Kapović: Iz temelja smo izmijenili lice otoka Vira

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vir_svecana sjednica_2
Sebastian GOVORČIN
Zadovoljan učinjenim

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, kojom je sinoć u Općinskoj vijećnici predsjedavao predsjednik vijeća Mate Radović, u Viru je otpočelo trodnevno obilježavanje Dana općine i zavjetnog blagdana Glavosijeka Sv. Ivana Krstitelja. Sjednici su, uz vijećnike i općinskog načelnika Kristijana Kapovića te njegovih suradnika, u svojstvu gostiju i uzvanika nazočili saborski zastupnik Branko Kutija, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, zamjenica župana Rajka Rađenović, predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić Buzov i njezin zamjenik Ivan Miličević, gradonačelnik grada prijatelja Garešnice Velimir Žunec te gradonačelnik grada Biograda, gradonačelnik Benkovca, načelnici općina Privlaka, Škabrnja, Donji Zemunik i Polača. Također među nazočnima su bili predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić, predstavnici zadarske HVIDR-e s predsjednikom Ivicom Arbanasom, kao i predstavnici virske crkvene vlasti, don Stjepan Vinko i don Petar Perić.

- U deset godina mandata naše koalicije SDP-HSS-HSLS iz temelja smo izmijenili lice otoka Vira. Za sve učinjeno prvenstveno se zahvaljujemo državnim ministarstvima, Zadarskoj županiji, Hrvatskim vodama i drugim institucijama. Radilo se puno toga počevši od kanalizacije, vodovoda, cesta, javne rasvjete, uređenja obalnog pojasa i tako redom. Samo u mjesnu kanalizaciju i vodovodnu mrežu investirali smo oko 10 milijuna kuna, ambulantu i dječji vrtić oko 5 milijuna kuna i tako redom. Pred nama je još nekoliko milenijskih projekata u koje se, uz pomoć države i Zadarske županije, očekuje uložiti oko 160 milijuna kuna. To se prvenstveno misli na cestu prema otoku Viru koja bi trebala biti izgrađena u studenom ove godine, kada ćemo se do Zadra umjesto sadašnja dva sata voziti 20 minuta. Tu je i projekt vodovodizacije kojim bi trebala poteći voda najkasnije do polovice 2011. godine. Za cjelokupno rješavanje pitanja kanalizacije i vodoopskrbe otoka Vira s oko 9.000 objekata i s 12.000 stanova ukupno će nam trebati oko 450 milijuna kuna. Vir treba pomoć od države i Županije i mi s razlogom tu pomoć očekujemo, rekao je uz ostalo općinski načelnik Kristijan Kapović.

O svemu što je urađeno u proteklih 365 dana i o onome što se planira učiniti u narednoj godini, u nastavku opširno i studiozno je riječju i slikom elaborirao stručni suradnik za infomiranje Općine Vir, Dražen Žepina.

Čestitke Viranima za njihov Dan općine potom je iskazao s govornice saborski zastupnik Branko Kutija, koji je rekao da će i nadalje on i njegove kolege saborski zastupnici sa zadarskog područja lobirati kod mjerodavnih državnih institucija za sve razvojne projekte koji budu dolazili ne samo s otoka Vira već iz čitave Zadarske županije. Župan Stipe Zrilić je u osobno ime, kao i u ime svih županijskih institucija odao veliko priznanje sadašnjem općinskom vodstvu s načelnikom Kristijanom Kapovićem za sve što je urađeno na Viru u zadnjih nekoliko godina. On je najavio pomoć Županije u izgradnji nove škole na Viru, legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, dovršetak spomenutih projekata kanalizacije i vodovoda i ostalih kapitalnih projekata vezanih za otok Vir. Župan je na kraju najavio, u suradnji s Europskom unijom, izgradnju otpadnog centra vrijednog 50 milijuna kuna, za koji se na prostoru županije traži lokacija i koji će u potpunosti riješiti zbrinjavanje otpada na prostoru cijele županije.

Na sjednici je predstavljena tek iz tiska novoizašla monografija pod nazivom "Vir i okolica", a o kojoj je govorio njezin autor, zadarski akademski slikar Igor Gluić. Na kraju, predstavnici zadarske HVIDR-e, Ivica Arbanas, Klaudio Vidaić i Tomislav Zelić na prigodan su način načelniku Kapoviću uručili plaketu i zahvalnicu za dosadašnju svesrdnu pomoć Općine Vir ovoj udruzi.

U nastavku obilježavanja Dana općine i zavjetnog blagdana danas i sutra će se upriličiti tradicionalni malonogometni turnir, dok će se sutra s početkom u 10 sati u svetištu patrona i zaštitnika virske župe Sv. Jurja služiti svečano euharistijsko slavlje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno