Za prijevoz učenika 3. i 4. razreda srednje škole 616 tisuća kuna

Slika korisnika admin
Autor: 
poglavarstvo
Adam VIDAS
Poglavari Zadarske županije potvrdili su prestanak čak pet koncesija na pomorskom dobru

Poglavari Zadarske županije donijeli su na jučer održanoj sjednici odluku o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola Zadarske županije u razdoblju rujan - prosinac 2008. godine u iznosu od 50 posto od ukupnih troškova prijevoza.

Naime, nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza redovitih učenika prvih i drugih razreda srednjih škola u razdoblju travanj - prosinac 2008. godine, Upravni odjel za društvene djelatnosti izradio je projekciju troškova prijevoza redovitih učenika trećih i četvrtih razreda koji žive na područjima 13 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji. Projekcijom nisu obuhvaćeni učenici koji imaju prebivalište na područjima posebne državne skrbi, kao i učenici s prebivalištem na otocima, jer oni ta prava ostvaruju na temelju Zakona o područjima posebne državne skrbi kao i na temelju Zakona o otocima.

 Prva faza "Baštice"

Tako je izračunano da je ukupan iznos potrebnih sredstava za prijevoz ukupno 769 učenika trećih i četvrtih razreda srednje škole koji udovoljavaju gore navedenim uvjetima 1,232.624 kuna. Ukupna procjena troškova temelji se na cijeni učeničkog pokaza za cijeli mjesec pomnožena s brojem četiri (četiri mjeseca).

Odlučeno je da će Zadarska županija sufinancirati troškove prijevoza redovitih učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola u razdoblju rujan - prosinac 2008. godine u iznosu od 50 posto ukupnih troškova prijevoza, odnosno 616.312 kuna za tu namjenu.

Poglavarstvo je u nastavku sjednice podržalo odluku o izgradnji prve faze sustava za navodnjavanje "Baštica". Investitor izgradnje sustava je sama Županija koja projektu prilazi sukladno Planu navodnjavanja za područje Zadarske županije iz 2007. godine i Nacionalnom projektu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj iz 2005. godini. Prva faza radit će se na lokaciji "Baštica" bruto površine 351,56 hektara s mogućnošću proširenja na područje Suhovara 212,5 hektara i Smilčić 91 hektar. Predviđena vrijednost troškova izgradnje sustava za navodnjavanje prema glavnom projektu iznosi 23 milijuna kuna od čega će 80 posto iznosa osigurati RH, a ostalih 20 posto krajnji korisnici i JLS na čijem području se nalaze navedene poljoprivredne površine.

 Sufinanciranje presadnica povrća

S proračunske pozicije 375 Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije će se na račun Hrvatskih šuma d.o.o. Upravi šuma - Podružnica Split uplatiti 604.866 kuna i to s namjenom sufinanciranja sadnog materijala.

Naime, već se treću godinu u organizaciji rasadnika "Piket" (Zemunik Donji), Zadarske županije, gradova Nina, Benkovca, Biograda, Zadra te općina Sv. Filip i Jakov, Stankovci, Škabrnja, Zemunik Donji, Poličnik, Pakoštane, Posedarje, Polača, Vrsi i Lišane Ostrovičke u rasadniku "Piket" proizvode presadnice. Proizvodnja je organizirana po modelu da po 25 posto troškova sufinancira svaki sudionik proizvodnje - Hrvatske šume, Zadarska županija, JLS, poljoprivredni proizvođač. Ove je godine ukupno proizvedeno 1,228.000 presadnica rajčice, paprike, krastavaca, lubenice i dinje ukupne vrijednosti 2,419.467 kuna.

Poglavari Zadarske županije potvrdili su prestanak čak pet koncesija na pomorskom dobru - za sidrište na području Premude, dva sidrišta na području Brbinja, sidrišta na području otoka Pašmana te sidrišta na području otoka Škarde. Sve su koncesije istekle u srpnju, a budući da vrijeme turističke sezone nije zgodno za raspisivanje novih, koncesije su privremeno produžene do jeseni. Kako je pojasnio pročelnik za turizam i pomorstvo Jerolim Uroda, za takva privremena produženja koncesija suglasnot Vlade nije potrebna.

Formalno razrješenje Nives Kozulić

Poglavarstvo Zadarske županije razriješilo je Nives Kozulić s mjesta ravnateljice Zavoda za prostorno planiranje. No nije, kako se na prvi pogled čini, ni približno riječ o nekakvoj iznenadnoj smjeni, već o uobičajenom postupku. Naime, Skupština Zadarske županije je 20. prosinca donijela odluku o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, koji je osnovan kao javna ustanova. Tom je odlukom određeno i da danom početka rada javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, s radom prestaje Zavod za prostorno planiranje koji je bio organiziran kao upravno tijelo Zadarske županije. Zavod s radom započinje 1. rujna, što znači da se navedeno upravno tijelo Zadarske županije gasi 31. kolovoza, a s tim danom završava i radni odnos Nives Kozulić kao djelatnice Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno