Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Natura Jadera i Općina Sali na potpuno različitim stajalištima

28.07.2020. 12:16


ZADAR/VELI RAT – Osim neizvjesne sezone, koju je pogodila koronakriza, zabrinute mještane Dugog otoka, od kojih se mnogi bave turizmom i kojima je iznajmljivanje apartmana jedini prihod, dodatno su pogodile i lažne reklame plaže Sakarun. Naime, vlasnici apartmana u Dragovama, Veruniću, Božavi, Solinama i na Velom Ratu, ove godine su posebno iznenađeni lošom propagandom, s kojom se ova plaža predstavlja kao biser Dugog otoka, a što u naravi nije tako, kako su rekli mještani te su naglasili kako je riječ o prirodnoj plaži, koja je ove godine posebno zapuštena prevelikom količinom posidonije.
-Svake godine ima posidonije na plaži i to je normalno, ali ove godine je nje od početka sezone previše, što nije uobičajeno, a gosti se žale, pogotovo oni s malom djecom koja su doslovno u strahu zakoračiti na plažu, ali i u more, jer doslovno propadnu kroz nju, ispričao je jedan vlasnik apartmana iz Verunića, dodavši kako se ovo nije dobro za sezonu, pogotovo u ovo krizno vrijeme kada se svi borimo za svaku kunu.


Situacija nije dobra
Predsjednik Turističke zajednice mjesta Božava, Tomislav Jerić, kaže da je upoznat sa situacijom oko plaže i da nije niti malo dobra, iako TZ mjesta Božava za sada nema službeni stav o tome što i kako djelovati pod ovim okolnostima, ali osobno je istaknuo:
-Svima nama je jasno da je posidonija zaštićena vrsta morske trave i da je na Sakarunu ima i mora biti zbog zaštite obale od moguće erozije, ali moram reći da su mještani koji se bave turizmom jako razočarani, jer im se gosti vraćaju u apartmane puni posidonije te se žale se da nisu znali da će na takvu plažu doći, rekao je Jerić, napomenuvši kako će oni svakako održati sastanak u TZ-u, kako bi se donio prijedlog o adekvatnoj promociji ove plaže i njezinom brendu koji mora biti istinit, jer će se u protivnom izgubiti povjerenje gostiju koji se više neće vraćati.
Damir Perić, direktor Nature Jadere, zadarske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, rekao je kako čišćenje posidonije nije njihova briga, već Općine Sali, te da su čak bili i upozoreni od Općine, jer da se ova trava nalazi na pomorskom dobru.
-Iako smo mi ranije vodili brigu o plaži i o posidoniji, mogu reći da smo prije početka sezone dobili "pljuskicu"od Općine, pod izlikom da to nije naš posao, već lokalne odnosno regionalne samouprave, rekao je Perić, dodajući kako je za očekivati da će posidoniju očistiti Općina a da su oni tu kao struka koja će reći do kuda ju treba očistiti a odakle ju treba ostaviti, jer da je ona potrebna zbog zaštite obale od erozije.


Suprotstavljena stajališta
Međutim, kako je Perić dalje objasnio, Općina Sali se i uza sve sastanke koje su imali prije sezone nije involvirala u čišćenje te da je sada situacija takva kakva je.
-Mi zbog cijele ove situacije s koronom nismo uspjeli postaviti table s upozorenjem da je Sakarun plaža na kojoj se nalazi posidonija, ali problem je što se Općina nije htjela uključiti u čišćenje plaže od posidonije, a mi to ne možemo jer mi nismo komunalno poduzeće istaknuo je Perić, naglasivši kako oni novčana sredstva trebaju ulagati u istraživanja a ne u čišćenje, ali da će, ako Općina pruži podršku, pomoći i u čišćenju.
U razgovoru s načelnikom Općine Sali, Zoranom Morovićem, koji je isto upoznat sa slučajem Sakarun, dolazimo do drugih saznanja, koja su dijametralno suprotna od onoga što je rekao direktor Nature Jadere. Naime, prema riječima Morovića, oni su zaposlili komunalnog djelatnika koji brine o čistoći plaže, ali ne i o uklanjanju posidonije, jer da to ne smiju.
-Što se tiče posidonije, Perić je krivo rekao, jer oni uvijek govore da oni posidoniju neće čistiti, jer da im je nadležno ministarstvo naložilo da se posidonija ne smije micati, jer da ona štiti plažu od erozije, rekao je Morović, pitajući se kako onda oni kao Općina mogu bilo što napraviti po pitanju posidonije na plaži.




Problem je brendiranje plaže
Morović je posebno istaknuo je da ova alga veći problem stvara u moru, nego na kopnu te da je najveći problem brendiranje plaže i što ju se javno predstavlja kao da su Karibi te da se turisti razočaraju kad dođu na Sakarun jer da to ne bude plaža s fotografije kako je njima prezentirana.
-Glavni problem ove alge je u moru, i za sada nema nekog rješenja, ali vjerujem da će Natura Jadera koja već "ubire" novce za studije i od koncesije, iznaći neko rješenje s kojom će se ova alga zaštiti, ali plaža staviti u funkciju kako bi turisti nesmetano dolazili, rekao je Morović, ističući kako oni ne bježe od odgovornosti, ali da će ako treba posidoniju oni kao općina ukloniti, ali neka Natura Jadera da odobrenje ako se smije.


Nema stare posidonije na plaži
-Bila je jedna lokacija na koju je Natura Jadera deponirala posidoniju, ali više ju tamo ne stavljaju, rekao je načelnik Morović, dodavši kako se ju onda postavili na sred plaže, na što su se oni kao Općina pobunili nakon čega je posidonija uklonjena, tako da sada više nema stare posidonije na plaži.