jako su bile dobre. Doći ćemo  obavezno i na završnu večer, obećao nam je jedan njemački turist.
Malo dalje je ekipa mladih momaka iz Velike Britanije. Kažu da  slučajno naletili i dobro se najeli tune. Ističu da je jeftinije nego po restoranima i da im je drago da su uštedjeli koju funtu.