Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za prijevoz učenika 3. i 4. razreda srednje škole 616 tisuća kuna

Autor: Ivana Burica

27.08.2008. 22:00
Za prijevoz učenika 3. i 4. razreda srednje škole 616 tisuća kuna

Foto: Adam VIDAS



Upravni odjel za društvene djelatnosti izradio je projekciju troškova prijevoza učenika 3. i 4. razreda koji žive na područjima 13 jedinica lokalne samouprave. Projekcijom nisu obuhvaćeni oni s prebivalištem na područjima posebne državne skrbi kao i otočani, jer oni ta prava ostvaruju na temelju Zakona o područjima posebne državne skrbi te na temelju Zakona o otocima
Poglavari Zadarske županije donijeli su na jučer održanoj sjednici odluku o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola Zadarske županije u razdoblju rujan – prosinac 2008. godine u iznosu od 50 posto od ukupnih troškova prijevoza.
Naime, nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza redovitih učenika prvih i drugih razreda srednjih škola u razdoblju travanj – prosinac 2008. godine, Upravni odjel za društvene djelatnosti izradio je projekciju troškova prijevoza redovitih učenika trećih i četvrtih razreda koji žive na područjima 13 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji. Projekcijom nisu obuhvaćeni učenici koji imaju prebivalište na područjima posebne državne skrbi, kao i učenici s prebivalištem na otocima, jer oni ta prava ostvaruju na temelju Zakona o područjima posebne državne skrbi kao i na temelju Zakona o otocima.
 Prva faza “Baštice”
Tako je izračunano da je ukupan iznos potrebnih sredstava za prijevoz ukupno 769 učenika trećih i četvrtih razreda srednje škole koji udovoljavaju gore navedenim uvjetima 1,232.624 kuna. Ukupna procjena troškova temelji se na cijeni učeničkog pokaza za cijeli mjesec pomnožena s brojem četiri (četiri mjeseca).
Odlučeno je da će Zadarska županija sufinancirati troškove prijevoza redovitih učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2008. godine u iznosu od 50 posto ukupnih troškova prijevoza, odnosno 616.312 kuna za tu namjenu.
Poglavarstvo je u nastavku sjednice podržalo odluku o izgradnji prve faze sustava za navodnjavanje “Baštica”. Investitor izgradnje sustava je sama Županija koja projektu prilazi sukladno Planu navodnjavanja za područje Zadarske županije iz 2007. godine i Nacionalnom projektu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj iz 2005. godini. Prva faza radit će se na lokaciji “Baštica” bruto površine 351,56 hektara s mogućnošću proširenja na područje Suhovara 212,5 hektara i Smilčić 91 hektar. Predviđena vrijednost troškova izgradnje sustava za navodnjavanje prema glavnom projektu iznosi 23 milijuna kuna od čega će 80 posto iznosa osigurati RH, a ostalih 20 posto krajnji korisnici i JLS na čijem području se nalaze navedene poljoprivredne površine.
 Sufinanciranje presadnica povrća
S proračunske pozicije 375 Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije će se na račun Hrvatskih šuma d.o.o. Upravi šuma – Podružnica Split uplatiti 604.866 kuna i to s namjenom sufinanciranja sadnog materijala.
Naime, već se treću godinu u organizaciji rasadnika “Piket” (Zemunik Donji), Zadarske županije, gradova Nina, Benkovca, Biograda, Zadra te općina Sv. Filip i Jakov, Stankovci, Škabrnja, Zemunik Donji, Poličnik, Pakoštane, Posedarje, Polača, Vrsi i Lišane Ostrovičke u rasadniku “Piket” proizvode presadnice. Proizvodnja je organizirana po modelu da po 25 posto troškova sufinancira svaki sudionik proizvodnje – Hrvatske šume, Zadarska županija, JLS, poljoprivredni proizvođač. Ove je godine ukupno proizvedeno 1,228.000 presadnica rajčice, paprike, krastavaca, lubenice i dinje ukupne vrijednosti 2,419.467 kuna.
Poglavari Zadarske županije potvrdili su prestanak čak pet koncesija na pomorskom dobru – za sidrište na području Premude, dva sidrišta na području Brbinja, sidrišta na području otoka Pašmana te sidrišta na području otoka Škarde. Sve su koncesije istekle u srpnju, a budući da vrijeme turističke sezone nije zgodno za raspisivanje novih, koncesije su privremeno produžene do jeseni. Kako je pojasnio pročelnik za turizam i pomorstvo Jerolim Uroda, za takva privremena produženja koncesija suglasnot Vlade nije potrebna.


Formalno razrješenje Nives Kozulić
Poglavarstvo Zadarske županije razriješilo je Nives Kozulić s mjesta ravnateljice Zavoda za prostorno planiranje. No nije, kako se na prvi pogled čini, ni približno riječ o nekakvoj iznenadnoj smjeni, već o uobičajenom postupku. Naime, Skupština Zadarske županije je 20. prosinca donijela odluku o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, koji je osnovan kao javna ustanova. Tom je odlukom određeno i da danom početka rada javne ustanove Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, s radom prestaje Zavod za prostorno planiranje koji je bio organiziran kao upravno tijelo Zadarske županije. Zavod s radom započinje 1. rujna, što znači da se navedeno upravno tijelo Zadarske županije gasi 31. kolovoza, a s tim danom završava i radni odnos Nives Kozulić kao djelatnice Zadarske županije.