Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novo spašavanje s Anića kuka

27.08.2010. 22:00
Novo spašavanje s Anića kuka


Dana 27.08.2010.godine oko 21,05 sati posredstvom ŽC 112, stigla je dojava o četvero stranih turista penjača koji su zapeli u panici u predzadnjoj dužini jednog od tri najpenjanija smijera u Anića kuku-Velebitaškom smijeru od 350 metara koji zbog svoje razvedenosti i prekrasnih detalja oduševi svakog penjača posjetitelja Velike Paklenice.
Penjači su neozlijeđeni ali u panici zapeli u smijeru i nisu se usudili dalje iako su raspolagali sa rasvjetom. Sedam spašavatelja je odmah upućeno na stijenu te su uspjeli izvući dva nizozemska državljanina i dva Talijana, te je akcija uspješno završena u 04,00 sata time što su svi penjači sretno izvučeni iz opasne stijene i prepraćeni do ulaza u NP Paklenica.
Pokazalo se je da je poznata stijena Anića kuka, koja posjetitelje iz cijele Evrope ostavlja bez daha, nimalo lak zalogaj i iskusnijim penjačima, koji se odlučuju na ovakve duže i tehnički zahtjevnije smijerove, ali su pripadnici HGSS-a uvijek u pripravnosti i jamac sigurnosti ne samo lokalne zajednice nego i tih konzumenata specifičnog outdoor turizma, koji je sve više zastupljen u našoj županiji, priopćili su iz HGSS-a.