Vitezovi templari ponovno na Vrani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vitezovi_templari
Adam VIDAS
Danijela Vulin, Milivoj Kurtov i Marko Meštri novinarima su odgovarali na postavljena pitanja

"Dani vitezova i templara", manifestacija koja danas započinje u Vrani i Pakoštanima, predstavljena je na konferenciji za medije održanoj u zadarskom Arsenalu. Načelnik općine Pakoštane Milivoj Kurtov naglasio je tom prigodom kako je cilj ove manifestacije poboljšanje turističke ponude uvođenjem novih sadržaja.

- Ovim pokazujemo da osim Sunca i mora nudimo i kulturne sadržaje. Također će se ovim programom valorizirati uloga Vrane kao važnoga mjesta iz hrvatske povijesti, istaknuo je Kurtov.

Mimohod vitezova

O povijesnom značenju Vrane okupljenima je govorio arheolog Marko Meštri iz Muzeja u Biogradu koji je podsjetio na važnost Vrane i vranskog prostora u svim povijesnim epohama, od željeznoga doba, preko rimskoga razdoblja kada je iz Vrane u Zadar vodio 42 kilometra dugi akvedukt kojim se Jader oprskrbljivao pitkom vodom pa do ranog i kasnog srednjeg vijeka.

O turističkim aspektima ove manifestacija koja se provodi su suradnji s udrugom "Vitezovi zelingradski" iz Sv. Ivana Zeline, govorila je predsjednica Turističke zajednice općine Pakoštane Danijela Vulin, koja je predstavila program koji će se odvijati iduća tri dana. Danas u 19 sati u Pakoštanima će se održati mimohod vitezova, dama i pratnje središtem mjesta tijekom kojeg će se najaviti program za subotu i nedjelju. U subotu ujutro će se mimohod ponoviti u 9 sati, a u 10 će viteški tabor u Vrani otvoriti svoja vrata te će svi zainteresirani moći razgledati bogatu srednjovjekovnu vojnu i drugu opremu, a proradit će i radionice na kojima će se predstaviti deset srednjovjekovnih zanata. Također će se organizirati tečajevi iz mačevanje, streličarstva, ali i glagoljice. Prikazat će se srednjovjekovna kovnica novca i predstaviti srednjovjekovna kuhinja s nizom jela koja ne sadrže namirnice koje su uvezene iz Amerike. Prijepodnevni program u Vrani završit će u podne , a nastavak je u 16 sati kada se nastavlja rad u radionicama, a potom će se predstaviti srednjovjekovni plesovi i glazba.

Rekonstruirana opsada grada

U 18 sati prikazuje se igrokaz "Legenda o lijepoj kneginji i crnom vitezu" u kojemu će biti i borbi vitezova i opsade grada. Nakon igrokaza održat će se turnir u streličarstvu. S prvim mrakom započinje najatraktivniji dio programa u kojemu će se prikazati noćna opsada grada Vrane s borbama vitezova, gađanjem grada vatrenim kuglama i vatrenim strijelama, probijanjem gradskih vrata ovnom i bitkom za grad. Posljednja subotnja točka je priča svjetlosti i zvuka "Slava Vranskog priorata" koja na utvrdi Vrana počinje u 22 sata.

U nedjelju viteški tabor također otvara svoja vrata u 10 sati i radionice će nastaviti sa svojim radom, a ponovno će se prikazati kako srednjovjekovni ples i glazba, tako i "Legenda o lijepoj kneginjici i crnom vitezu". Program završava u 16 sati.

- Na području Zadarske županije nema puno manifestacija oživljene povijesti pa je samim time ovo događanje u Vrani još značajnije. Nalazimo se osim toga na pragu početka postsezone te je ovo dobra prigoda da i oni naši gosti koji dolaze u ovo vrijeme i često su prikraćeni za različita ljetna zbivanja, također vide jednu originalnu i zanimljivu manifestaciju, kazala je Danijela Vulin.

Odgovarajući na različita novinarska pitanja, načelnik Milivoj Kurtov kazao je kako je sezona u Pakoštanima ove godine uspješna. Rezultati su u srpnju bolji za pet, a u kolovozu zasad, za oko sedam posto. Osjeća se, doduše, nešto manja potrošnja gostiju, no sveukupno je sezona uspješna.

 VITEŠKE IGRE POSTAJU TRADICIJA
- Naši dečki već se pomalo obučavaju i upućuju u srednjovjekovne vještine i plan nam je osnovati jednu povijesnu udrugu kakvih ima sve više u Hrvatskoj, a također nam je cilj da ova manifestacija u Vrani postane tradicionalna. Radit ćemo na tome i tek kad u polju na Vrani bude tisuću ljudi, znat ćemo da je to to, kazao je načelnik Milivoj Kurtov.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno