Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kampovi su primjer kvalitetnog poslovanja

Autor:

27.08.2008. 22:00
Kampovi su primjer kvalitetnog poslovanja

Foto: Adam VIDAS



Kampovi imaju svoju povijest, filozofiju i klijentelu. Oni su primjer kvalitetnog poslovanja. Još nisam doživio da kamp posluje u minusu ili da je zatvoren. Na ovom prostoru se rađa kvaliteta. Zadarska regija će slijediti Istru, a u budućnosti će Zadar i Šibenik biti lokomotiva kampinga, rekao je Jerko Sladoljev
Jučer je u konobi Bepo u TN Zaton predstavljena knjiga “Povijest jedne profesije – kampiranje i naturizam u Hrvatskoj”, autora Jerka Sladoljeva, istaknutog turističkog djelatnika u hrvatskim i europskim okvirima. Knjigu su osim samog autora predstavili direktor Zadarskog lista i urednik turističkog priloga Eko 023 u istoj novini Damir Maričić, direktor TN Zaton Frane Skoblar i predsjednik Feder campeggio Gianni Picilli.
Riječ je o bogato ilustriranom djelu koje donosi činjenice o razvoju kampinga i naturizma od Austro-Ugarske do samostalne Hrvatske, od kojih neke iznenađuju, kako je rekao Maričić:
– Sladoljevo djelo predstavlja slikovni leksikon kampinga i naturizma u nas s elementima svjetskog razvoja tih pokreta. Riječ je o tome da autor na 190 stranica kronološki, ali gotovo u natuknicama navodi golemu količinu informacija o počecima i razvoju kamping-turizma i naturizma, a koje nije moguće naći u hrvatskoj literaturi.
Sam autor kazao je kako je djelo nastalo iz inata onima koji mijenjaju imena i zaboravljaju događaje koji su vezani uz “razvoj jedne profesije” na ovom prostoru te se kritički osvrnuo na odnos institucija prema njoj.
– Kamping se uvijek, nažalost, nalazi na kraju kolone. Ni Ministarstvo turizma, ni Hrvatska gospodarska komora, ni Hrvatska turistička zajednica nemaju pravi odnos prema njemu. Ministarstvo turizma i HGK trebali bi vršiti utjecaj na školstvo da se konačno neki kolegiji na višim školama rade za kamping. Kada pogledamo koliko kampovi stvaraju, a koliko dobivaju od propagandnog kolača HTZ-a, onda su kampovi ponovno na kraju kolone, rekao je Sladoljev i dodao:
– Kampovi imaju svoju povijest, filozofiju i klijentelu. Oni su primjer kvalitetnog poslovanja. Još nisam doživio da kamp posluje u minusu ili da je zatvoren. Na ovom prostoru se rađa kvaliteta. Zadarska regija će slijediti Istru, a u budućnosti će Zadar i Šibenik biti lokomotiva kampinga.
Direktor TN Zaton Frane Skoblar osvrnuo se na vrijednost Sladoljevog iskustva, osobito kad je u pitanju TN Zaton:
– Iako je otišao u mirovinu, Sladoljev je taj koji nas vuče naprijed i daje smjernice u razvoju svojim velikim iskustvom.
Na jučerašnjem predstavljanju bili su direktori TZ Zadarske županije Ivo Dunatov, TZ Zadar Zvonko Šupe, TZ Nin Marija Dejanović, TZ Zaton Dalija Pavlović, ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar Milenka Bukvić i druge osobe iz javnog, turističkog i gospodarskog života.


Skoblar upozorava na precijenjenu kunu
U TN Zaton do sada bilježe porast od 7,5 dolazaka i 6 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Na turističkom tržištu Europe, na kojem posluje TN Zaton, nije lako ostvariti ovaj porast. Ipak, porast brojki nije pratio i financijski rezultat, kako komentira Skoblar:
– Dosta smo opterećeni troškovima poslovanja. Nerealan, zapravo precijenjen tečaj kune pojede dobrim dijelom dio dobiti koji se ostvari iz ovog posla. Teško je preživjeti godinu dana uz nekih 100 dana punjenja kapaciteta. Nadalje, tu je i inflacija i porast ostalih troškova, što je gotovo nemoguće pratiti istim porastom cijena, ali mi ipak uspijevamo za sada.
Djeca neće gola s roditeljima
Punta Skala je od 1972. do 1988. godine djelovala kao jedno od kultnih naturističkih odredišta u našem području i u Europi, dok je danas naturizam u Hrvatskoj praktično sveden na tragove.
– Naturizam je u Europi u porastu, dok u SAD bilježimo suprotan trend. Jedan od razloga pada popularnosti naturizma u Europi jest što se djeca, tinejdžeri, nisu spremni kupati se goli s roditeljima, rekao je Sladoljev.
Svjetski motociklistički susret
TN Zaton bit će dogodine od 25. do 30. svibnja biti domaćin Svjetskog motociklističkog susreta u sklopu kojeg će u naselju boraviti oko 2.000 bikera iz cijelog svijeta, od čega se najviše njih očekuje iz Italije. Motociklisti-kamperi će tijekom svog boravka u Zadarskoj županiji protutnjati cestom u velikoj koloni od Zatona do Zadra i održati svoj defile u Zadru.