Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Liburniju po pokazne

Autor: Dragana Glavočić

27.08.2008. 22:00


Učenici s prebivalištem u prigradskim i otočnim mjestima dužni su Liburniji dostaviti školsku potvrdu, sliku koja nije starija od šest mjeseci i 20 kuna za plastificiranje pokazne karte
Kako se približava početak nove školske godine i kupnja potrebnog školskog materijala, od jučer učenici koji žive u prigradskim naseljima i na otoku mogu predati zahtjev za autobusnu pokaznu mjesečnu kartu, koja vrijedi od početka pa do kraja školske godine. Srednjoškolci s područja grada za mjesečnu pokaznu kartu trebaju izdvojiti 110 kuna.
Učenici s prebivalištem u prigradskim i otočnim mjestima dužni su Liburniji dostaviti školsku potvrdu, sliku koja nije starija od šest mjeseci i 20 kuna za plastificiranje pokazne karte. Tvrtka Liburnija kontaktirala je srednje škole da u izdanoj potvrdi jasno navedu potrebne podatke o učeniku kako ne bi došlo do zabune.
Prošle godine Hrvatski sabor je donio odredbu da je srednjoškolsko obrazovanje obvezno tako da je učenicima prvih i drugih razreda bio odobren besplatan autobusni prijevoz, a troškovi su pokriveni iz Državnog proračuna.
Prema riječima Svetka Špalete, voditelja kontrole u Liburniji, Hrvatski sabor je na sjednici održanoj u kolovozu ove godine donio odluku da se srednjoškolskim učenicima trećih i četvrtih razreda, koji žive na području posebne državne skrbi, a to je gotovo 80 posto Zadarske županije, omogući besplatan autobusni prijevoz.
– Učenicima koji žive u priobalnim mjestima, Zadarska županija autobusnu kartu sufinancira s 50 posto, dok će općine pokriti drugu polovicu troškova. Još čekamo da nam se jave općine Ražanac i Biograd, kazao je Špaleta.
Prošle godine Liburnija je izdala 2.000 učeničkih pokaznih karata za područje grada, za prigradska mjesta oko 1.800 i na otocima 300. Za učenike na otocima država pokriva troškove ne samo za autobusni prijevoz, već i trajektni.