Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ispunjene želje za građevinskim zonama

27.08.2010. 22:00
Ispunjene želje za građevinskim zonama


Najveća novina u ovom planu je da se rezerviraju prostori za buduća proširenja Sv. Petra, Turnja i Sv. Filipa i Jakova kao i naselja u općinskom zaleđu. Mjesni odbori su aktivno sudjelovali u izradi prijedloga o izmjenama i dopunama usklađenim s postojećim Prostornim planom. Apetiti i želje za građevinskim zonama su ispunjeni, a primjedbe i prijedlozi usvojeni
Po naputku Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja u filipjanskoj Općinskoj vijećnici održana je ponovljena javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Sv. Filip i Jakov. Razlog ponavljanja javne rasprave je uklanjanje tehničke pogreške nastale pri provođenju prve javne rasprave održane 20. siječnja u kino dvorani. Greška se odnosila na kartografski prikaz Prijedloga Plana za građevinsko područje naselja Turanj.
Iako je započeo završni proces koji bi građevinskom i turističkom sektoru te vlasnicima i trgovcima nekretnina u općini, nakon nekoliko godina krize i stagnacije, trebao omogućiti novi investicijski ciklus, zbog nezainteresiranosti, neinformiranosti, istovremenom odigravanju vaterpolske utakmice ili nečeg drugog na javnoj raspravi je nazočilo ukupno samo 24 građana – općinska pročelnica Darinka Zorić, predsjednici mjesnih odbora Turanj i Sv. Filip i Jakov, Jovita Pirović i Filip Đinđić, mještani i vikendaši kao i nekoliko zainteresiranih vlasnika nekretnina koji žive izvan navedenih naselja, dvoje građevinskih poduzetnika, predstavnik biogradske hotelske kuće Ilirija i dvije Sukošanke koje su pitanje postavile u svezi građevinske zone u Sv. Petru. Nije bilo nikoga iz Sv. Petra, Sikova, Raštana Donjih, Raštana Gornjih i Veterinci-Tičevo.
Plan su prezentirali i odgovarali na postavljena pitanja ovlašteni predstavnici tvrtke izrađivača plana “Areho” d.o.o. Zagreb, arhitekti Aron Varga i Mario Pezelj. Najveća novina u ovom planu je da se rezerviraju prostori za buduća proširenja Sv. Petra, Turnja i Sv. Filipa i Jakova, kao i naselja u općinskom zaleđu. Mjesni odbori su aktivno sudjelovali u izradi prijedloga o izmjenama i dopunama usklađenim s postojećim Prostornim planom. Apetiti za građevinskim zonama su ispunjeni, a primjedbe i prijedlozi usvojeni.
– Proširile su se pojedine građevinske zone te definirane granice UPU-a i DPU-a. Međutim, sve ove izmjene i dopune tek treba “amenovati” Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i građenja, istaknuo je ovlašteni arhitekt Varga dodajući kako će se na sva pitanja i primjedbe koja su podnesena ili će do kraja javnog uvida biti postavljena, dobiti adekvatni odgovori.
Problem autokampova
Filip Đinđić je ukazao na problem autokampova zatraživši smanjenje potrebne površine za autokampove koji bi se mogli raditi u izgrađenim i neizgrađenim zonama s potrebnim ugostiteljskim sadržajima. Za zonu Međine zatražio je da postane građevinska zona guste gradnje. Marko Eškinja je uime filipjanskih lovaca zatražio dislociranje zone rekreacije zbog problema prometnice te izgradnje lovačkog doma.
U svim dosadašnjim primjedbama i prijedlozima vodili smo računa da se maksimalno zadovolje potrebe lokalnog stanovništva i aktualnog stanja u prostoru. Trenutačne primjedbe se odnose na crtanje gustih zona, istaknula je Jovita Pirović naglašavajući kako novi Prijedlog Plana nije ni dobila.
Slavko Santini je na području Crnog kruga zatražio definiranje prostora za izgradnju dislociranih staja, lovačkog doma i novo mjesno groblje.
Na Crnom krugu je predviđena izgradnja vidikovca, a ne lovačkog doma i staja, odgovorila je Pirović.
Predstavnik Ilirije interesirao se o namjeni zemljišta uokolo hotela u Sv. Filip i Jakovu. Tomislav Adamić je zatražio prenamjenu zemljišta na “Ogradi iznad Bare” za izgradnju ranča za konje. Pitalo se o problemu kuća kod Batura, crkvenog puta na Primorju, izgradnji krova na kući za odmor na ulazu u Turanj…
– Mišljenja, prijedlozi i primjedbe dostavljene tijekom prvog javnog uvida i rasprave uzet će se u obzir i razmatrat će se, poručio je ovlašteni arhitekt Aron Varga.
Inače, javni uvid u Prijedlog Prostornog plana uređenja, tekstualni i grafički dio, omogućava se u Općinskoj vijećnici do 10. rujna, svakog radnog dana u vremenu od 8 do 14 sati.
 


“Nagrađeno” općinsko čelništvo


Kao i na prvoj javnoj raspravi o najznačajnijem općinskom prostorno-planskom dokumentu održanoj u siječnju, tako i na ovoj raspravi u četvrtak predvečer nisu nazočili načelnik Igor Pedišić i njegov zamjenik Vedran Zrilić te predsjednik Općinskog vijeća Milivoj Milat. U više mirnoj, a manje tolerantnoj atmosferi bio je to i povod glasnom nezadovoljstvu pojedinih sudionika javne rasprave upućen općinskom čelništvu.




 


Travica kupuje helikopter


Ante Travica iz Zadra zajedno s međašima iznad turanjskog groblja i dalje bezuspješno traži prenamjenu poljoprivredno-šumske u građevinsku zonu. Pritom je za prenamjenu prije 10-ak godina, kaže, bodulske zemlje iz mješovite u poljoprivredno-šumsku zonu optužio županijsku vlast i administraciju iz vremena zadarskog župana Šime Prtenjače.
– Nemam ni puta do parcela koje su prepune odbačenog smeća nesavjesnih građana. Ne preostaje mi nego kupiti helikopter, jadao se razočarani Travica.