Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nešto je dobro u zemlji Danskoj

Autor: Zrinka Grancarić

27.08.2009. 22:00
Nešto je dobro u zemlji Danskoj


Tri su plova preostala do kraja, a bodovne razlike su vrlo male. Danas se jedre još dva plova u kojima će se posade boriti za što bolju startnu poziciju u subotnjem finalu
Šime Fantela i Igor Marenić preuzeli su prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu klase 470 u Danskoj. Nakon deset jedrenja Šime i Igor imaju isti broj bodova kao i drugoplasirani Japanci Ryunosuke/Yugo, odnosno dva boda prednosti ispred Nizozemaca Coster/Coster. Blizu su i Austrijanci Schmid/Reichsteadter, koji zauzimaju četvrto mjesto.
Jučer je bio težak dan na moru. Fantela/Marenić su u dva plova zabilježili 13. i 16. mjesto. No, tu dan nije završio. Nizozemci Coster/Coster uložili su prosvjed na našu posadu.
– Cijeli dan su Nizozemci jedrili na Šimu i Igora i time smo izgubili i mi i oni. Obje bi posade bolje danas prošle da su Nizozemci jedrili normalno. Pokušali su stvoriti incidentnu situaciju na moru, iznuditi prosvjed, no na našu sreću suci su vidjeli što se dogodilo i odbacili prosvjed. Taj prosvjed nam je donio dosta napetosti i nervoze, to moramo sada zaboraviti i misliti samo na sutrašnji dan – istaknuo je Edo Fantela, Šimin otac i trener posade. Tri su plova preostala do kraja, a bodovne razlike su vrlo male. Danas se jedre još dva plova u kojima će se posade boriti za što bolju startnu poziciju u subotnjem finalu. U finale ulazi deset najboljih. Enia Ninčević i Romana Župan nakon deset jedrenja zauzimaju vrlo dobro sedamnaesto mjesto. Jučer su bile dvadeset i druge te dvadesete.


 KOSTOV I CUPAĆ SPREMNI ZA START


Brojni volonteri u Jedriličarskom klubu Uskok odbrojavaju zadnje sate do početka Europskog prvenstva klase 49er, a isto tako i Pavle Kostov i Petar Cupać, Uskokova posada. Zadnja dva tjedna proveli su u intenzivnim treninzima.
– Odlično nam je došlo što je dosta posada stiglo rano tako smo mogli odraditi dobre pripreme uoči početka EP-a. Svaki dan je bilo vjetra, zadnja dva je nešto slabiji, ali za 49er-e treba stvarno minimalno vjetra da bi se pokrenuli, po tom pitanju klasa je vrlo zahvalna. Mi bi voljeli da puše jače, no vidjet ćemo, što bude bit će – kaže Pavle Kostov.
Zadarska posada danas će uzeti dan odmora, u planu je odlazak na masažu, ručak na Ugljanu, malo opuštanja, navečer kad padne sparina odradit će zadnje šminkanje broda za sutrašnje premjeravanje. Do sinoć su na Vitrenjak stigle 43 posade.