Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uz propisane mjere, 10. kolovoza održat će se Benkovački sajam

28.07.2021. 09:44


S obzirom na epidemiološku situaciju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske za područja županija na hrvatskom Jadranu donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 na velikim okupljanjima.
U špici turističke sezone nove epidemiološke mjere traju sve do Velike Gospe, 15. kolovoza 2021., što je dovelo u pitanje i održavanje Benkovačkog sajma sa stoljetnom tradicijom, koji se održava svakog desetog u mjesecu.


Zdravlje, turistička sezona, distanca
– Benkovački sajam 10. kolovoza 2021. održat će se uz obvezne mjere koje propisuje Stožer civilne zaštite RH i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, istaknuo je Šime Vicković, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite.
Najljepša je to moguća vijest za tisuće prodavača, kupaca, znatiželjnih posjetitelja te turista koji pohode veliki trgovački centar na otvorenom u Benkovačkom Selu iznad Benkovca, na površini od 5,9 hektara.
– Naime, donesenom odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi, koji se održavaju na otvorenom prostoru, mogu se održavati samo ako dobiju suglasnost lokalnog i županijskog stožera. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, istaknuo je Vicković, zamjenik zadarskog župana.
Hrvatska, koja je prije pandemije od turizma zarađivala i do petine svog bruto društvenog proizvoda, balansira između do sada uspješne turističke sezone i neodgovornog ponašanja. Naime, jučer je u Zadarskoj županiji bilo čak 46 novozaraženih, najviše u Zadru (18) i u Biogradu (11).
– Mjere se provode. Na terenu ih provode stožeri civilne zaštite gradova i općina u Zadarskoj županiji. Nažalost, brojke su takve kakve jesu, nisu dobre. Ono što jest dobro je da je klinička slika novooboljelih lagana, imaju blaže simptome pa nema pritiska na bolnicu, naglasio je Vicković.
Stroge mjere fizičkog distanciranja na otvorenom nalažu izbjegavanje bliskog osobnog kontakta. Ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metara na otvorenom prostoru, obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski.


Dezinfekcijske barijere na ulazima sajma
– Znamo kako je to kad je Benkovački sajam zatvoren, ne ponovilo se. Desetoga kolovoza vjerujem u veliki odaziv izlagača i posjetitelja kao i turista koji borave u Zadarskoj županiji i šire, uvjeren je Ivan Mitrović, direktor komunalne tvrtke Benković d.o.o. Benkovac, tvrtke koja upravlja Benkovačkim sajmom.
Za ulazak na lokalitet sajma sve prodavače i posjetitelje dočekat će veći broj dezinfekcijskih barijera, za dezinfekciju obuće.
– Na ulazu u sajmeni prostor djelatnici Benkovića i benkovačkog Stožera sivilne zaštite će dijeliti zaštitne maske za one koji ih nemaju. Uz to će dezinficirati ruke posjetiteljima, istim sredstvima kao kad ulazite u trgovinu, kafiće i druge objekte uslužne djelatnosti. Ništa drugo osim onog na što smo se u epidemiji koronavirusa već priviknuli, naglasio je Mitrović.
Stoljetna tradicija učinila je od Benkovačkog sajma ne samo centar cijele Dalmacije svakog desetog u mjesecu, već i neizostavni gospodarski i turistički sadržaj Benkovca, ali i cijele Zadarske županije. Naime, svaki put iznova iznenađuje brojem posjetitelja koji preraste brojku od 10.000.
– Nakon šest mjeseci zabrane, vrata Benkovačkog sajma otvorena su u lipnju i srpnju. Zajedno s djelatnicima Benkovića nadziremo i provodimo odluke nacionalnog, županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom. Na kontroli i provedbi epidemioloških mjera ima nas 23, od toga 11 članova civilne zaštite i 12 djelatnika komunalnog poduzeća Benković. Pridržavat ćemo se svih epidemioloških mjera kako bi se sajam održao, zaključio je Tomislav Klarica, načelnik Gradskog stožera civilne zaštite.




Odabir izvođača za 22 milijuna kuna radova
Osim vijesti da se zbog epidemiološke situacije neće zatvarati Benkovački sajam značajna je vijest da će započeti i vidljivi radovi na projektu Benkovački sajam – unapređenje infrastrukture i valorizacija, projektu koji je glavna okosnica Intervencijskog plana grada Benkovca. Ukupna vrijednost projekta je 21.671.011,15 kuna, od čega će se 85% Europski fonda za regionalni razvoj, dok će Grad Benkovac osigurati 15%.
– Valja napomenuti kako su u tijeku postupci javne nabave za izvođenje radova i izvršenje usluga stručnog nadzora te nam uskoro predstoji početak radova čiji završetak se očekuje do kraja 2022. godine, rekao je Tomislav Klarica, benkovački dogradonačelnik.
Infrastrukturna komponenta projekta obuhvaća izgradnju građevina koje će biti u funkciji sajma, te komunalnu infrastrukturu. Objekti koji će se izgraditi su: objekt za kontrolu ulaza, objekt za izolaciju bolesnih životinja, aukcijska dvorana s pratećim prostorima, svlačionicama i spremištem.
– Aktivnosti koje su obuhvaćene u sklopu ovog projekta povezane su s ciljem valorizacije Benkovačkog sajma i povećanja njegove konkurentnosti kroz provedbu sadržaja i programa osposobljavanja za nezaposlene i osobe mlađe od 25 godina s područja grada Benkovca koji će kroz verificirane edukacije poboljšati svoje kompetencije kako bi postali konkurentniji na tržištu rada, poručio je Klarica.