Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slovenci su naučili sve tekstove mojih pjesama

Autor:

27.08.2009. 22:00
Slovenci su naučili sve tekstove mojih pjesama

Foto: Anita VODOPIVEC



Nisam ja tip od preseravanja, a nisam ni književnik ni pjesnik. A koliko su me novinari ukenjali, pa opet nikoga nisam iznapadao, prebio ni izvrijeđao. Ja sam Dalmatinac, slab sam na bevandu, jesam i to priznajem. Bilo je skandala i skandala, ali ja sam sve priznao. A kad me pitaš za Splitski festival ove godine, je istina je, bio sam malo pod gasom. Opustio sam se, ušao među svoju publiku… Ponese mene taj festival, puno sam lipih godina i hitova njemu dao
‘Umoran, umoran sam prijatelju, umoran…’ Stavrosovi su stihovi koje ovih dana Mladen Grdović može pjevati svom društvu. Umoran, ali ne od vina i od žena, nego od koncerata jer zadarski je najpopularniji pjevač u 35 dana odradio 25 koncerata. Iako godinama najavljuje kako će preko ljeta odmarati, a pjevati samo petkom i subotom, ni ovoga ljeta nije mogao iznevjeriti svoju publiku od Prevlake do Istre, a odradio je i nekoliko koncerata u Sloveniji.
– Nevjerojatno je kako Slovenci znaju sve stihove mojih pjesama. Kad je pjesma u pitanju, ‘padaju’ sva politička pitanja i granice se pomiču. Sloveniju sam praktički tek sad ‘otkrio’ i iznenadio sam se kako sam prihvaćen tamo, zadovoljno će pedesetogodišnji Grdović, vidno iscrpljen od ljetne turneje koja još nije završila.
Grude, Konavle, Dubrovnik, Korčula, Makarska, Tučepi, Podgora, Cista Provo, Koprivnica, Varaždin, Žminj, Opatija, Poreč, Koper, Portorož, Tribunj, gdje je u jednom danu odradio dupli koncert, samo su neka mjesta u kojima je Grdović ovoga ljeta nastupao. Prošlu subotu i nedjelju uspio je biti u Zadru jer su mladenci kojima je još davno obećao pjevati na vjenčanju – svadbu otkazali zbog svađe mjesec dana ranije. Ovo mu je, kako kaže, bilo rekordno ljeto, a o odmoru će razmišljati kad odradi još pet dogovorenih koncerata. Na pitanje je li se i u njegovu poslu osjeća recesija, odgovara:
Za veselje se uvijek ima
– Ma kakva recesija… Nisam to osjetio ni kod sebe ni kod publike. Gdje god sam došao, a obišao sam cijelu našu obalu, restorani i kafići su prepuni, gradovi i mjesta puni turista… Nisam vidio da se nešto posebno štedi i da se nema za proveseliti se. Recimo, nisam mogao vjerovati koliko je samo na Rabu bilo turista, nemam još uvijek pojma gdje ti svi ljudi stanu na tom otoku koliko je vrvilo od turista.
Dok razgovaramo, Mladen slamčicom miješa cedevitu. Na tome je, uz sok od ananasa, cijelo ljeto. A bevanda?
– Ma koja bevanda, kad je tempo ovakav nema toga. Cijelo ljeto se pazim, jedem kvalitetno: za ručak riba, za večeru biftek da mi da snage i sok od ananasa za energiju. Da sam krenuo s bevandom, mogao bih zaboraviti na turneju. Kad bih zbrojio sve bevande od ovoga lita, ne bi ih bilo puno. To čuvam za kraj kad se nađem s mojima u Arbanasima na buće. Ovo što sam prošao ovoga ljeta, to je nadljudski, treba to izdržati.
A da nije lako izdržati govori i činjenica da je tijekom turneje bio jednom na infuziji u stanci između dva koncerta kad je gotovo ostao bez glasa. Doktor Srzentić dao mu je koktel vitamina koji su ga oporavili. Umor i rad na novom albumu razlozi su zbog kojih Grdović do dogodine neće ići u Ameriku, Kanadu i Australiju gdje je među dijasporom uvijek rado viđen gost. Najavio je do izlaska novog albuma, koji bi trebao izaći u kasnu jesen i svojevrsnu medijsku šutnju, ali Josipa Pavičić ipak ga je uspjela nagovoriti da je, u vrijeme kad ova priča bude izašla, odvede na mjesta gdje je započeo svoju karijeru.
– Crvena luka, Pinija i Park na Boriku mjesta su gdje sam sa 16 započeo svoju glazbenu karijeru. Imali smo kose do pola leđa, vojničke kajiše s fjubama, ‘ložili’ se na Deep Purple i Nazareth, a teglili instrumente i na nastupe putovali autobusima… Tako je nekad bilo, a danas ti ćaća kupi cd i mercedesa, nisi ni počeo, a već imaš svoga menadžera.
Dobar pjevač – nikakav plesač
Na pitanje hoće li s Josipom Pavičić i zaplesati, kaže:
– Nagovara me i forsira da plešemo, ali ja nikad nisam bio plesač. Ne da nisam vrsni, nego nisam uopće plesač. Nisam imao prvi bračni ples ni na vlastitom vjenčanju u Las Vegasu. Bili smo Brankica i ja, njoj je kuma bila od Stojka Vrankovića žena, a meni kum Marko Zupčić. Bepo je piva do zore, a s njim svi mi i vlasnik restorana koji je Napolitanac. Ne, nije me Elvis ženio, to je za one koji su se u Vegasu slučajno zatekli i odlučili se oženiti na brzinu. Ja sam svoje vjenčanje s Brankicom planirao, oženio se u kapeli i općini i dobio pečat konzulata, a brak smo verificirali i kod nas.
Kaže kako je svjestan da je danas postalo moderno pisati knjige i da je to svatko počeo raditi. Smatra da je pisanje knjiga treba ostaviti književnicima i pjesnicima, bez obzira što njegov život nije nezanimljiv. Bio je vrsni sportaš i kormilar bivše reprezentacije s braćom Bajlo 1971-72, rekreativno se i danas bavi sportom, a dogodovštine s Tomislavom Ivčićem, njegovom braćom i klapom prepričavaju se i danas po Arbanasima, ali i na više kontinenata.
– Nisam ja tip od preseravanja, a nisam ni književnik ni pjesnik. A koliko su me novinari ukenjali, pa opet nikoga nisam iznapadao, prebio ni izvrijeđao. Ja sam Dalmatinac, slab sam na bevandu, jesam i to priznajem. Bilo je skandala i skandala, ali ja sam sve priznao. I mislim da je jedino to pošteno, priznati sve za što si kriv. A kad me pitaš za Splitski festival ove godine, je istina je, bio sam malo pod gasom. Opustio sam se, ušao među svoju publiku… Ponese mene taj festival, puno sam lipih godina i hitova njemu dao. Ma na završnoj večeri sam bio sav svoj, normalan. Ne bih ja bio ja da nisam ušao tu večer među publiku. Ali koliko god govorili o meni, ja nikad nisam pio žestoko, solo bevanda.
Kad se sa srcem kuha…
A uz bevandu ide i dobra spiza. A Mladen priznaje da nije neki kuhar:
– Loš sam kuhar. Nekad kad kasno dođem doma skuham Knorr juhu iz kesice. Umjetnička juha. Kokošja s rezancima. S tim dobro idu baškotini, a posli toga mogu leći.
Ovog ljeta jedva se nekoliko puta okupao, tako da nije ni pocrnio. Prijatelji ga već zezaju da je sigurno zaboravio plivati. Zbog toga mu nedostaje vrijeme kad su koncerti bili u ranim večernjim satima, od 8 do 11. Ali, prilagodio se. Čeka ga još desetak koncerata, a onda će sa svojm Brankicom i prijateljima na Siciliju.
– Po svita sam obiša, a tamo nisam bio. Odlučio sam krajem devetog mjeseca povest ženu tamo. S nama idu prijatelji kojima sam pjevao za 25. godišnjicu braka, a na vjenčanju im je svirao pokojni Tomislav. A kad ću se odmoriti? Kad umrem, haha. Nema pravog odmora u ovom poslu. Nekad ti se nakon koncerata ne da pričati s ljudima, ne da ti se ništa živo i samo gledaš kad ćeš se naspavati, ali sve to ulazi u rok službe. Da nema publike, ne bi bilo ni mene kao pjevača…