Zadar ostvario polovicu lanjskog prometa!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
UNATOČ KORONI - Izvrsni rezultati turističkih kretanja na području grada
Prema aktualnim podacima dana 27. srpnja na našem području bilježimo 9.111 gostiju, od čega 7.723 strana i 1.388 domaćih, te usporedno s istim razdobljem u 2019. godini bilježimo pad od 53 posto. Lani je na današnji dan zabilježeno 19.184 turista, navode u TZ Grada
Vedran SITNICA
Brojni gosti obavezno dođu u obilazak povijesne jezgre Zadra

Najnovije brojke Turističke zajednice Grada Zadra o broju turista i noćenja otkrivaju izvrsne rezultate unatoč pandemiji koronavirusa - Zadar je ostvario gotovo polovicu lanjskog prometa:

- Prema aktualnim podacima dana 27. srpnja na našem području bilježimo 9.111 gostiju, od čega 7.723 strana i 1.388 domaćih, te usporedo s istim razdobljem u 2019. godini bilježimo pad od 53 posto. Lani je na današnji dan zabilježeno 19.184 turista - stoji u odgovoru TZ Grada.

Ovo je jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj, o čemu govore i podaci za lipanj prema kojima je Zadar bio bolji čak i od najjačih turističkih destinacija - Poreč, Pule, Umaga, Medulina i Malog Lošinja koji su u srpnju ipak ostvarili bolje rezultate. Naime, riječ je o gradovima koji su redovito među deset najboljih po turističkom prometu, no Zadar ih je u lipnju pretekao, što dovoljno govori o organizaciji TZ-a i svih turističkih djelatnika oko prihvata gostiju u koronakrizi.

Najviše gostiju iz Njemačke

U TZ Grada tako su nam predočili i najnovije brojke vezano za strukturu gostiju. Na dan 27. srpnja u Zadru je, kao i dosad, boravilo najviše Nijemaca, njih 2.489. Iznenađujući je pak podatak da su na drugom mjestu domaći gosti, 1.388 Hrvata, a evo ostalih podataka prema zemljama dolaska: Slovenija 1.089 turist, Poljska 892, Austrija 798, Slovačka 435, Češka 392, Švicarska 280, Mađarska 244 i Nizozemska 151.

Zanimljivi su i podaci o vrsti smještaja koji, pak, pokazuju da turisti najradije borave u privatnim apartmanima u kojemu je u srpnju odsjelo čak 53,75 posto gostiju. Sljede hoteli sa tek 23,25 posto gostiju, u ostalom ugostiteljskom smještaju je 10,38 posto te u nekomercijalnom 7,12 posto. Iako se od početka sezone govori da će najviše gostiju zacijelo biti u kampovima s obzirom da nude maksimalnu socijalnu distancu, u Zadru u njima boravi tek 5,5 posto gostiju.

Ovavim rezultatima zadovoljan je i direktor Turističke zajednice Grada, Mario Paleka, koji iskreno kaže kako ovakve brojke priželjkuje i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

- S obzirom na okolnosti u kojima se ove godine odvija turizam, zadovoljan sam rezultatima te priželjkujem da se ovaj trend nastavi i u kolovozu. Očekivanja su opravdana s obzirom na situaciju koju smo imali u ožujku i travnju kada nismo niti bili sigurni hoće li itko ove sezone moći preći granicu. U odnosu na ostale gradove u Hrvatskoj Zadar jako dobro stoji, stoga i njima želim dobar rezultat kakvog u srpnju ima i naš grad, poručuje Paleka.

Obišao sve urede TZ-a

O tome koliko se radi na spašavanju ove sezone kazuje i podatak da je direktor Turističke zajednice Grada Zadra osobno obišao sve turističko-informativne urede na području grada kako bi utvrdio što turiste najviše zanima želeći u tom pravcu i poboljšati usluge svih destinacija u Zadru. Naime, zadarska Turistička zajednica na području grada ima četiri turistička ureda koje Paleka redovito obilazi kako bi iz prve ruke dobio uvid u stanje na terenu.

Obišao je područne urede na Puntamici, Diklu, Kožinu i Petrčanima te na taj način dobio najnovije informacije o tome što naše goste najviše zanima, koliko se raspituju o koronavirusu te koliko gostiju dnevno uopće uđe u ove urede. Evo što nam je nakon obilaska svih punktova gradske Turističke zajednice rekao:

- Htio sam dobiti informaciju iz prve ruke te sam obišao sve naše turističko-informativne centre u Zadru. Goste prije svega zanimaju plaže, zbog čega smo ove godine i uredili tri plaže, Marex, Puntamiku i Diklo, što je početak uređenja plaža na području našega grada, a lani smo uredili plažu na Punti Bajlo. Kako se pokazalo, reakcije gostiju su izrazito pozitivne, te u tom smjeru idemo i dalje. Stoga i istražujemo što gosti misle o našim plažama kako bismo im osigurali još kvalitetniju ponudu - zaključuje Paleka dodajući kako je i sam izenađen činjenicom da turisti nisu nimalo zabrinuti zbog korone jer Hrvatsku smatraju sigurnom zemljom.


Paleka: Gosti uopće ne pitaju za koronu, važnije su im plaže

Nakon obilaska ureda TZ Grada, direktor Mario Paleka, prenio nam je rezultate svojega istraživanja s terena, iznenađen da korona kriza uopće nije među najčešćim pitanjima gostiju. Dapače, zanima ih nešto savim drugo:

- Moram reći kako sam očekivao puno veći broj pitanja o problematici koronavirusa, međutim takvih pitanja gotovo da uopće nema jer goste najviše zanima gdje se mogu kupati, odnosno gdje ima plaža koje nisu prenapučene. Imaju niz pitanja i o ponudi mjesta u kojemu ljetuju, ali o covidu-19 gotovo ništa, ističe Paleka dodajući kako je to neobičan, ali svakako koristan podatak o tome kakvima nas turisti vide.


S obzirom na okolnosti u kojima se ove godine odvija turizam, zadovoljan sam rezultatima te priželjkujem da se ovaj trend nastavi i u kolovozu. Očekivanja su opravdana s obzirom na situaciju koju smo imali u ožujku i travnju

Mario Paleka, direktor TZ Grada Zadra


Hrvatska obala i dalje najsigurnija na Mediteranu

Hrvatska obala i dalje je najsigurnija destinacija za goste iz Europske unije na Mediteranu, pokazuju i zadnji podaci o broju novozaraženih i ukupno aktivnih slučajeva, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske udruge turizma (HUT).

Naime, u zaednja 24 sata, prema podacima županijskih stožera, od Istre do Dubrovnika zabilježeno je svega pet novih slučajeva covida-19. S obzirom kako na ovom području živi oko 1,4 milijuna stanovnika, znači da imamo svega 0,357 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

No, na Jadranu je danas i više od 700.000 gostiju, stoga je situacija još povoljnija - 0,238 novooboljelih na 100.000 ljudi.

Od objave Corona Region Trackera Hrvatske udruge turizma do danas broj aktivnih slučajeva smanjuje se iz dana u dan na cijeloj hrvatskoj obali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)