Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na Ošljaku će se postaviti muring i zaštita za brodice

28.07.2021. 07:45


Na sjednici Županijske skupštine župan Božidar Longin prihvatio je inicijativu vijećnice Reformista Vesne Sabolić koja je predložila postavljanje muringa i zaštite za brodice Ošljačanima. Naime, vijećnica je na Aktualnom satu predstavila inicijativu u ime mještana otoka Ošljaka.
– Mještani otoka Ošljaka prometno su izolirani od sjedišta svoje općine Preko, rekla je vijećnica Sabolić u obrazloženju svoje inicijative te nastavila kako im nije praktično odlaziti u mjesto, a čak i zbog kratkog odlaska u Preko na povratak na Ošljak trebaju čekati i nekoliko sati.
– Povezani su s dvije trajektne linije u 8 i 15 sati, a za povratak na svoj pet minuta udaljeni otok, trebaju čekati 4 sata. Zato svoje najosnovnije potrebe za ‘spizu’ ili ljekarnu obavljaju svojim ‘kaićima’. Problem je što nigdje nije predviđeno mjesto za privremeni vez malih brodica, pa se uglavnom vežu s južne strane lučkog parapeta u luci Preko. Na dosta visoki zid se nije lako ‘uzverati’, a i brodice su im izlupane jer nema sigurnog veza. A problema imaju, kako je navela vijećnica Sabolić, i u komunalnom dijelu luke na Ošljaku. Zbog preniske obale i sve češćih ekstremnih plima brodice na bočnim vezovima često se nađu na obali ili potopljene. Stoga je vijećnica rekla kako bi bilo nužno postaviti zaštitne AB utvrdice na nekoliko vezova u komunalnom dijelu luke Ošljak, što mještani ne mogu odnosno ne smiju sami napraviti bez odobrenja Županijske lučke uprave.
Župan Longin prihvatio je inicijativu vijećnice Sabolić.