Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Grad subvencijama potiče otvaranje privatnih vrtića

Autor:

27.08.2009. 22:00
Grad subvencijama potiče otvaranje privatnih vrtića

Foto: Adam VIDAS



Dječji vrtići, školski udžbenici, izbor ravnatelja bolnice, uređenje brojnih ulica i cesta, neke su od tema koje su gradski vijećnici spomenuli u svojim brojnim pitanjima na jučerašnjem aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Zadra.
Oporbeni vijećnici zanimali su se za aktualne problem socijalne prirode, dok su vjećnike vladajuće većine mučili problemi vezani uz komunalne probleme, uređenje cesta, pločnika, azila za pse i slično.
Ingrid Antičević Marinović upitala je kako Grad planira riješiti problem nedovoljnih kapaciteta gradskih vrtića, koliko je djece ostalo neupisano, te planira li se daljnja izgradnja novih i adaptacija postojećih vrtića. Osim toga, zanimalo ju je misli li Grad osnovati interventni fond za kupovinu knjiga za djecu čiji si roditelji to ne mogu priuštiti.
 – Imamo plan vrlo skorog razrješenja ukupnog problema smještajnog kapaciteta djece u vrtićima, ali o detaljima tog plana ćemo govoriti kasnije, kad sve privedemo kraju. Ipak, moram reći kako smo obavili dva razgovora s vlasnicima privatnih vrtića i oni su objeručke prihvatili naš prijedlog da Grad još više sudjeluje u participiranju financiranja privatnih vrtića. Na ovaj način cijena u privatnim vrtićima približila bi se cijeni državnih vrtića i sva bi djeca imala slične uvjete, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić i dodao kako se još moraju ponaosob sastati sa svakim vlasnikom te porazgovarati o detaljima.
Vrančić je istaknuo kako se nadaju da će novim subvencijama potaknuti otvaranje privatnih vrtića pa bi i 500 djece, za koje nije bilo mjesta u državnim vrtićima, s lakoćom moglo ići u neki privatni vrtić. Osim toga, svi privatni vrtići morat će udovoljiti određenim uvjetima i standardima kako bi dobili tu subvenciju. Inače Grad Zadar je i do sada sufinancirao privatne vrtiće s oko 1,8 milijuna kuna, a ako bi se ovaj plan realizirao Grad bi na subvencioniranje privatnih vrtića godišnje izdvajao oko 4 milijuna kuna. Osim subvencija Grad će osigurati i pedagoški tim u čijem će sastavu biti defektolog, medicinska sestra i pedagog, a koji će također plaćati Grad. Vrančić je dodao kako ovo ne znači da su odustali od gradnje novog vrtića na Crvenim kućama i adaptacije vrtića na Bokanjcu.
“Zadar nije krava muzara”
Što se tiče besplatnih udžbenika Vrančić je rekao kako on misli da svi previše toga obećavaju, ali kako misli da nije moguće isfinancirati udžbenike, besplatno školovanje, studente te sve ostale stvari koje se traže.
 – To su nerealna obećanja koja se ne mogu realizirati, to ne postoji ni u skandinavskim zemljama, a kamoli kod nas. Što se tiče udžbenika treba podići svijest kod djece i roditelja da se udžbenici ne bacaju i ne trgaju već da se čuvaju, kazao je Vrančić i nastavio – Osim toga, ne trebaju svim učenicima besplatni udžbenici, ali ima socijalno ugroženima treba pomoći. Grad Zadar nije krava muzara koja ima beskonačnu kesu iz koje možemo vaditi novce, zaključio je Vrančić.
Mislim da bi ravnatelji osnovnih i srednjih škola, koji najbolje poznaju djecu koja se kod njih školuju, trebali naći djecu koja su socijalno ugrožena i njima pomoći.
Željko Mikin pitao je što je s izborom ravnatelja Opće Bolnice Zadar, te zašto se ponovno zatvorio bazen na Višnjiku.
 – Bolnica nije u nadležnosti Grada, ali slažem se da je ona prevažna ustanova za ovaj grad i ne može više biti bez ravnatelja. Što se tiče bazena, u upravi ŠC Višnjik iskoristili su ovo vrijeme, kad na bazenu nema mnogo kupača, kako bi otklonili neke manje nedostatke, rekao je Vrančić.
Sabina Glasovac je upozorila na činjenicu da u Zadru radi samo jedan ortodont kod kojeg je na listi čekanja 900 djece te je upitala misli li Grad nešto poduzeti kako bi se djeci osigurao i taj vid primarne zdravstvene zaštite.
Dražen Grgurović se složio kako je sramota da Zadar nema ortodonta već moraju ići u druge gradove, ali Grad nije osnivač tako da jedino što može jest uputiti upit da se ispita davanje specijalizacija.
Igralište kao božićni poklon
Osim ovih pitanja, na koja su uslijedili dugi i iscrpni odgovori, vijećnici su postavili niz pitanja vezanih uz uređenje raznih ulica, popravke cesta i slično.
Marija Pletikosa upitala je hoće li se riješiti nepropisno parkiranje duž Obale kneza Branimira, preko puta zgrade Euroherca, na što je dobila odgovor kako će se tamo najvjerojatnije postaviti kameni stupići. Svemira Bašića zanimalo je kada će se urediti prilazne ceste u Malom Ižu te prostor ispred Svete Stošije.
Jure Zekanović odgovorio mu je kako će se na uređenje cesta u Malom Ižu najvjerojatnije riješiti u rujnu, dok je uređenje prostora ispred Sv. Stošije kompleksan zahvat koji bi ipak do Nove godine mogli riješiti. Danijela Telesmanića zanimalo je kad će se urediti nogostup ispred ŠRD Zubatac koji je zbog velikog korijenja stabala neravno. I to bi se, prema Zekanovićevim riječima uskoro moglo riješiti.
Branka Dukića zanimalo je hoće li se na Bilom Brigu izgraditi igralište za djecu, na što je dobio odgovor kako će igralište biti izgrađeno do Božića, što će biti svojevrsni poklon djeci Bilog Briga.
Duško Vuković upitao je hoće li se ukinuti umirovljeničke povlastice za javni gradski prijevoz, na što su mu odgovorili kako o tome nisu razmišljali.
Josipa Klišmanića zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja azila za pse. Grgurović je odgovorio kako bi se do kraja godine trebala riješiti sva potrebna i komplicirana papirologija, a sama izgradnja i premiještanje azila trajat će oko mjesec dana.