Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pronađene kosti lani nestalog Frane Čirjaka?

Autor: Suzana Bandić

27.08.2009. 22:00
Pronađene kosti lani nestalog Frane Čirjaka?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pronađeni ostaci ljudskog kostura, pištolj, podkapa i ostaci odjeće upućuju na zaključak kako je riječ o Frani Čirjaku (21), nestalom u svibnju prošle godine na tom području
Ostaci ljudskog kostura pronađeni su u petak ujutro u Rašteviću na predjelu koji mještani nazivaju Kod mosta Tadića. Najprije gornji dio lubanje, a svega metar dalje i donju ljudsku čeljust te crnu pletenu potkapu, pronašla je mještanka Vinka Banović koja je poljskim putem tjerala ovce u ispašu.
– Krenula sam vratiti ovce na put jer se na svega desetak metara dalje nalazi željeznička pruga i u jednom trenutku na makadamskom puteljku ugledala sam gornji dio lubanje. Pomislila sam da je to lubanja od neke uginule životinje, a onda sam na metar, dva dalje, vidjela i donju čeljust na kojoj je još uvijek bilo malo dlake i dva plombirana zuba. Odmah uz nju bila je i crna pletena kapa s otvorom za lice. Sva sam se oduzela i onako u šoku podigla tu kapu, a kad sam vidjela da je u njoj tamno smeđa kosa, od šoka nisam znala ni što učiniti, ni kud krenuti – prisjećala se Vinka nemilog jutarnjeg iskustva. Krenula je prema pruzi za ovcama i u radijusu od desetak metara vidjela još kostiju. Potom je nazvala sina, a on je o pronalasku obavijestio zadarsku policiju.
Naložena obdukcija i DNA analiza
Nakon svega sat vremena po dojavi, policijski djelatnici ogradili su mjesto pronalaska radi očevida koji su vodili Antun Novoselović, načelnik Odjela krim policije PU zadarske i Vladimir Mikolčević, dežurni istražni sudac Županijskog suda u Zadru. Pronađeni ostaci kostura po završetku očevida preveženi su na Odjel zadarske patologije gdje će se, kako nam je potvrdio sudac Mikolčević, obaviti obdukcija te uzeti uzorak tkiva kako bi se obavila i DNA analiza.
– Istina je da je nešto prije 8 sati ujutro pastirica iz Raštevića pronašla ostatke ljudskog kostura. S obzirom na to da je tijelo pronađeno u grmlju, a lubanja nešto dalje, pretpostavljamo kako je to posljedica trganja divljih zvijeri – rekao nam je Mikolčević dodajući da je uz tijelo pronađen i pištolj. Kako nisu pronađeni tragovi nasilja to, rekao je, upućuje na suicid i sumnju da je riječ o posmrtnim ostacima Frane Čirjaka koji je na tom području nestao 16. svibnja prošle godine. Više o svemu, zaključio je Mikolčević, znati će se po okončanju rodbinskog prepoznavanja koje je u tijeku te svih analiza i obdukcije.
Istu sumnju dijele i mještani Raštevića, kao i sama Vinka Banović koja je kostur pronašla.
– Odmah sam pomislila kako je to sigurno Frane Čirjak što me je još više šokiralo jer sam ga znala od malena. On, moj sin Ante i Josip, dečko tu iz sela, bili su vršnjaci i jako dobri prijatelji. Išli su skupa i u školu, igrali zajedno košarku, zabavljali se i slično. Bio je to jedan drag i dobar mladić koji nije pio alkohol, niti je pušio, pa čak ni kavu nije pio. Nitko ne zna, a vjerojatno neće ni saznati što se zapravo dogodilo i ako to jest njegovo tijelo, zašto se odlučio na tako strašan čin – rekla je Vinka te dodala kako joj je iskreno žao njegove obitelji koja je u mjestu poznata kao dobra i skladna.
Ukoliko se sumnje obistine te se pokaže kako je uistinu riječ o Frani Čirjaku, ostaje enigma kako je njegovo tijelo dospjelo na mjesto gdje ga je jučer pronašla njegova sumještanka. Naime, kako nam je rekao Vinkin sin, to su područje u nekoliko navrata u dane nestanka intezivno pretraživali policajci, GSS i mještani, a kako je istaknuo, i sam je učestvovao u potrazi.
Pronađen je Frane Čirjak?
S obzirom na to da je pored njega pronađen pištolj, postoji sumnja kako je nesretni mladić na to područje došao nakon što je tuda prošla potraga te si, iz samo njemu znanih razloga, odlučio baš na tom mjestu okončati život.
Podsjećamo, 21-godišnji Frane Čirjaka nestao je 16. svibnja prošle godine kada se bez riječi udaljio iz svoje obiteljske kuće i od tada mu se gubi svaki trag.
Za njim su u više navrata bile organizirane intenzivne potrage u koje su uz policajce i mještane bili uključeni i članovi zadarske Gorske službe spašavanja.
Tijekom prvog dijela potrage, a koja je pješice i helikopterom započela istog trenutka čim je Franina obitelj prijavila nestanak, pretraženo je oko četrdeset četvornih kilometara. Potraga je obuhvatila speleološke objekte koji čak nisu ni učitani na karti. Također, za nestalim mladićem tragalo se i termovizijskim kamerama kojima je pretraženo obližnje brdo Gradina na koje je Frane volio odlaziti u šetnje. No, sve akcije Gorske službe spašavanja, policije i mještana nisu, nažalost, dale nikakve rezultate.