Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kotlar: Na ovim obljetnicama uvijek se sjećamo naših poginulih branitelja

28.07.2021. 07:25


Jedna od najpoznatijih, ali i najbolje organiziranih i ustrojenih pukovnija u Oružanim snagama Republike Hrvatske, 7. domobranska pukovnija iz Zadra, obilježila je 29. godišnjicu utemeljenja. Kroz sastav ove pukovnije prošlo je više od pet tisuća branitelja zadarskog kraja, na oltar domovine 35 hrvatskih vitezova iz 7. domobranske pukovnije položilo je svoj život, a više od stotinu ih je ranjeno. Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Zadar te svetom misom u kapeli na Gradskom groblju odana je počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.


Brojna izaslanstva
Počast poginulima odali su roditelji poginulih branitelja, nekadašnji pripadnici 7. domobranske pukovnije, izaslanstvo PU zadarske predvođeno načelnikom Antonom Dražinom, izaslanstvo Zadarske županije koje je predvodio župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića i predsjednika Županijske skupštine Antonija Vučetića, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
– Kroz 7. domobransku pukovniju je prošlo zaista mnogo ljudi, a čuvali su veliki prostor Zadarske županije, do samog kraja Domovinskog rata. To je temeljna postrojba cijelog Domovinskog rata, rekao je Božidar Longin jučer na groblju prisjećajući se osnivanja i očvršćivanja pukovnije.
– Obljetnice služe prvenstveno da se ne zaboravi što se dogodilo. Onaj koji zaboravi svoju prošlost, nema svijetlu budućnost Ovdje smo da se prisjetimo svih naših poginulih suboraca koji više nisu s nama, ali i da novim generacijama pošaljemo poruku da se takve stvari više nikad ne ponove, rekao je Longin.
Uime 7. domobranske pukovnije nazočne je pozdravio nekadašnji zapovjednik, brigadir u miru Danijel Kotlar prisjećajući se nedavno preminuloga ratnog zapovjednika Danijela Telesmanića-Dida.


Operativna postrojba
– Na današnji dan prije 29. godina utemeljena je 7. domobranska pukovnija sa zadaćom povratka prognanika u zone pod nadzorom, ali to nije bilo moguće. Pokretanjem VRO Maslenica ona se vrlo brzo transformirala u operativnu pristojbu koja je izvršila napadajne akcije, rekao je Kotlar prisjećajući se ratnog puta pukovnije.
– Kroz pukovniju je prošlo pet tisuća branitelja iz Zadra i zadarskog kraja, 35 hrvatskih branitelja, pripadnika 7. domobranske pukovnije, položilo je život za slobodnu i neovisnu državu. Ovim obljetnicama ih se uvijek sjećamo, zaključio je Kotlar dodavši kako su oni temelj Republike Hrvatske. Svetu misu za sve poginule predvodio je vojni kapelan don Ivo Topalović.
Osnovanoj 27. srpnja 1992. godine 7. domobranskoj pukovniji su pristupili iskusni bojovnici iz već utemeljenih zadarskih postrojbi koje su novim ustrojem svedene ili na taktičke grupe 112. i 134. brigade, ili potpuno ukinutih postrojbi kao što su 159. i 164. brigada HV-a. Domobranske pukovnije trebale su sa snagama UN-a provesti mirnu reintegraciju okupiranih područja koje su definirane kao UNPA zone (UN zaštićene zone «pink zone»).