Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

More na zadarskim plažama izvrsne kakvoće

28.07.2019. 13:18
More na zadarskim plažama izvrsne kakvoće


Završen je peti ciklus ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora, što znači da je provedena polovica mjerenja planirana ove godine na ukupno 99 točaka diljem Zadarske županije. Ispitivanje kvalitete morske vode provodi se kontinuirano svakih petnaest dana u periodu od sredine svibnja do početka listopada s ciljem ustanovljavanja eventualnih onečišćenja i otkrivanja njihova izvora, prvenstveno kako bi se zaštitilo zdravlje kupača.
Peti ciklus ispitivanja mora
– Ovih dana objedinjujemo rezultate petog ciklusa ispitivanja kakvoće mora, a dosadašnja mjerenja pokazala su kako je na svim mjernim točkama more uglavnom I. kategorije, odnosno izvrsne kakvoće, doznajemo od Anite Vucić, dipl. ing. biologije sa Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Rezultati dosadašnjih ispitivanja su u samo dva slučaja pokazali nešto lošiju kvalitetu mora i to na lokaciji Puntamika- jug gdje je ustanovljena II. kategorija (dobra) tijekom prvog ciklusa mjerenja i na lokaciji Donji Karin III. kategorija (zadovoljavajuća) u drugom ciklusu mjerenja.
U odnosu na lanjsku godinu, kada se mjerenje provodilo na 95 točaka, ove sezone ispitivanje se provodi na još četiri dodatne lokacije i to na plažama u općini Posedarje – plaže Sv. Duh i Porat u Posedarju; mjesna obala u Vinjercu, te plaža Girenica u Mandrama na Pagu.
Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, kupači na plažama na području Zadra i Zadarske županije mogu i ovoga ljeta uživati u čistom moru najviše kategorije jer se Hrvatska godinama nalazi u samome vrhu europskih zemalja po čistoći mora, a takvu najvišu ljestvicu drži i Zadarska županija.
Građani mogu dojaviti onečišćenje
Osim vizualnog pregleda mora, stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo na uzorcima u laboratoriju ispituju eventualne mikrobiološke indikatore onečišćenja mora – E.coli i enterokok koji su indikatori fekalnog zagađenja, a mjeri se i salinitet.
Ukoliko opaze onečišćeno more građani mogu i sami reagirati i dojaviti sumnjivu lokaciju, a stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo izaći će na teren ukoliko je riječ o točkama koje se ispituju u sklopu redovnog monitoringa. Za prijavu onečišćenja na ostalim lokacijama – plažama koje su izvan mjernih točaka uključenih u redovitni monitoring, građani mogu kontaktirati broj 112 ili nadležnu Inspekciju zaštite okoliša.
U sezoni 2019., zaprimljene su i dvije dojave građana o onečišćenom moru: 18. srpnja za lokaciju Punta Bajlo u Zadru, te 22. srpnja za plažu Sv. Nikola u Novigradu. Na obje lokacije provedeno je dodatno uzorkovanje, a dobiveni rezultati ukazali su da je more izvrsne kakvoće, te je očito bila riječ o iznenadnom, prolaznom onečišćenju.
Naime, povremena ustanovljena onečišćenja tijekom ljeta na plažama Zadarske županije su iznenadna i kratkotrajna, te su najčešće rezultat kiša, vjetrova ili dotoka vode s kopna koja može biti onečišćena.
Četiri kategorije kvalitete mora
Navedimo još kako je kategorizacija kvalitete morske vode razvrstana u četiri kategorije – I. kategorija (izvrsna kakvoća), II. kategorija (dobra), III. kategorija (zadovoljavajuća), dok je pod IV. kategorijom more »nezadovoljavajuće« kakvoće. Kad je riječ o IV. kategoriji prema Europskoj direktivi o upravljaju kakvoćom vode za kupanje, za vodu za kupanje na točki koja je svrstana pod »loše« tijekom pet uzastopnih godina, trebala bi se uvesti trajna zabrana kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja. Međutim, država članica može uvesti trajnu zabranu kupanja ili trajno upozorenje protiv kupanja i prije isteka petogodišnjeg razdoblja, ako smatra da postizanje »zadovoljavajuće« kakvoće nije moguće ili je preskupo.
Ispitivanja kakvoće mora u Hrvatskoj provode se sukladno Uredbi o kakvoći mora, te Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, a u cilju zaštite zdravlja kupača, očuvanja visoke kakvoće mora, održivog upravljanja plažama, kao i promidžbe Jadrana i kvalitete turističke ponude. Hrvatska je i jedna od prvih zemalja Sredozemlja, i zemalja potpisnica Barcelonske konvencije koja provodi sustavno i kontinuirano praćenje kakvoće mora za kupanje.