Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prvom kuharu s “Dugog otoka” ni traga

Autor: Suzana Bandić

27.08.2009. 22:00
Prvom kuharu s “Dugog otoka” ni traga


Josip Stipanov (51) iz Zadra, prvi kuhar na tankeru za prijevoz nafte “Dugi otok” iz flote zadarske Tankerske plovidbe, koji je plovio na relaciji od turske luke Cejhan prema sicilijanskoj luci Augusta, nestao je s broda tijekom noći s 25. na 26. kolovoza u vrijeme dok je brod plovio ciparskim nacionalnim vodama.
Njegov nestanak potvrdili su nam iz PU zadarske te iz Sindikata pomoraca, no više detalja o cijelom slučaju od njih se jučer nije moglo dobiti.
Kako doznajemo iz kadrovske službe Tankerske plovidbe u kojoj je nestali pomorac bio zaposlen na radnom mjestu brodskog kuhara punih 30 godina, zadnji su ga put na brodu vidjeli njegovi kolege iza večere, oko 19 sati na putu iz brodske blagovaonice prema njegovoj kabini. Sutradan u 7 sati ujutro, pola sata nakon što se Stipanov nije pojavio na svom radnom mjestu, na brodu je dan znak za uzbunu te je alarmirana kompletna posada broda koja se dala u potragu za njim.
Nažalost, ni nakon opsežne i detaljne pretrage broda nisu ga uspjeli pronaći. Stoga su o njegovom nestanku obavijestili sve nadležne službe počevši od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i Veleposlanstava u tim zemljama, pa do ciparskih i turskih vlasti. Tanker se odmah i sam uključio u akciju traganja i spašavanja člana svoje posade te se po istom tragu vratio do mjesta na kojem se nalazio u vrijeme kada je kuhar posljednji put na brodu viđen. No i ta je potraga ostala bez pozitivnih rezultata.
– Odmah po dojavi s broda “Dugi otok” o nestanku jednog njihovog člana posade u potragu za njim uključila se i turska obalna straža koje je za našim pomorcem tragala na moru s četiri glisera te iz zraka helikopterom. U srijedu navečer, oko 19.40 sati, ta je potraga obustavljena zbog vremenskih uvjeta, odnosno zbog mraka, ali je odmah rano ujutro nastavljena i prema našim informacijama još uvijek traje – rekao nam je Goran Milin, direktor kadrovske službe Tankerske plovidbe dodajući kako je rano za bilo kakve zaključke te da još uvijek postoji sasvim realna mogućnost da pomorac bude pronađen živ i zdrav.
O nestanku zadarskog pomorca u srijedu ujutro, 26. kolovoza, osim svih nadležnih službi koje su alarmirane kako bi se organizirala potraga za nestalim pomorcem, o njegovom nestanku obaviještena je i matična firma Tankerska plovidba te njegova obitelj.