Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Iške ćakule – sličice s otoka

28.07.2021. 12:15


5. rujna prošle godine, u vrlo opuštenoj atmosferi i uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera družili smo se s mještanima Malog Iža, objavili su iz udruge »Eko-Zadar«.
Druženje je održano u organizaciji udruge »Eko – Zadar« i u sklopu projekta »Otočne ćakule – priče iških baka i djdova« kojeg je financirao Grad Zadar, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka s 10.000,00 kuna i uz angažman MO Mali Iž koji je ustupio prostor MO Porovac.
Ideja druženja bila je čuti autentične priče naših starih o njihovom načinu života, o zaboravljenim običajima, riječima, o receptima »spize« koja se spremala baš na Ižu…, a sve to kako bi se sačuvale neke izblijedile otočne sličice autentičnog kulturnog nasljeđa i nematerijalne kulturne baštine.
»Družeći se tako na Ižu čuli smo mnoštvo pričica i anegdota. Među njima i da se nije smjelo zadržavati na ulici poslije Zdravomarije, da su mladići znali »krasti« kaiće kako bi posjećivali divojke na susjednoj Ravi, da je paštura kameni vez za brod, da se kadenom vezuje kaić za pašturu…«, otkrili su iz »Eko-Zadra«.
Dio tih pričica ove su godine objavili u brošuri Iške ćakule koje je financiski podržala Zadarska županija, UO za obrazovanje, kulturu i šport s 4.000,00kn.
Brošuru se može preuzeti u uredu Udruge.