Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bespoštedna borba za opstanak

27.08.2010. 22:00
Bespoštedna borba za opstanak


Noćas u ponoć u crkvi Sv. Dominika održat će se zadarska premijera dugometražnog igranog filma “Blizine” zadarskog redatelja Zdravka Mustaća, nastalog u produkciji Hrvatskoga filmskog saveza.
Film je svoju svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Pula film festivalu, a zagrebačku 30. lipnja u kinu Europa te spada u jedan od “najskučenijih” filmova hrvatske kinematografije. Redatelj Zdravko Mustać zatvorio je dvoje glumaca, Zadranku Anicu Kovačević (slijepa djevojka) i Damira Klemenića (mladića) u dizalo na 1.30 X 2.80 metara. Dvoje glumaca debitanata na dugometražnom filmu su se tako našli pred izazovnim ulogama. Kamera je gotovo devedeset posto filma na licima glumaca ne ostavljajući im prostora za neuvjerljivost i nesnalaženje.
Film je snimljen na visokoj rezoluciji na HD vrpci te kao takav nije “prebačen” na filmsku kopiju te neće ići u redovitu distribuciju. Upravo zato bi ova zadarska premijera mogla biti jedina prilika kada će se film u dogledno vrijeme moći pogledati na filmskom platnu.
U kratkim crticama radnja filma smještena je u liftu. Dvoje stranaca, muškarac i žena, sreću se u liftu nakon čega on staje. Na površinu izbijaju nepomirljive razlike dva potpuno različita karaktera. U nadrealnoj igri strasti i snova njih dvoje vode bespoštednu borbu za opstanak.
Redatelj Zdravko Mustać rođen je u Zadru 1961. godine. Pohađao je filmsku školu u Kino klubu Split. Režirao je više od 30 kratkih alternativnih filmova, videa, TV dokumentaraca, glazbenih spotova i kratkih filmova. Radovi su mu prikazivani na mnogim festivalima, projekcijama i retrospektivama u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je osvojio raznovrsne nagrade i priznanja. “Blizine” su njegov prvi dugometražni film.