Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Promatrači pomrčine mjeseca sa zadarske rive imali idealne uvjete

28.07.2018. 19:30
Promatrači pomrčine mjeseca sa zadarske rive imali idealne uvjete


ZADAR – Najdulju pomrčinu Mjeseca u ovom stoljeću, koja je bila preksinoć, promatralo je i mnoštvo ljudi u Zadru, a centralno mjesto gledanja zemljinog satelita kako polako tone u mrak bilo je na Rivi. Tamo su svoju poziciju zauzela i tri astro entuzijasta, članova Astronomskog astronautičkog društva Zadar: Ivo Dijan, Ivan Ukalović i Tin Korkut. Potpuna pomrčina Mjeseca trajala je sat, 42 minute i 57 sekundi, a startala je u 22 sata i 22 minute s tom da je Mjesec bio u u sjeni Zemlje ukupno tri sata i 54 minute. Sve su to mogli vidjeti promatrači iz Europe, Rusije, Afrike, Srednjeg istoka, većeg dijela Azije i Australije. Neki su bili uskraćeni za potpun doživljaj zbog oblaka no to na sreću nije bio slučaj u Zadru. Ivo Dijan ističe da su uvjeti za promatranje bili idealni.
– Da, uvjeti za gledanje pomračine su bili idealni tako da smo kolege i ja uživali promatrajući jasno mjesečeve kratere, površinu planete, sve ono što se i ne može baš tako lako uočiti. Naravno najjasnija slika je bila pred i nakon pomračine kada se uistinu moglo vidjeti puno toga, informira nas Dijan.
Spomenuto, zadarska Riva je bila puna promatrača no za razliku od nekih drugih mjesta te večeri je bila i Noć punog miseca pa se promatranje mjesečeve pomračine savršeno spojilo sa zabavnim sadržajima manifestacije, što se pokazalo vrlo atraktivno prisutnima, posebice, turistima, kako smo dalje saznali od Dijana.
-Bilo je zanimljivo jer su se poklopili Noć punog miseca i pomračina tako da je u planu nas iz Astronomskog astronautičkog društva Zadar i ubuduće organizirati nešto u suradnji s odgovornima za Noć punog miseca, neko događanje koje bi bilo atraktivno svima onima koje zanima astronomija a vole se i zabaviti, izrazio je ideju Dijan.
Mjesec je na Srednjem istoku izašao iznad Velike džamije šeika Zajeda u Abu Dabiju, a u Keniji iznad gnijezda roda na stablima u Nairobiju.
Uoči pomrčine, zatvoreni su hramovi uz obale indijske rijeke Ganges, a entuzijasti u Singapuru postavili su teleskope na Južnom doku Marine.
Najdulja ovostoljetna pomrčina poklopila se s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u posljednjih 15 godina pa su promatrači imali uzbudljivi dvostruki astronomski ugođaj.