Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru 29 polaznika iz 9 europskih sveučilišta

28.07.2021. 11:11


Na Sveučilištu u Zadru počela je prva EU-CONEXUS Doktorska ljetna škola »Professional and Scientific Communication and Networking in Multidisciplinary Environment«. Ljetna škola okuplja 29 polaznika sa svih devet sveučilišta okupljenih u alijansu EU-CONEXUS. Jezgri alijanse u kojoj su odlukom Europske komisije bili Sveučilište u Zadru, La Rochelle (Francuska), Katoličko sveučilište u Valenciji (Španjolska), Poljoprivredno sveučilište u Ateni (Grčka), Tehničko građevinsko sveučilište u Bukureštu (Rumunjska) i Sveučilište u Klaipedi (Litva) pridružila su se tri partnera: Tehnološki institut Waterford (Irska), Sveučilište Rostock (Njemačka) i Sveučilište Frederick (Cipar). Glavna misija sveučilišta je pametna održivost urbanih obalnih područja uz stvaranje združenih studijskih i istraživačkih programa.
Dobrodošlicu svim sudionicima, posebice onima koji su prvi put u Zadru, poželjela je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.
– Sveučilište u Zadru ponosno je na povijest obrazovanja koje je ovdje starije od 600 godina te je nastalo na najstarijim korijenima u Jugoistočnoj Europi. Najveća dobit posljednje reforme obrazovanja je povezivanje sveučilišta u alijanse, a mi smo sretni što se možemo razvijati na zajedničkim osnovana s uglednim europskim sveučilištima. Kao obalni gradovi dijelimo istu zemlju, otoke, more, nebo, ali i izazove koji se pojavljuju u urbanim obalnim područjima. Ovakvi susreti najbolja su forma za provođenje znanstvenih i obrazovnih aktivnosti, istaknula je Vican.
Posebni gost je rektor Sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja mladih koji će raditi na promociji europskih vrijednosti.
Kroz pet dana programa sudionici će sudjelovati u brojnim predavanjima i radionicama, ali i izletima u kojima će upoznavati ljepotu zadarskog kraja. Posljednjeg dana programa, u petak, predavanje o patentima održat će Danica Ramljak, nakon čega u poslijepodnevnim satima slijedi službeno zatvaranje programa.