Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Davor Lončar: Zakone prilagoditi malom čovjeku

27.08.2010. 22:00
Davor Lončar: Zakone prilagoditi malom čovjeku


U spomen-parku u dvorištu župne crkve Sv. Nikole u Poličniku uz centralni križ, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje, hrvatske vitezove
Prvi smo u izvozu u Zadarskoj županiji, podsjetio je načelnik Davor Lončar nakon pomnog gledanja općinske “inventurne liste”
Svečanim otvaranjem vodovodne mreže u Dračevcu Ninskom (6,6 milijuna kuna) i Visočanima (4,5 milijuna kuna), prisjećanjem na poginule branitelje i svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Poličniku na prigodan način započelo obilježavanje Dana općine i proslava blagdana, nebeskog zaštitnika Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja.
Nakon što su župan Stipe Zrilić, direktorica Projekta socijalno gospodarskog oporavka (PSGO) Ana Markuz i načelnik Davor Lončar simbolično s hidranta popili po čašu vode, obred blagoslova u Ninskom Dračevcu je predvodio don Pavao Kero, a u Visočanima don Ivan Kevrić.
– Sad je opskrba vodom iz hidranata, a uskoro će i iz vodovodnih slavina u obiteljskim i gospodarskim objektima. U pripremi je promjena zakona kako bi počeli s vodovodnim priključcima, najavio je Lončar kojemu je ovo peti uzastopni načelnički mandat.
Inventura učinjenog
U spomen-parku u dvorištu župne crkve Sv. Nikole u Poličniku uz centralni križ položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje, hrvatske vitezove. Vijence su položila brojna državna, županijska i općinska izaslanstva, Grada Zagreb te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata (Udruga civilnih stradalnika, Udruga udovica, Udruga roditelja poginulih branitelja, HVIDR-a Zadar, UHDDR Poličnik ), pripadnici Hrvatske vojske i općinski HDZ. Molitvu odrješenja je predvodio župnik don Zvonimir Ćorić.
Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u školskoj sportskoj dvorani nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Petra Bogovića, načelnik Lončar je putem jedinstvene foto-video prezentacije napravio temeljitu inventuru učinjenog u proteklih godinu dana u jednoj od najpropulzivnijih malih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Nekad ratom poharano područje, općina Poličnik s deset naselja danas je nadmašila razvojni prosjek RH. Od nekad najzapuštenijih i nerazvijenih općina s 930.000 kuna općinskog proračuna danas su stigli do čak 55 milijuna kuna.
– Prvi smo u izvozu u Zadarskoj županiji, podsjetio je Lončar nakon pomnog gledanja općinske “inventurne liste”.
– U zonu Grabi u Poličniku i zonu Murvica IK u Murvici investirali smo ukupno 90 milijuna kuna, 15 milijuna Ministarstvo gospodarstva i Zadarska županija, a čak 75 milijuna Općina. U 15 tvrtki je zaposleno 430 radnika, a kad se zone popune radit će oko 1500 radnika. Dosad je uloženo sveukupno oko 700 milijuna kuna. Nakon provedenog natječaja za dva-tri mjeseca započet će radovi i u zoni Murvica jug, najavio je Lončar.
Gospodarski rast usporava dugotrajna i skupa birokracija
Općina Poličnik zahvaljujući plodonosnoj suradnji s vrhovnim institucijama snažno grabi naprijed, te unatoč sveprisutnoj krizi i recesiji čelnici očekuju još veći gospodarski razvoj. U izradi je nova desetogodišnja strategija razvoja koja će se poklopiti s razvojnim planovima Zadarske županije. Naglasak je na razvoju gospodarskog širenja postojećih i izgradnji novih zona, dograđivanju komunalne infrastrukture, izgradnji stambenih zona u Murvici, Poličniku, Suhovarima i između Murvice i Briševa sa sveukupno 500 objekata, izgradnji doma za stare i nemoćne, razvoju seoskog turizma, poljoprivrede i lovstva…
Snažniji gospodarski rast usporava dugotrajna i skupa birokracija. Pojedine zakone treba prilagoditi malom čovjeku, narodu koji ovdje živi. Kapital ne čeka proceduru, poručio je Lončar pošto je javno pozvao mlade da im se pridruže s novim idejama.
Nazočnima se prigodnim riječima obratio župan Zrilić, direktorica PSGO-a Ana Markuz i saborski zastupnik Branko Kutija. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je KUD Carza i klapa Koporan.
Osim navedenih u Poličniku su bili saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ivo Grbić, predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić-Buzov, načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar, izaslanik Milana Bandića – Miodrag Demo, predstojnik podružnice HCR-a za Zadarsku županiju Josip Čerina, direktorica Razvojne agencije Sonja Peričić i drugi uglednici.
Proslava Dana općine i blagdana Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja nastavlja se u nedjelju svetom misom i procesijom s početkom u 10.30 sati. U večernjim satima bit će koncert splitskog pjevača Giuliana.
 


Općinska priznanja


Godišnje nagrade ove godine su dobili Udruga maslinara i uljara “Maslina” Poličnik (nagradu preuzeo predsjednik Nado Butić), Osnovna škola Poličnik (ravnatelj prof. Nediljko Stanić) i UHDDR Općine Poličnik (Milorad Demo). Općinsko priznanje za najboljeg učenika ove godine je dodijeljeno državnom prvaku iz ekologije, osmoškolacu Josipu Jukiću. Općinsko priznanje za najbolju studenticu dodijeljeno je Ani Barić, apsolventici socijalne pedagogije na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i dobitnici posebne Rektorove nagrade. Ana, studentica pete godine, ima prosjek ocjena 4,7.
U ime nagrađenih toplim je riječima zahvalio školski ravnatelj prof. Nediljko Stanić.