Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U rubriku dolazaka Veljko Mršić upisao tek Bursaća i Workua

28.07.2020. 12:09


Iako se u Košarkaškom klubu Zadar još početkom prošlog tjedna očekivalo kompletiranje rostera za novu sezonu 2020./21., »šoping« kojeg je obavila struka s Višnjika ispao je tek polovičan. Novi trener Veljko Mršić koji je preuzeo i ulogu donedavnog sportskog direktora Branimira Longina najavio je krajem lipnja u svom predstavljanju zadarskoj javnosti da će se do polovice srpnja 90 posto rostera za iduću sezonu popuniti i djelovalo je da će se ta najava iako s kojim tjednom zakašnjenja i obistiniti.


Gužva na jedinici
Prvo pojačanje je stiglo iz Srbije u liku krilnog centra Aleksandra Bursaća koji će sa svojih 205 centimetara visine pokrivati poziciju četiri, a nekoliko dana poslije je objavljen i potpis na jednu godinu Amerikanca/Etiopljanina Eyassu Workua koji će osnažiti ionako gužvastu konkurenciju na poziciji organizatora igre. I taman kad su se na Višnjiku zagrijali te kad se očekivao nastavak potpisivanja pojačanja ponovno je došlo do zastoja. Ponajviše se očekivao dolazak najzvučnijeg imena koje se vrlo živo spominjalo i koje je trebalo donijeti onaj kvalitet više u roster Zadra, no angažman krilnog igrača Andrewa Whitea koji ima i NBA iskustvo s Atlanta Hawksima je u zadnji čas propao jer je Amerikanac preko svog menadžera poslao obavijest da će ipak ići za drugim i izdašnijim ponudama. Stoga je Mršićeva kadrovska križaljka pred smiraj srpnja stala na brojci od devet igrača. Na jedinici su četvorica: Dominik Mavra, Martin Junaković, Karlo Uljarević i Eyassu Worku; na poziciji dva je tek Jan Palokaj dok je i na trici usamljen Dominic Gilbert. Poziciju četvorke drže Domagoj Vuković, Jure Planinić i novopristigli Aleksandar Bursać, a potpuno je upražnjena pozicija klasičnog centra, petice. Zaključak je, iako sigurno preuranjen s obzirom da se tek očekuju bitniji pomaci u dovođenju pojačanja, da je pred Mršićem još puno posla, a onaj primarni koji se odnosi na slaganje rostera se pokazuje zasad problematičnim posebno zbog činjenice da su mu tri pozicije na terenu, blago je i reći, deficitarne te je pred ulazak u mjesec kolovoz kad bi trebalo krenuti s pripremama ostalo mnogo kadrovskih upitnika.


NBA ritam
Malo su na Višnjiku još jedan u nizu podbačaja u pregovorima (White) uspjeli zamaskirati dovođenjem mladih igrača, Filipa Paponje i Ivana Njegovana. Iako se u KK Zadar nije propustilo pohvaliti s osnaživanjem konkurencije u juniorskom i kadetskom pogonu, dolazak igrača koji je napunio 18 godina i s kojim matična Cibona nije htjela potpisati prvi profesionalni ugovor definitivno ne spada u domenu atomske fizike dok je 16-godišnji Njegovan stigao iz rodnog Otočca samo zato što je jedan poznati zadarski košarkaški djelatnik nazvao novog voditelja omladinskog pogona Tihomira Bujana i tako uputio 208 cm visokog 16-godišnjaka da se priključi treninzima. Toliko o probranom i studioznom skautingu mladih i perspektivnih igrača s kojim se zasad diče na Višnjiku, a ta tzv. ulaganja u budućnost kluba ipak ne mogu zadovoljiti navijače koji očekuju konkurentni Zadar u ABA ligi kao i otvoreni napad na oba domaća trofeja. Za tako nešto trebat će prvenstveno Mršić sklopiti roster koji će moći kvalitativno, ali i kvantitavno odgovoriti svim zahtjevima i preprekama u novoj sezoni. U planu je ako naravno sve ne poremeti novi val pandemije koronavirusa čak 59 utakmica koje će se stisnuti od polovice rujna pa sve do polovice travnja sljedeće godine. Nikad više utakmica jer ABA liga se proširila na 14 klubova što nosi čak 26 kola, a u HT Premijer ligi (čitaj HKS) unatoč očekivanim problemima s koronavirusom su i dalje ostali pragmatični, a pomalo i slijepi, s odlukom da se održi postojeći trokružni format što donosi Zadru još dodatne 33 utakmice. Takav NBA ritam od skoro 60 prvenstvenih utakmica ne računajući Krešin kup te doigravanje hrvatske lige iziskuje sam po sebi širok i kvalitetan kadar što barem zasad na Višnjiku nije slučaj, s nadom da će se ipak u dogledno vrijeme nekako sve pokrenuti u željenom smjeru i da će se vojska zadarskih navijača imati čemu veseliti u nadolazećoj sezoni.




ABA liga vs. COVID-19
Suživot s koronavirusom je neminovnost kojoj se pokušavaju prilagoditi i u regionalnoj košarkaškoj ligi pa je nedavna odluka ABA lige da se prolongira start nove sezone za 14 dana svrstana u kategoriju očekivanog. Vodstvo regionalne lige ima težak zadatak pred sobom, puno teži nego što ga primjerice imaju nacionalni savezi. Pošto obje ABA lige popunjavaju klubovi iz čak šest država veliki je izazov pred čelnim ljudima da uspiju uopće organizirati normalan tijek natjecanja posebno pod lupom očekivanja kako će na jesen doći do tog drugog vala pandemije, a veliku brigu im predstavlja trenutačno izrazito loša epidemiološka slika u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji te će biti iznimno zahtjevno uskladiti sve propisane mjere kao i protokole koji se ovog trenutka razlikuju od države do države. U skladu s tim, ABA liga i njeni klubovi odlučili su na nedavno nastavljenoj Skupštini preko videoveze formirati stručni COVID-19 tim, koji će biti sastavljen od eminentnih liječnika i koji će, osim dovršetka protokola, aktivno surađivati u pripremi za 2020./21. sezonu, što znači i blisku i aktivnu suradnju sa svim relevantnim državnim i zdravstvenim ustanovama.


Mršićevih devet
Mršićeva kadrovska križaljka pred smiraj srpnja stala je na brojci od devet igrača. Na jedinici su četvorica: Dominik Mavra, Martin Junaković, Karlo Uljarević i Eyassu Worku; na poziciji dva je tek Jan Palokaj dok je i na trici usamljen Dominic Gilbert. Poziciju četvorke drže Domagoj Vuković, Jure Planinić i novopristigli Aleksandar Bursać, a potpuno je upražnjena pozicija klasičnog centra