Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Započeli radovi na dovršetku centra Mocire!

28.07.2019. 12:53
Započeli radovi na dovršetku centra Mocire!


Kako je ugovor za dovršetak Mocira potpisan još 18. travnja, u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra provjerili smo jesu li konačno započeli radovi na dovršetku Centa za osobe s intektualnim poteškoćama Mocire, odnosno u kojoj je fazi projekt za koji je kamen temeljac položen još davne 2007. godine.
Dogradnja dvorane
Zamjenik pročelnika Odjela, Matko Segarić, kaže nam kako su se radovi već u punom jeku te se trenutno radi na uklanjanju oštećenih dijelova Centra:
– Snima se i stanje instalacija kako bi se provjerilo što sve treba promijeniti i uklanjaju dotrajali i oštećeni dijelovi zgrade, a započeli su i radovi na gradnji dvorane Centra – kazao nam je Segarić.
Name, riječ je o dijelu Centra zbog kojega je projekt i »zapeo« prije nekoliko godina s obzirom da su u međuvremenu propisani novi standardi u skrbi o osobama s mentalnim poteškoćama. Nadležno ministarstvo od Grada Zadra zatražilo je izmjenu projekta te se zgrada morala prilagoditi novim propisima kako bi djeca vrtića Latica, Osnovne škole Voštarnica te članovi Udruga za osobe s intelektulanim teškoćama Svjetlo imale najbolju skrb. Novi projekt tako traži dogradnju dvorane, s obzirom da takav prostor za korisnike nije predviđen u prvom projektu, a standardi Ministarstva nalažu i osiguranje takvog prostora, poručili su iz Grada.
Provjerom u centru Mocire može se vidjeti kako radnici Krekić avangarda doista rade na dovršetku Centru, a nakon što su kao najpovoljniji ponuđač izabrani na ponovljenom natječaju u ožujku. Za dovršetak Mocira natjecali su se sa cijenom od 24,1 milijuna kuna, a osim njih javile su se još dvije tvrtke: Zajednica ponuditelja Lavčević Split i Lavčević Zadar koje su za dovršetak Mocira tražile 27,4 milijuna, te solinska tvrtka M-P-Beton sa ponudom 28,4 milijuna kuna.
Useljenje iduće godine
Nakon gotovo 12 godina Centar bi konačno trebao biti dovršen, a mališani vrtića »Latica«, Osnovne škole Voštarnica i Udruge za osobe s mentalnom retardacijom »Svjetlo početkom iduće godine trebali bi dobiti toliko očekivane prostore za učenje i rehabilitaciju.
Osim Grada Zadra, u financiranju dovršetka Mocira sudjeluju i Ministarstvo demografije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a projekt je procijenjen na 21,2 milijuna kuna. Planirano je da radovi budu gotovi za deset mjeseci. Naime, početak je bio planiran za veljaču, no natječaj je ponovljen te su i radovi odgođeni.
Želeći pokazati koliko im je stalo do gradnje ovog centra, unatoč višegodišnjem zastoju u gradnji, Centar su nedavno posjetili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Goran
Kolarić i Nikica Šikić, zajedno sa predstavnicima nadležnih odjela Grada Zadra.
Suradnja sa ministarstvima
Gradski pročelnik za graditeljstvo, Darko Kasap, tom je prilikom podsjetio na značaj ovog projekta za Zadar, napominjući kako je, s obzirom na protok vremena, Upravni odjel za graditeljstvo uložio maksimalne napore na usklađenju projekta s novim standardima za sve tri ustanove koje će biti u njemu smještene, a sve s ciljem dobivanja uporabne dozvole. Nakon što su usklađeni svi zahtjevi sva tri dionika ovoga projekta, a to su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zadar, uslijedilo je potpisivanje IV. Dodatka Ugovora o sufinanciranju kapitalnog projekta izgradnje Centra Mocire, u travnju ove godine u Ministarstvu za demografiju, a ugovor su supotpisali gradonačelnik Branko Dukić i ministrice Nada Murganić i Blaženka Divjak.
Naime, u studenom će se navršiti 12 godina otkako su tadašnji gradonačelnik Zadra, Živko Kolega, sa ministricom pravosuđa Anom Lovrin, koja je čakl bila u ulozi izaslanice Vlade RH, položili kamen temeljac za Mocire. Zanimljivo je da je Kolega tada izjavio kako im je »trebalo duže vremena za realizaciju ovog projekta, međutim sad kad je financijska konstrukcija potpuno zaključena može se početi s radovima«. No, ni čitavo desetljeće nakon svečanog polaganja kamena temeljca Centar nije bio dovršen, a budući štićenici nadaju se kako će im Centar uskoro otvoriti vrata.