Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HRT zbog 20 tisuća eura “zaratio” s Dalmacijom

27.08.2010. 22:00
HRT zbog 20 tisuća eura “zaratio” s Dalmacijom


Odluka državne dalekovidnice da ne prenosi uzvratnu utakmicu pretkola Europske lige izazvala je burnu reakciju u Dalmaciji, ali i u drugim djelovima Hrvatske. Dodatnu nervozu izazvala je činjenica kako je, unatoč izjavama s HRT-a kako nikakvog prijenosa neće biti u Rumunjskoj, bukureštanska televizija B1 uredno odradila dvoboj. Na HRT-u povodom toga jučer nisu željeli ništa kazati.
– Ne namjeravamo ništa komentirati, možda damo kakvo priopćenje za medije, kazao je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić, odbijajući tako javnosti kazati zašto je javni servis u ovoj situaciji zakazao. S druge strane, Torcida koja je postala glavni generator nezadovoljstva ovakvim ponašanjem HRT-a najavljuje nastavak bunta protiv ekipe s Prisavlja. Pored najavljenog poziva na bojkot plaćanja pretplate, najavljuju i neke druge akcije.
– Mi smo bili u kontaktu s nekim ljudima s HRT-a i u srijedu ujutro smo im predlagali da sami odrade prijenos. No, oni su redali lažna objašnjenja kako je to za njih preskupo, da je tehnički neizvedivo… Logično i realno objašnjenje zašto neće raditi prijenos – nismo dobili, kaže čelnik Torcide Žan Ojdanić.
HRT-ovo stajalište kako je prijenos skup i tehnički neizvediv jednostavno je laž i mazanje očiju javnosti. No, čak i nakon što Sprotfive nije mogao omogućiti prijenos, HRT je mogao zakupiti potrebne tehničke uređaje i veze prema Hrvatskoj. Zakup reportažnih kola sa šest kamera za dva dana košta 10 do 15 tisuća eura, a SNG signal, kojim bi se slika prebacivala u Hrvatsku, mogao bi doći još maksimalno pet tisuća eura. HRT je tako zbog najviše 20 tisuća eura raspištoljio dobar dio Hrvatske, a pri tome je jasno da bi tolike troškove sigurno pokrile reklame za vrijeme utakmice. Poznavatelji televizijskih tehnologija iznijeli su još šokantniju stvar za državnu dalekovidnicu. Također, u trenutku kada je postalo jasno da će B1 raditi prijenos, s njima se moglo dogovoriti o slanju SNG signala u Hrvatsku. Cijena bi ovisila o sposobnosti pregovora s Rumunjima, ali bi svakako iznosila još manje od 20 tisuća eura. Sve u svemu kada se zbroji, javni servis još je jednom napravio gaf u sportskom programu, što im sada već postaje normalna stvar. Nakon neprenošenja kvalifikacija za košarkaško europsko prvenstvo lani, stiglo je neprenošenje mladih nogometnih selekcija, da bi se sve “zaokružilo” neprenošenjem europskih nastupa Cibalije i Šibenika. Hajduk je tek bio šlag na torti.