Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Luk i strijela i danas su privlačni

Autor: Ivan Stagličić

27.08.2009. 22:00
Luk i strijela i danas su privlačni

Foto: Sebastian GOVORČIN



“Dani vitezova i templara”, prva manifestacija oživljene povijesti na području Zadarske županije, otpočela je u petak u Pakoštanima, a u subotu se nastavlja nizom događanja na povijesnim lokalitetima u Vrani.
U Pakoštanima su danas otpočele radionice za streličarstvo koje su vodili članovi Dubovačkih strijelaca koji djeluju kao sekcija unutar Streličarskog kluba Dubovec iz Karlovca. Zainteresirani će biti podučavani u gađanju iz početnog olimpijskog luka, a za napredne su spremni i teži lukovi, kazao nam je tajnik Streličarskog kluba Dubovec, Dražen Leš. U središtu Pakoštana bili su za ovu prigodu postavljene i srednjovjekovne mete za gađanje te su se u gađanju lukom i strijelom okušali mnogi Pakoštanci i turisti pa i sam načelnik Milivoj Kurtov.
Osim lukom i strijelom, zainteresirani u srednjovjekovnim radionicama mogu naučiti baratati i mačem. Zasada ima šestero polaznika, kazao nam je voditelj ove radionice mr. Marko Popović iz udruge Aureus Unicorn iz Gornje Stubice koji je magistrirao gotičko mačevanje u Slovačkoj kod profesora Petera Koze.
– Radimo prema knjigama i priručnicima iz trinaestog i četranestog stoljeća, zainteresiranih ima, a mačevi su izrađeni u Češkoj i Slovačkoj kod trenutačno najboljeg kovača na svijetu Pavela Motza, kazao nam je Popović, koji radionicu vodi zajedno sa Sandrom Petrovečki.
Navečer je priređen svečani mimohod svih sudionika Dana vitezova i templara, a program u Vrani počinje u deset sati ujutro i traje sve do 22 sata uz niz atraktivnih točaka, zanimljivih radionica i originalne gastronomske ponude.