Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Starigrad – odmor za obitelj i avanturiste

Autor: Valentina Mlađen

27.08.2009. 22:00
Starigrad – odmor za obitelj i avanturiste

Foto: Vedran SITNICA



Turistička patrola Zadarskog lista obišla je Starigrad – centar rivijere Paklenica. Zbog svog atraktivnog položaja podno Velebita i blizine NP Paklenica, Starigrad je mjesto s najdužom turističkom sezonom u godini. Zahvaljujući kombinaciji planinskog turizma s kupališnim turizmom, bogata predsezona u Starigradu započinje oko Uskrsa, a podsezona traje sve do listopada. Brojni izleti bogati različitim sadržajima, ali i čisto more ispod najljepše prirodne pozadine – Velebita dovode u Starigrad na tisuće turista koji su osim sunca i mora odlučili baviti se i aktivnim turizmom.
Već na ulazu smo zamijetili novosti. Nogostup koji je prošle godine izgrađen kroz Starigrad uz magistralu ove je godine produžen i kroz mjesto Seline. Tako su ova dva mjesta povezana za bicikliste i šetače, što će omogućavati bolju komunikaciju i sigurniji put za turiste. Ulaz u mjesto je uredan i čist, ali nažalost i ove godine izostaje hortikulturalno uređenje. Dio krivnje spada i na položaj mjesta koje se proteže dugom linijom uz Jadransku magistralu. Do centra mjesta stigli smo bez problema zahvaljujući smeđoj signalizaciji koja je postavljena na svim važnijim raskrižjima i uz samu magistralu. U centru smo primjetili još jednu novost, a to je početak hortikulturalnog uređenja uz jedan dio rive. Nažalost zbog nevere je jedan dio cvijeća odnijelo more, ali svakako su pohvalni ovakvi počeci. Ipak, hortikulturalno uređenje ispred Turističkog ureda Starigrad i ove je godine vrhunsko kao i unutrašnjost ureda u kojoj je zadržano kameno srce Dalmacije. No, najvećim dijelom Turističkom uredu ljupkost daju ljubazni djelatnici. Ured je otvoren svakim danom i nudi široki spektar turističkih prospekata i planova. Najveći dio prospekata odnosi se na pakleničku rivijeru, brojne mogućnosti aktivnog turizma te bogatu kulturnu i prirodnu baštinu podvelebitskog i velebitskog kraja. Osim planova biciklističkih i planinarskih staza ove godine izdana je i paleta novih tematskih brošura koje se odnose na podzemlje (špilje), floru, faunu i ptice. Svakako ne treba zaboraviti i brošure koje prikazuju stazu pomoću koje se mogu razgledati sve najvažnije točke tijekom snimanja slavnoga filma Winnetouu. Patrolu smo dalje nastavili uz vodstvo direktorice Turističkog ureda Marijane Marasović.
Prvo mjesto koje smo posjetili je novoizgrađena riva koja je obnovljena prošle godine. Za ovu sezonu na rivi su napravljeni priključci za struju i vodu, tako da je sada moguće da uz nju pristaju brodovi sa zabavnim sadržajima. Tako je već ove godine u Starigrad pristao brod koji je doveo neke poznate izvođače poput Antonije Šole koji su zabavljali goste do kasno u noć. Sljedeća lokacija koju smo posjetili bila je još uvijek najvažnija plaža u Starigradu, plaža ispred hotela Alan. Ova plaža odlikuje se svim potrebnim sadržajima i iznimnom čistoćom. Na njoj su postavljene kante za sitni otpad, tuševi te kabine za presvlačenje, a riješen je i sanitarni čvor. U sklopu hotela Alan ove je godine otvorena i izložba koja se odnosi na film Winnetou, a postavljena je u prostorijama u kojima je filmska ekipa zaista i boravila za vrijeme snimanja filma. Osim originalnih soba iz onoga doba i nekih rekvizita mogu se pogledati i fotografije sa snimanja filma kao i plakati za film tiskani prije njegovog izlaska. Osim plaže ispred hotela Alan posjetili smo još dvije divlje plaže, jednu u Starigradu i plažu “Pisak” u Selinama. Obje imaju potencijal za atraktivna kupališta te se započelo s izgradnjom šetnica, ali dolazi do zastoja dok se ne riješe pravno-imovinska pitanja.
Patrolu smo završili posjetom starom selu Marasovići na kojem je krenula obnova i u sklopu njega je otvorena i suvenirnica.


 TRAGOVIMA WINNETOUA


Atraktivna manisfestacija Tragovima Winnetoua tjedan je posvećen upravo priči o filmovima o Winnetouu. Dio je bogate turističke ponude u predsezoni te su kroz taj tjedan svi gosti imali organizirane obilaske snimanja na područjima Paklenice, Velebita, Plitvičkih jezera i Krke. Cijeli taj tjedan moglo se jahati na konjima i gađati lukom i strijelom, a na kraju je organizirana fešta u zaseoku Marasovići u country stilu. Tako je svirala country glazba, a uz logorsku vatru uživalo se u gastronomskoj ponudi kauboja i indijanaca. U Turističkom uredu Starigrad nadaju se da bi ova manifestacija mogla postati prepoznatljiva tradicija koja će okupljati obožavatelje ovoga kultnoga filma svake godine.