Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Osnovana “HVIDR-a Grad Zadar”

Autor:

27.08.2009. 22:00
Osnovana “HVIDR-a Grad Zadar”

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Zbog pritiska zadarskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, koji u Zadru žele imati svoju legitimnu udrugu, jučer je u prostorijama Gradske knjižnice održana osnivačka skupština nove HVIDR-e, koja će nositi naziv “HVIDR-a Grad Zadar”. S obzirom da su na čelu Inicijativnog odbora za osnivanje nove HVIDR-e Vitomir Burčul, Emilijo Krstić i Predrag Grbić, njih trojica su i vodili jučerašnju Skupštinu, kojoj su se odazvali brojni ratni vojni invalidi s područja Zadra i Zadarske županije. Pojasnili su tako kako je osnovni razlog osnivanja nove udruge zapravo činjenica da je bivša HVIDR-a isključena iz sustava HVIDR-e Republike Hrvatske te da nema nikakva prava, jer nije usklađena sa statutom republičke HVIDR-e. Nakon predlaganja i izglasavanja dnevnog reda izabrana su radna tijela ove inicijalne Skupštine. Iduća točka dnevnog reda bilo je Donošenje odluke o osnivanju statuta, pa su ovom prilikom voditelji pojasnili i njegovo značenje.
– Statut je temeljni akt jedne udruge, kojim su propisani svi načini odlučivanja, ciljevi te općenito rad udruge. Također, mi se moramo pridržavati tog statuta, koji mora biti usklađen sa statutom nama nadređene udruge, odnosno HVIDR-e Zadarske županije te statutom naše krovne udruge – HVIDR-e Republike Hrvatske, pojasnio je Vitomir Burčul, istaknuvši kako bivša zadarska HVIDR-a nije odgovarala spomenutim aktima, te da je ovaj statut zapravo samo okvir, kojeg je u budućnosti potrebno nadopunjavati u skladu sa statutom RH.
Nakon kraće rasprave statut udruge je, uz jedan glas protiv te jedan suzdržani glas, naposljetku usvojen. Kao iduća točka dnevnog reda uslijedio je Izbor članova tijela upravljanja udruge, pri čemu su voditelji skupštine iznijeli svoje prijedloge, a koji su, također uz jedan glas protiv i jednog suzdržanog člana, usvojeni. Tako je za predsjednika ove novoosnovane udruge izabran Vitomir Burčul, potpredsjednik je Emilijo Krstić, a za članove predsjedništva izabrani su još i Davor Bačić, Branko Morić i Miro Labus.
Usvojen je potom i prijedlog članova Nadzornog odbora, pri čemu je jedan predloženi član samovoljno odustao, tako da je, uz tek jednog suzdržanog člana, imenovano pet članova Nadzornog odbora i to Darko Bičić, Dragan Strenja, Mladen Kolanović, Željko Crnjak i Antun Sabo. Iduća se točka dnevnog reda odnosila na Donošenje odluke o davanju ovlaštenja za zastupanje, pri čemu je jednoglasno usvojen prijedlog da predsjednik udruge bude ovlašten za zastupanje. Jednoglasno je potom prihvaćena i odluka o pokretanju postupka za upis u registar, čime se ova udruga upisuje u tijela RH.
– Svi ovi akti se sada predaju nadležnim tijelima Državne uprave, a rok za njihov odgovor o valjanosti statuta je mjesec dana od Osnivačke skupštine. Onog trenutka kada država donese odluku, kada se sve verificira mi možemo početi djelovati, a tek tada, nakon registriranja mi možemo krenuti s učlanjivanjima, za sad je sve ovo samo inicijativa, kazao je Burčul, pojasnivši kako članovi ove udruge mogu biti s područja cijele Zadarske županije.
Istaknuo je i to kako statut HVIDR-e Zadar nije bio pravovaljan jer je dozvoljavao izlazak iz pojedinih okvira statuta, što kod nove HVIDR-e neće biti slučaj, jer ona se, kako je naglašeno, u svom radu obvezuje djelovati u skladu s propisima i zakonima Republike Hrvatske.